• Bejelentkezés
  • Regisztráció
  • Ételek
    • Befőzés, tartóstás
      • Aszalványok
      • Savanyúságok
      • Lekvárok, dzsemek
    • Édességek
      • Csokoládék, bonbonok, cukorkák
      • Kekszek, nasik, ropogtatni valók
      • Muffinok
      • Torták
    • Egytálételek
    • Erjesztett ételek
    • Fagylaltok, parfék, jégkrémek
    • Feltétek
    • Előételek
    • Főételek
    • Főzelékek
    • Grill- és nyársételek
    • Gyógyító ételek, terápiás ételek
    • Házi fűszerkeverékek
    • Húsok
    • Kásák, Kolláth-reggelik, müzlik
    • Kenyér és péksütemények
    • Köretek
    • Levesbetétek
    • Levesek
    • Növényi tejek, tejtermékek
    • Pástétomok, kenőkék
    • Pogácsák
    • Pohárkrémek
    • Sajtok
    • Saláták, salátaöntetek
    • Sós sütemények
    • Sütemények
    • Szószok, mártások, pácok, öntetek
    • Tészták
    • Egyéb
  • Italok
    • Forró italok
    • Koktélok
    • Likőrök, szeszesitalok
    • Növényi tejek, tejtermékek
    • Szörpök
    • Teák
    • Tinktúrák
    • Ecetek
    • Erjesztett italok
    • Szirupok
    • Turmixok
    • Egyéb
  • Mentességek
    • Citrusféléktől mentes
    • Csokoládé mentes
    • Gluténmentes
    • Halmentes
    • Hozzáadott cukormentes
    • Húsmentes
    • Kukoricamentes
    • Mindenmentes
    • Mogyoró-féléktől mentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
      • Tejcukor mentes
      • Tejfehérje mentes
    • Tenger gyümölcsetől mentes
    • Tojásmentes
  • Diéták
    • Ajurvédikus
    • Bébiételek
    • Böjti ételek
    • Candida diéta
    • Diabétesz, IR
    • Fogyókúrás
    • GAPS diéta
    • Gyógy
    • IBS, Crohn, Colitis
    • Makrobiotikus
    • Méregtelenítő
    • Metabolic typing – szénhidrát
    • Metabolic typing – zsír-fehéjre
    • Nyerskonyha
    • Paleolit
    • Vegán
  • Kozmetikumok
    • Ajakápolók
    • Arcápoló olajok, krémek, szérumok
    • Arcpakolások és maszkok
    • Arctisztítók, arclemosók
    • Arctonikok
    • Borotválkozó szerek
    • Bőrradírok, hámlasztók
    • Szemkörnyékápolók
    • Dekorkozmetikumok, sminkek
    • Dezodorok, izzadásgátlók
    • Napozó szerek
    • Fogpaszták, fogporok, fogkrémek
    • Fürdőszerek
    • Gyantázás, szőrtelenítés
    • Gyógykencék, terápiás receptúrák
    • Hajbalzsamok, hajöblítők
    • Hajformázók
    • Hintőporok, testpúderek
    • Kézápolók
    • Lábápolók
    • Parfümök, illatos testpermetek
    • Samponok
    • Szappanok, folyékony szappanok
    • Szájvizek
    • Testradírok
    • Testápoló krémek, olajok
    • Wellness/thalasso/balneo kozmetikumok
  • Blog
    • Colo Vada
  • Ételek
    • Befőzés, tartóstás
      • Aszalványok
      • Savanyúságok
      • Lekvárok, dzsemek
    • Édességek
      • Csokoládék, bonbonok, cukorkák
      • Kekszek, nasik, ropogtatni valók
      • Muffinok
      • Torták
    • Egytálételek
    • Erjesztett ételek
    • Fagylaltok, parfék, jégkrémek
    • Feltétek
    • Előételek
    • Főételek
    • Főzelékek
    • Grill- és nyársételek
    • Gyógyító ételek, terápiás ételek
    • Házi fűszerkeverékek
    • Húsok
    • Kásák, Kolláth-reggelik, müzlik
    • Kenyér és péksütemények
    • Köretek
    • Levesbetétek
    • Levesek
    • Növényi tejek, tejtermékek
    • Pástétomok, kenőkék
    • Pogácsák
    • Pohárkrémek
    • Sajtok
    • Saláták, salátaöntetek
    • Sós sütemények
    • Sütemények
    • Szószok, mártások, pácok, öntetek
    • Tészták
    • Egyéb
  • Italok
    • Forró italok
    • Koktélok
    • Likőrök, szeszesitalok
    • Növényi tejek, tejtermékek
    • Szörpök
    • Teák
    • Tinktúrák
    • Ecetek
    • Erjesztett italok
    • Szirupok
    • Turmixok
    • Egyéb
  • Mentességek
    • Citrusféléktől mentes
    • Csokoládé mentes
    • Gluténmentes
    • Halmentes
    • Hozzáadott cukormentes
    • Húsmentes
    • Kukoricamentes
    • Mindenmentes
