Hozzávalók
-
15 dkg Csicseriborsóliszt
-
10 dkg Kölesliszt
-
10 dkg Kukoricaliszt
-
5 dkg Amarantliszt
-
2 dkg Pattogatott amarantKb. 5 evőkanálnyi
-
2 dkg ÚtifűmaghéjKb. 5 evőkanálnyi
-
2 evőkanál ZsiradékOlívaolaj, de lehet olvasztott kókuszolaj vagy bio hidegensajtolt napraforgóolaj is
-
1 teáskanál Szódabikarbóna
-
1 teáskanál Himalaya só
-
750 ml Tisztított víz
-
Ízlés szerint Kenyérfűszer keverék
-
Kenyérfűszer keverék
-
4 dkg őrölt Köménymag
-
2 dkg őrölt Koriandermag
-
1 dkg őrölt Ánizsmag
-
2 dkg őrölt Édesköménymag
Leírás
Az egyre gyakoribb ételallergiák miatt megnőtt az igény arra, hogy alkossak egy olyan „mindenmentes” kenyérreceptet, amely nem csak mentes a gluténtól, tojástól, tejtől, élesztőtől, hanem finom is.
Edit barátnőm és volt kolléganőm kiváló mindenmentes kenyerét már többször megsütöttem, úgyhogy volt alkalmam személyre szabni, ízlésemre faragni, de az alapötletet ez ő receptje adta. Íme az egyik kedvenc változatom, ami egy alapkenyér, és csak a fűszerektől és a „belevalóktól” függ, hogy mi lesz a végeredmény. Dúsítható ízlés szerint magvakkal, aszalványokkal, zöldfűszerekkel. Ennek a kenyéralapnak a felhasználásával készült az aszaltparadicsomos kenyerem is.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
20 perc
|
A hozzávalókat összekeverem. Negyed órát pihentetem, hogy a hozzávalók megszívják magukat a vízzel - ezalatt a sütő elő is melegszik 220°C-ra. (És ha nincs kész kenyérfűszer keverékünk, akkor azt is el tudjuk készíteni.) |
2
Kész
65-70 perc
|
Kikent sütőformában negyed óráig sütöm 220°C-on, majd 50-55 percet 180°C-on. |
3
Kész
|
A formából kiborítva rácson hűtöm ki. |
4 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kenyérsütőben is elkészíthető a gluténmentes programmal?
Igen, csak a kelesztési időt kell kihagyni. 🙂
A 4es adagot mekkora formában javasolt elkészíteni és kb mennyi gramm kenyér lesz belőle?
Fél kiló körüli adagot ad ki, és én egy közepes tégla nagyságú formában sütötte. Ha ránézel a bekevert tészta mennyiségére, akkor nagyjából látni fogod, hogy mekkora sütőforma kell, mert nem lesz lényegesen nagyobb, mint ahogy a kelesztett élesztős kenyerek. A szódabikarbóna kicsit megemeli, de nem annyira, mint az élesztő!