5 1
Vitamindús gyógysaláta – betegeknek és lábadozóknak

Egy kis szín a téli szürkeségben, ami tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Ráadásul isteni finom!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
20 dkg szálasra gyalult Lilakáposzta
10 dkg zsülienre reszelt Cékla
1 kicsike fej Lilahagyma
1 Alma
1 szál zsülienre reszelt Sárgarépa
1 kisebb Lilaburgonya
1 marék reszelt Zellergumó
1 Citrom leve Sokszor használok citrom helyett vérnarancsot
2 evőkanál Méz
egy evőkanál morzsásra tört előáztatott Dióbél
1 csipet Himalaya só
1 csipet őrölt Köménymag
1 csipet Tarkabors
1 mokkáskanál porított Gyömbér

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Vitamindús gyógysaláta – betegeknek és lábadozóknak

Kiváló téli vitaminforrás, amely bővelkedik antioxidánsokban és egyéb értékes tápanyagokban.

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 20 perc
  • 2 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A szürke téli napokon mindenki vágyik a napfényre, a vitaminokra és a színekre. Nos ez a saláta szinte mindent megtestesít, ami hiányzik a télből. Nem csak finom, nem csak olcsó, hanem kiváló téli betegségmegelőző, vitaminizáló és immunerősítő is. Lábadozóknak és betegeknek kimondottan ajánlom, mert tele van értékes tápanyagokkal, és támogatja az öngyógyító folyamatokat. Kíméli a gyomrot, javítja az emésztést, erős antioxidáns. Kúraszerűen fogyasztva karbantartja az immunrendszert. Náthás időszakban legszívesebben kötelezővé tenném a fogyasztását.

A lilakáposzta gazdag A-, K-, B- és C-vitaminban, ugyanakkor számottevő mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Csírája is nagyon jó kalciumforrás, továbbá valóságos vitaminbomba, így a szuperételek egyike.

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat vizsgálatából kiderült, hogy a lilakáposzta 36 féle antocianint tartalmaz.  Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó, egészséges növényi eredetű tápanyagok. A káposztában található flavonoidok hatékony antioxidáns hatású anyagok, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolják a vérrögök képződését.

Glukozinolát-tartalma miatt rendszeres fogyasztásával a tüdő-, gyomor-, vastagbél- és végbélrák kockázata csökken. A főtt vöröskáposzta hatékonyan növeli a kémiai karcinogének méregtelenítőinek tartott enzimek szintjét. Van benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód és kén. Erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében is. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Enyhíti a köszvényes és reumás fájdalmakat, valamint lassítja a bőr öregedését, szépíti a bőrt.

A cékla, a lilahagyma, és a lilaburgonya (lila batáta – az édesburgonya lila változata) is tartalmazza a fent említett antocianidok valamelyikét. Tulajdonképpen az antociánok adják a növényeknek ezt a jellegzetes lilásvörös színt is. Úgyhogy ezt a salátát antocián salátának is nevezhetnénk. Az alma, a sárgarépa és a zeller gyógyhatásai pedig teljessé teszik a képet, hogy valóban egy szupersalátáról beszéljünk, ami teljeskörűen regenerálja a szervezetet.

Ha fokozni akarom az antocianid hatást, akkor citrom helyett vérnarancs levét teszem bele.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

Feltesszük a lilaburgonyát főni. Amíg fő, a káposztát szálasra gyaluljuk, a lilahagymát szálasra vágjuk, a céklát és a sárgarépát gyufaszálra gyaluljuk, vagy lereszeljük nyersen a többi zöldséggel és az almával együtt.

2
Kész

A nyers, felaprított zöldségeket egy tálban összekeverjük, enyhén megsózzuk, és hagyjuk egy kicsit a sóban szikkadni. Ezalatt elkészítjük az öntetet: összekeverjük a citromlevet a mézzel, gyömbérrel, egy csipet őrölt köménnyel és egy kis borssal. Van úgy, hogy citrom helyett vérnarancsot használok.

3
Kész

A ressre főtt lilakrumplit meghámozzuk, majd apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a sózott zöldségekkel, és az öntettel. Tetejére szórható diótöret vagy mandulaforgács. 10-15 perc alatt összeérnek az ízek, és máris fogyasztható!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
csilis-rozmaringos-sutotok-palma
előző
Csilis-rozmaringos sütőtök Pálma módra
kokusztej-hazilag
következő
Kókusztej házilag
csilis-rozmaringos-sutotok-palma
előző
Csilis-rozmaringos sütőtök Pálma módra
kokusztej-hazilag
következő
Kókusztej házilag

Hozzászólás Elküldése

6 + 5 =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here