    • Mogyoró-féléktől mentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
      • Tejcukor mentes
      • Tejfehérje mentes
    • Tenger gyümölcsetől mentes
    • Tojásmentes
  • Diéták
    • Ajurvédikus
    • Bébiételek
    • Böjti ételek
    • Candida diéta
    • Diabétesz, IR
    • Fogyókúrás
    • GAPS diéta
    • Gyógy
    • IBS, Crohn, Colitis
    • Makrobiotikus
    • Méregtelenítő
    • Metabolic typing – szénhidrát
    • Metabolic typing – zsír-fehéjre
    • Nyerskonyha
    • Paleolit
    • Vegán
  • Kozmetikumok
    • Ajakápolók
    • Arcápoló olajok, krémek, szérumok
    • Arcpakolások és maszkok
    • Arctisztítók, arclemosók
    • Arctonikok
    • Borotválkozó szerek
    • Bőrradírok, hámlasztók
    • Szemkörnyékápolók
    • Dekorkozmetikumok, sminkek
    • Dezodorok, izzadásgátlók
    • Napozó szerek
    • Fogpaszták, fogporok, fogkrémek
    • Fürdőszerek
    • Gyantázás, szőrtelenítés
    • Gyógykencék, terápiás receptúrák
    • Hajbalzsamok, hajöblítők
    • Hajformázók
    • Hintőporok, testpúderek
    • Kézápolók
    • Lábápolók
    • Parfümök, illatos testpermetek
    • Samponok
    • Szappanok, folyékony szappanok
    • Szájvizek
    • Testradírok
    • Testápoló krémek, olajok
    • Wellness/thalasso/balneo kozmetikumok
  • Blog
    • Colo Vada
  • Ételek
    • Befőzés, tartóstás
      • Aszalványok
      • Savanyúságok
      • Lekvárok, dzsemek
    • Édességek
      • Csokoládék, bonbonok, cukorkák
      • Kekszek, nasik, ropogtatni valók
      • Muffinok
      • Torták
    • Egytálételek
    • Erjesztett ételek
    • Fagylaltok, parfék, jégkrémek
    • Feltétek
    • Előételek
    • Főételek
    • Főzelékek
    • Grill- és nyársételek
    • Gyógyító ételek, terápiás ételek
    • Házi fűszerkeverékek
    • Húsok
    • Kásák, Kolláth-reggelik, müzlik
    • Kenyér és péksütemények
    • Köretek
    • Levesbetétek
    • Levesek
    • Növényi tejek, tejtermékek
    • Pástétomok, kenőkék
    • Pogácsák
    • Pohárkrémek
    • Sajtok
    • Saláták, salátaöntetek
    • Sós sütemények
    • Sütemények
    • Szószok, mártások, pácok, öntetek
    • Tészták
    • Egyéb
  • Italok
    • Forró italok
    • Koktélok
    • Likőrök, szeszesitalok
    • Növényi tejek, tejtermékek
    • Szörpök
    • Teák
    • Tinktúrák
    • Ecetek
    • Erjesztett italok
    • Szirupok
    • Turmixok
    • Egyéb
  • Mentességek
    • Citrusféléktől mentes
    • Csokoládé mentes
    • Gluténmentes
    • Halmentes
    • Hozzáadott cukormentes
    • Húsmentes
    • Kukoricamentes
    • Mindenmentes
    • Mogyoró-féléktől mentes
    • Szójamentes
    • Tejmentes
      • Tejcukor mentes
      • Tejfehérje mentes
    • Tenger gyümölcsetől mentes
    • Tojásmentes
  • Diéták
    • Ajurvédikus
    • Bébiételek
    • Böjti ételek
    • Candida diéta
    • Diabétesz, IR
    • Fogyókúrás
    • GAPS diéta
    • Gyógy
    • IBS, Crohn, Colitis
    • Makrobiotikus
    • Méregtelenítő
    • Metabolic typing – szénhidrát
    • Metabolic typing – zsír-fehéjre
    • Nyerskonyha
    • Paleolit
    • Vegán
  • Kozmetikumok
    • Ajakápolók
    • Arcápoló olajok, krémek, szérumok
    • Arcpakolások és maszkok
    • Arctisztítók, arclemosók
    • Arctonikok
    • Borotválkozó szerek
    • Bőrradírok, hámlasztók
    • Szemkörnyékápolók
    • Dekorkozmetikumok, sminkek
    • Dezodorok, izzadásgátlók
    • Napozó szerek
    • Fogpaszták, fogporok, fogkrémek
    • Fürdőszerek
    • Gyantázás, szőrtelenítés
    • Gyógykencék, terápiás receptúrák
    • Hajbalzsamok, hajöblítők
    • Hajformázók
    • Hintőporok, testpúderek
    • Kézápolók
    • Lábápolók
    • Parfümök, illatos testpermetek
    • Samponok
    • Szappanok, folyékony szappanok
    • Szájvizek
    • Testradírok
    • Testápoló krémek, olajok
    • Wellness/thalasso/balneo kozmetikumok
  • Blog
    • Colo Vada
  • Kezdőlap
  • Diéta: Makrobiotikus

