Hozzávalók
- 1 kg Édesburgonya
- 1 nagyobb Vöröshagyma
- 3 evőkanál Kókuszolaj
- 1 mokkáskanál Köménymag
- 1 teáskanál Füstölt fűszerpaprika
- Ízlés szerint Himalaya só
- Tisztított víz
Leírás
Már gyerekkoromban is kedvenc köretem volt a hagymás tört burgonya. Keresztanyám, Julcsi néni tudta a legtökéletesebben elkészíteni. Mivel soha nem rajongtam a húsért, sokszor ettem gyerekként ebédre csak köretet savanyúsággal vagy friss salátával. Aztán amikor megismertem a batátát – azaz az édesburgonyát – eszembe jutott, hogy ki kéne próbálni belőle is ezt a kiváló köretet. A végeredmény nagyon finom lett!
Hasznos tippek:
- Ha nincs füstölt fűszerpaprikád, akkor helyettesítsd sima pirospaprikával, vagy hogy belecsempészhesd a füstölt ízt, szalonna zsíron dinszteld meg a hagymát.
- Ha köménymag helyett római köményt használsz, akkor még pikánsabb lesz az ízhatás.
- Jól áll neki a szerecsendió, úgyhogy ha szereted, bátran fűszerezd vele!
Antal Vali
Lépések
1 Kész | Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi sós tisztított vízben, amennyi pont ellepi, puhára főzzük. Vigyázni kell vele, mert hamar túlfő, és akkor szétesik. |
2 Kész | Amíg fő a batáta, addig apróra vágjuk a hagymát, és megdinszteljük a kókuszzsírban, amelyben előzőleg kipattogtattuk a köménymagot. |
3 Kész | Ha a hagyma már rózsaszínesedik, és szép üveges, akkor lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a füstölt fűszerpaprikát. |
4 Kész | Ha megfőtt a batáta, akkor leszűrjük, és hozzáadjuk a dinsztelt hagymához. Állandóan kevergetve pirítjuk egy darabig, majd krumplitörövel szétnyomkodjuk, és tovább pirítjuk. Ha már kezd odakapni, akkor jó! |