1 0
Kurkumás-gyömbéres pikáns zöldségleves – náthás időszakokra (is)

Ez a leves egy igazi jolly joker. Náthaűző, immunerősítő, mindenmentes, és ráadásul isteni finom. Előnye, hogy krémlevesként is fogyasztható. Lábadozóknak kimondottan ajánlom.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 kg vegyes Leveszöldség Aminek éppen szezonja van, vagy ami van otthon: sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zellergumó, karalábé, zöldpaprika, cukkíni, zöldborsó, zöldbab,póréhagyma, stb.
6 gerezd Fokhagyma
2 fej Vöröshagyma
2 paradicsom Paradicsom Vagy 1 evőkanál paradicsompüré
1 diónyi nyers Gyömbér
1 hüvelyknyi nyers Kurkuma Vagy 1 csapott teáskanál kurkuma por
1 kisebb friss Csilipaprika Vagy 1 mokkáskanál csilipehely
2 ágacska friss Kakukkfű vagy 1 mokkáskanál morzsolt
1 kisebb ágacska friss Rozmaring vagy 1 mokkáskanál szárított
5 levél friss Bazsalikom vagy 1 teáskanál szárított
1 mokkáskanál Tarkabors
1 szárvég friss Ázsiai citromfű Vagy 1 evőkanál szárított, de akár el is hagyhatod.
Ízlés szerint Himalaya só
2 liter Tisztított víz Ha szereted a sűrű levest, akkor elég 1,5 liter is.
Tálaláshoz a leves tetejére valamelyik:
Friss Zellerlevél
Friss Petrezselyem
Friss Snidling hagyma
Friss Koriander levél

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Kurkumás-gyömbéres pikáns zöldségleves – náthás időszakokra (is)

"Mindenmentes" leves, ami krémlevesként is tálalható

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 90 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

  • Tálaláshoz a leves tetejére valamelyik:

Leírás

Megosztás

Én sokáig nem voltam egy leveses fajta, majd a kor előrehaladtával egyre inkább igényem volt rá, hogy legyen valami leves az asztalon. Nos, szerintem már én is beléptem abba korba – ha egyáltalán ez korfüggő – hogy egyre gyakrabban kívánom meg a levest. De ha megkívánom, akkor szeretem a különlegességeket. Ez a leves is egy ilyen kategória. Én találtam ki, pikáns, és kiváló gyógyhatása van, főleg a náthás időszakokban. Hisz összetevőinek köszönhetően kiváló náthaűző, immunerősítő, méregtelenítő, emésztést segítő hatással bír.

Emlékszem drága édesapámra, akinek semmilyen étkezés nem volt teljes, ha nem volt leves. De ha volt valami tartalmas leves, akkor nem is biztos, hogy érdekelte a második. Amikor elkezdtem főzni, rájöttem, hogy apukámat bármilyen levessel le lehet venni a lábáról.  A lényeg az volt, hogy legyen magyaros. Mert apukám szerint a leves színe piros 🙂 Nos, a most következő leves színe nem annyira piros, ennek ellenére apukám nagyon szerette, mert az íze viszont megállja a helyét a magyar konyhában is. Élete utolsó napjaiban is gyakran kérte ezt a levest. Az Ő emlékére teszem közzé ezt a receptet.

Megpróbálom pontosan rekonstruálni a receptet, remélem nem hagytam ki semmit… Az a helyzet, hogy eléggé “alkotó” módon főzök, párom szerint teljes delíriumban, még szólni sem lehet hozzám. Viszont soha nem tudom, hogy valójában hogy is készült el az étel. Komoly erőfeszítésembe kerül visszaidézni egy-egy kiválóra sikeredett receptet. Nos ezzel is így vagyok, még soha nem próbáltam leírni, csak nekiállok és csinálom…

Antal Vali

Hasznos tippek:

  • Beteg embereknek leszűrhetjük ivás céljára a levét.
  • Perverzek tálalás után még megturbózhatják a maguk adagját egy kis csípőspaprikával! Az a jó, ha taknyod-nyálad egybefolyik tőle!
  • Krémleves is készíthető belőle.
  • Ha szereted az ízorgiát, akkor az összesféle zöldből tehetsz a tetejére.
  • Náthás időszakban lehet bele tenni több gyömbért, kurkumát és csilit, sőt a kész levest friss citromlével ízesíthetjük.
  • Tartalmas egytálételt varázsolhatsz belőle, ha levesbetétnek belefőzöl egy kis barnarizst, kölest vagy bulgurt.
(Visited 926 times, 8 visits today)

Lépések

1
Kész

Az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem egy nagyon kevéske zsiradékban (kókusz, mangalica, vaj, olíva... kinek mi passzol az anyagcsere típusához) egy pici tisztított víz hozzáadásával.

2
Kész

Majd rázúdítom a felaprózott többi zöldséget, enyhén lepirítom, majd felöntöm kb. másfél-két liter tisztított vízzel.

3
Kész
1 őra

Belekarikázom a gyömbért és a kurkumát is, hozzáadok egy teáskanálnyi egész tarkaborsot, és egy friss csilipaprikát is. Beledobok 3 gerezd kicsit megroppantott fokhagymát (a másik három a végén kell!), sózom, fűszerezem, majd hagyom nagyon lassú lángon jó 1 órát főni. ( Az elfőtt vizet lehet pótolgatni!)

4
Kész

Mielőtt kész, előtte 5 perccel fokhagymanyomóval belenyomom a maradék 3 gerezd fokhagymát, és hagyom, hogy összerottyanjon.

5
Kész

Van úgy, hogy ebben a formában tálalom, van úgy, hogy leturmixolom. Mikor mihez van kedvem: Daraboshoz, vagy krémleveshez.
Tálalás előtt megszórom a tetejét a zöldekkel.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Sült feta, édesburgonyával, sült paradicsommal – Pálma asztaláról
következő
Fehérboros hagymaleves karamellizált hagymából
előző
Sült feta, édesburgonyával, sült paradicsommal – Pálma asztaláról
következő
Fehérboros hagymaleves karamellizált hagymából

Hozzászólás Elküldése