Diéta: Makrobiotikus

A makrobiotikus konyha főbb jellemzői:

  • ételei alapanyagául többnyire egész, élő növényeket választ (finomított alapanyag nincs)
  • alapanyagait igyekszik megbízható organikus forrásból beszerezni (helyi őstermelő, esetleg biogazdálkodó, bio bolt)
  • a gondos alapanyag választás után a feldolgozás soha nem gépekkel, hanem kézzel történik
  • a különféle vágási technikákkal előkészített hozzávalókból kíméletes főzési-sütési technológiával készít ételt
  • mindig az adott évszakban termő, helyi alapanyagokat használja
  • az ételek mindig frissen készülnek adalékanyag-, tartósítószer-, vegyszermentesen
  • a főzéshez, sütéshez olyan felszereléseket használ, melyek természetesek, segítik az ételek energiáját megtartani
  • az ételek tisztított vízzel készülnek és általában a főzés végén ízesítik őket
  • kiemelt szerepet szán a rágásnak

Az általános makrobiotikus étrend alapanyagai és arányai:

A világon mindent két egymással ellentétes, ugyanakkor egymást kiegészítő minőség határoz meg: a jin és a jang. Ha rendben vagyunk, a két erő kiegyenlíti egymást, egyensúlyban van. Hogy fenntartsuk ezt az állapotot, a táplálkozásunkban is a természet rendjét kell követnünk, az egyensúly megtartására kell törekednünk. Ezt egyrészt mértékletes evéssel (és rágással), illetve olyan középpontos energiájú ételekkel érhetjük el, mint:

