4 0
Kókusztej házilag

Egyre jobban elterjedt már nálunk is a kókusztej használata, főleg azok körében, akik nem tolerálják a tejet. Sokan nem is gondolnák, milyen egyszerű elkészíteni otthon! Próbáld ki Te is!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

1 rész Kókuszreszelék Arra ügyeljünk, hogy lehetőleg ne kénnel vagy más vegyszerrel fehérített kókuszreszeléket vásároljunk. Ezt a csomagoláson az összetevők listájánál megtalálod. Még alkalmasabb a bio kókuszreszelék.
2 rész Tisztított víz Valóban használjunk tisztított vizet, mert a sima csapvízzel nem lesz olyan jó az íze.

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Kókusztej házilag

Növényi tejhelyettesítő

  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Már egyre több helyen árulnak kókusztejet, de ha mégsem sikerülne beszerezni, vagy drágálljuk – mert bizony nem olcsó – könnyedén elkészíthetjük házilag is. Nem csak finom, nem csak egészséges, hanem kiválóan beilleszthető a tejmentes diétákba. Számtalan kiváló recept alapanyaga is a kókusztej, amit főleg az ázsiai és az indonéz konyha használ előszeretettel.

A kókusztej elkészítésének több változata ismert, van, aki főzi – ilyenkor intenzívebb az íze – és van, aki nem főzi, csak forrázza és áztatja, hogy az enzimek és egyéb vitaminok ne sérüljenek. Én szeretném neked megtanítani mindkét változatot, hogy kitapasztalhasd, neked melyik elkészítési mód jön be a legjobban.

Elkészítése rendkívül egyszerű, mert csak kókuszreszelék és tisztított víz kell hozzá. Arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy lehetőleg ne kénnel vagy más vegyszerrel fehérített kókuszreszeléket vásároljunk. Ezt a csomagoláson az összetevők listájánál megtalálod. Kókusztej készítésére a legalkalmasabb a bio vagy natúr, kezeletlen kókuszreszelék.

Kókuszreszelék és kókuszreszelék között is sokszor nagy különbség van. Van olyan, amelyből még vígan futja kókuszzsírra is, mert zsírtartalma olyan magas, hogy turmixolás után szinte le lehet kaparni a megmaradt kókuszzsírt a turmix belsejéről. És van, amelyiknél éppen, hogy csak tartalmaz zsírt. Próbálkozz, vegyél többfajtát, kísérletezd ki, hogy számodra melyik márka a megfelelő. Én a zsírosabbakat szeretem jobban, mert azok ízesebbek.

A házi kókusztejedet ízesítheted mézzel vagy kókuszvirág sziruppal, és ihatod kakaónak elkészítve is (természetesen valódi holland kakaót főzz fel benne), amelynek így bounty csoki íze lesz. Én mindig kókusztejjel készítem a kakaót, mert szerintem úgy a legfinomabb. Az Aloha gyógygombás kakaó pedig egyszerűen isteni kókusztejjel elkészítve.

(Visited 2 215 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

Kókusztej készítése áztatással

1. A kókuszreszeléket leöntöm forrásban lévő tisztított vízzel, és legalább fél órát állni hagyom (de az sem árt, ha órákat áll a vízben),
2. Majd összeturmixolom, és egy szűrőn vagy gézen keresztül átszűröm és/vagy átpasszírozom.
3. Készítheted hideg vízzel is, ez esetben azonban a tej aromája kevésbé intenzív. (A hidegvizes verziónál minimum 12 órát hagyd állni a vízben!)

Jó, ha tudod, hogy a kizárólag áztatott kókuszreszelékből a zsír nem csapódik ki rendesen, így az elkészült kókusztej “sovány” lesz.

2
Kész

Kókusztej készítése főzéssel

1. A kókuszreszeléket nyakon öntöm a forró vízzel, majd egy lábasban forralok még rajta egy kicsit (pár perc elegendő).
2. Utána hagyom, amíg langyosra ki nem hűl, de nem annyira, hogy kicsapódjon a tetején a kókuszvaj. Turmixgépben jó sokáig turmixolom (több percig magas fokozaton).

3
Kész

Ízesítése

Ízesíthetjük pici mézzel, vagy kókuszvirág sziruppal, de datolyasziruppal is nagyon finom!
Hűtőben pár (4-5) napig eláll.

4
Kész

Felhasználása

Használhatjuk önmagában italként, állati tejek helyettesítésére, de akár gabonák főzéséhez, gyümölcslevesek, turmixok vagy akár egzotikus koktélok készítéséhez is.

Ha zsíros kókuszreszelékből nyertük ki a tejet, akkor hidegen kiül a tetejére a kókuszvaj, ami megdermed, így könnyen le tudjuk róla fejteni. Ezt használhatjuk nem csak főzéshez, édességek készítésénél, hanem bőrápolásra is.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Vitamindús gyógysaláta – betegeknek és lábadozóknak
következő
Csicsókás vargányakrémleves mindenmentesen – AntalVali módra
előző
Vitamindús gyógysaláta – betegeknek és lábadozóknak
következő
Csicsókás vargányakrémleves mindenmentesen – AntalVali módra

Hozzászólás Elküldése