  • egész gabonák rendszeresen: barna rizs, köles, hántolt árpa, árpagyöngy, búza, rozs (ritkábban zab, hajdina, kukorica, amarant, quinoa, édes rizs)
  • gabonatermékek alkalmanként: bulgur, kuszkusz, darák, teljes őrlésű liszt, teljes őrlésű lisztből készült tésztafélék és galuskák, soba tészta, udon, somen, teljes őrlésű lisztből élesztő nélkül készült lapos kenyér, teljes őrlésű lisztből készült kovászos kenyér, natúr puffasztott
  • gabonák, natúr pattogatott kukorica, natúr gabonapelyhek, szejtán (búzahús)
  • zöldségek rendszeresen: sárgarépa és zöldje, petrezselyem és zöldje, jégcsapretek és zöldje, paszternák, sütőtök, nyári tök, patiszon, brokkoli, karfiol, fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta, kínai kel, kelbimbó, sörretek, piros retek, vöröshagyma, lila hagyma, póréhagyma, újhagyma, fejes saláta, gyermekláncfű, bojtorjángyökér, lótuszgyökér
  • zöldségek alkalmanként: shiitake gomba, szárzeller, snidling, uborka, karalábé, zöldbab, zöldborsó, csírák, cukkini, fokhagyma, jégsaláta, római saláta, endívia, cékla
  • hüvelyes zöldségek rendszeresen: adzuki bab, lencse (zöld, barna, vörös, fekete), csicseriborsó
  • hüvelyes zöldségek alkalmanként: fekete szójabab, vesebab, tarkabab, fehér gyöngybab, nagy szemű nyári bab, mungóbab, sárga vagy zöld feles borsó
  • természetes babtermékek alkalmanként: okara, tofu, tempeh, natto, szójaszósz, miszó
  • magok és diófélék alkalmanként: szezámmag, szezámkrém, mandula, gesztenye, tökmag, napraforgó (ritkán dió és földimogyoró, nagyon ritkán mák)
  • olajfélék alkalmanként: hidegen sajtolt sötét és világos szezámmagolaj, télen pirított szezámmagolaj, nyáron hidegen sajtolt olíva olaj (ritkán tökmagolaj, lenmagolaj, napraforgóolaj, kukoricaolaj)
  • gyümölcsök és aszalványok alkalmanként: alma, sárgabarack, málna, áfonya, eper, szeder, őszibarack, körte, cseresznye, meggy, sárgadinnye, görögdinnye, szilva, szőlő, természetes módon aszalt alma, sárgabarack, szilva, szőlő, vörös áfonya (ritkán citrom, mandarin, narancs, kivi, banán)
  • tengeri füvek (szárítottan és/vagy porítva) rendszeresen: nori, kombu, wakame, alkalmanként agar-agar, arame, hijiki, ritkán dulse
    édes vízi halak (fehér húsú, nem zsíros) alkalmanként: ponty, csuka, harcsa, keszeg, busa, pisztráng
  • tengerpartok közelében alkalmanként: tőkehal, lepényhal, nyelvhal, hering, polip, kagyló, osztriga, garnélarák, rák, homár
  • fűszerek, ízesítők és édesítők rendszeresen: finomítatlan fehér tengeri só, kezeletlen, természetes só, szezámsó, miszó, szójaszósz, umeboshi paszta vagy ecet, sós gyúrt savanyúk, sós préselt savanyúk, savanyú káposzta, édes zöldségek (fejes káposzta, sárgarépa, vöröshagyma, sütőtök, édes burgonya, petrezselyem
  • fűszerek, ízesítők és édesítők alkalmanként: barna rizs ecet, citromlé, torma, zöldfűszerek, rizsszirup, gyümölcssűrítmény, helyi idénygyümölcs, aszalt gyümölcsök, frissen facsart gyümölcslevek, gesztenye, vanília, fahéj

Forrás: http://tisztan-termeszetes.hu/

Megosztás

Kurkumás-gyömbéres pikáns zöldségleves – náthás időszakokra (is)

Elkészítési Idő:90 perc
  • Gyógyító ételek, terápiás ételek
  • Levesek
    Én sokáig nem voltam egy leveses fajta, majd a kor előrehaladtával egyre inkább igényem volt rá, hogy legyen valami leves az asztalon. Nos, szerintem már én is beléptem abba korba...

    Antal Vali

    november 22, 2018
    Tetszik? 33
    1
    Bővebben
    Hozzászólás
    6 255 Olvasás
    Megosztás

    Sütőtökös lencsesaláta

    Elkészítési Idő:60 perc
    • Egytálételek
    • Előételek
    • Saláták, salátaöntetek
      Egy olyan téli salátámat szeretném közkinccsé tenni, amit tavaly ősszel alkottam meg, és készítettem el először. Csak épp a fotózást nem érte meg, olyan hamar elfogyott. Pedig csodás őszi színekben...

      Antal Vali

      október 26, 2018
      Tetszik? 13
      1
      Bővebben
      2 hozzászólás
      1 591 Olvasás
      Megosztás

      Sárgarépa-főzelék “zabosan”

      Elkészítési Idő:30 perc
      • Főzelékek
        Én azok közé a gyerekek közé tartoztam annak idején, akik szerették a sárgarépa-főzeléket. És ez ma sincs másként. A szomorú az, hogy a környezetemben senki nem szereti, úgyhogy magamra maradtam...

        Antal Vali

        október 24, 2018
        Tetszik? 10
        Bővebben
        2 hozzászólás
        996 Olvasás
        Megosztás

        Zellerkrémleves batátával

        Elkészítési Idő:40 perc
        • Levesek
          Hidegebb időben mindig jólesik egy tányér meleg krémleves. Egy igazán jó háziasszony szinte minden zöldségből képes ízletes krémlevest varázsolni. Már csak azért is, mert egy jó krémleves mindig garantált siker!...

          Antal Vali

          október 23, 2018
          Tetszik? 13
          Bővebben
          Hozzászólás
          1 697 Olvasás
          Megosztás

          Töltött sült alma

          Elkészítési Idő:45 perc
          • Édességek
            Az almát nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. Többek között sütve is – édesség gyanánt – mindenféle földi jóval töltve. A töltelék kitalálásában pedig  csak a fantáziánk szab határt. A makrobiotika is...

            Antal Vali

            szeptember 24, 2018
            Tetszik? 14
            Bővebben
            Hozzászólás
            3 032 Olvasás
            Megosztás

            Savanyított zöldségek szecsuáni módra

            Elkészítési Idő:4 nap
            • Befőzés, tartóstás
            • Erjesztett ételek
            • Savanyúságok
              A savanyított – fermentált – zöldségek nem csak finomak, hanem rendkívül egészségesek is, hisz az erjedés folyamán több milliárdnyi hasznos baktérium és gomba képződik bennük, amelyek természetes probiotikumként támogatják az...

              Antal Vali

              június 27, 2018
              Tetszik? 50
              Bővebben
              8 hozzászólás
              6 090 Olvasás
              Megosztás

              Almás-répás csicsóka saláta mazsolával és magvakkal

              Elkészítési Idő:10 perc
              • Saláták, salátaöntetek
                Ez a saláta – mint annyi más ételem is – találomra született, jelen esetben abból az apropóból, hogy az éléskamra takarítása közben rábukkantam pár télről maradt hozzávalóra, amelyek túl jól...

                Antal Vali

                május 22, 2018
                Tetszik? 11
                Bővebben
                Hozzászólás
                1 246 Olvasás
                Megosztás

                Medvehagymás-mentás frissítő fűszerkeverék

                Elkészítési Idő:7 perc
                • Házi fűszerkeverékek
                  Ezt a fűszerkeveréket a Sonnentor cég találta ki, de mivel minden hozzávalója megtalálható a kertemben, ezért megtanultam kikeverni magamnak. Kiválóan passzol az íze mindenféle könnyű, nyári rakott zöldséghez, szárnyas és...

                  Antal Vali

                  május 15, 2018
                  Tetszik? 9
                  Bővebben
                  Hozzászólás
                  293 Olvasás
                  Megosztás

                  Szerzetesek eledele – a mindenmentes finomság

                  Elkészítési Idő:kb. 15-20 perc
                  • Egytálételek
                  • Köretek
                    A szerzetesek eledele az egyik kedvenc ételem. Egyszer teljesen véletlenül bukkantam rá egy kínai étteremben, amikor húsmentes ételt kerestem, ami sem nem csípős, sem nem savanyú, sem nem édes –...

                    Antal Vali

                    április 25, 2018
                    Tetszik? 35
                    Bővebben
                    2 hozzászólás
                    8 777 Olvasás
                    Megosztás

                    Nyers lenkenyér napon aszalva

                    • Kenyér és péksütemények
                      Ezt a receptet Lénárt Gittától tanultam, ugyanis a léböjttáboraim felvezető napján rendszeresen el szokta készíteni a táborlakóknak, hogy a 9 napos böjt előtt még utoljára kapjanak egy kis ropogós héjú,...

                      Antal Vali

                      április 3, 2018
                      Tetszik? 15
                      Bővebben
                      Hozzászólás
                      1 647 Olvasás
                      Korábbi Bejegyzések
                      Következő Bejegyzések

                      Rólam

                      Rólam

                      "Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó. Köszöntelek a legújabb honlapomon, amely azért jött létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében..."

                      Kövess a Facebook-on is!

                      Legnépszerűbb

                      • Hagyományos hagymatea köhögésre és megfázásraHagyományos hagymatea köhögésre és megfázásra Gyerekkoromban szinte alig voltam megfázva, mégis tisztán emlékszem a hagymatea…
                      • Náthaűző forró koktélNáthaűző forró koktél Itt a megfázós, náthás időszak, egyre többen tüsszögünk vagy köhögünk.…
                      • Vöröslencse pástétom Antal Vali módraVöröslencse pástétom Antal Vali módra Nagyon kedvelem a vöröslencsét, hisz nem csak finom, hanem áztatás…
                      • Aranytej - a csodatévő italAranytej – a csodatévő ital Az AranyTej egy csodálatos ajurvédikus ital, ami rendkívüli előnyöket nyújt.…
                      • Chilis bab hús nélkülChilis bab hús nélkül A chilis babot én hús nélkül szeretem, és párom, aki…

                      Kedvelt Diéták/Étrendek

                      Bébiételek

                      Bébiételek

                      Candida diéta

                      Candida diéta

                      Diabétesz, IR

                      Diabétesz, IR

                      Fogyókúrás

                      Fogyókúrás

                      GAPS diéta

                      GAPS diéta

                      IBS, Crohn, Colitis

                      IBS, Crohn, Colitis

                      Méregtelenítő

                      Méregtelenítő

                      Paleolit

                      Paleolit

                      Népszerűek

                      Almás receptek Aromaterápia Banános receptek Bélbarát Béltisztítás Csípős receptek Cukormentes édesség Céklás receptek Egyszerű és gyors Egészséges édesség Egészséges és finom Emésztést javító Fűszerkülönlegesség Gyógykozmetikum Gyógyító italok Gyökérzöldség Házi kozmetikum Házikészítésű Házipatika Háziszerek Immunerősítő Influenza Karácsonyi receptek Krémleves Káposztás receptek Lencsés receptek Léböjt Megfázás Mindenmentes Méregtelenítés Nátha Olcsó és finom Salaktalanítás Sárgarépás receptek Sütőtökös receptek Természetes gyógyszerek Téli saláta Vitaminbomba Vízhiányos bőrre Zöldturmix Édesburgonyás receptek Ételallergia Ételkülönlegességek Újévi receptek Ünnepi menü

                      Kövess a Facebook-on

                      AntalVali.co.hu

                      Népszerű a héten

                      • Székely csalánlevesSzékely csalánleves
                      • Köles Rudi - azaz Túró Rudi mindenmentesen kölesbőlKöles Rudi – azaz Túró Rudi mindenmentesen kölesből
                      • Chilis bab hús nélkülChilis bab hús nélkül
                      • Hagyományos hagymatea köhögésre és megfázásraHagyományos hagymatea köhögésre és megfázásra
                      • Marokkói vöröslencselevesMarokkói vöröslencseleves
                      • Datolyapaszta házilag - egészséges édesítőszer piciknek is!Datolyapaszta házilag – egészséges édesítőszer…
                      • Lencsekenyér vöröslencsébőlLencsekenyér vöröslencséből

                      Aktuális

                      • vitamindus-gyogysalata

                        Vitamindús gyógysaláta – betegeknek és lábadozóknak

                        A szürke téli napokon mindenki vágyik a napfényre, a vitaminokra és a színekre. Nos ez a saláta szinte mindent megtestesít, ami hiányzik a télből. Nem csak finom, nem csak olcsó, hanem kiváló téli betegségmegelőző, vitaminizáló és immunerősítő is. Lábadozóknak és betegeknek kimondottan ajánlom, mert tele van értékes tápanyagokkal, és támogatja az öngyógyító folyamatokat. Kíméli a…

                        Bővebben

                      • Adatvédelmi Nyilatkozat
                      • Felhasználási Feltételek
                      • Rólam
                      • Blog

                      Antalvali.co.hu - Antalvali hivatalos weboldala | Minden jog fenntartva | © 2017