Hozzávalók
-
1 rész KókuszreszelékArra ügyeljünk, hogy lehetőleg ne kénnel vagy más vegyszerrel fehérített kókuszreszeléket vásároljunk. Ezt a csomagoláson az összetevők listájánál megtalálod. Még alkalmasabb a bio kókuszreszelék.
-
2 rész Tisztított vízValóban használjunk tisztított vizet, mert a sima csapvízzel nem lesz olyan jó az íze.
Leírás
Már egyre több helyen árulnak kókusztejet, de ha mégsem sikerülne beszerezni, vagy drágálljuk – mert bizony nem olcsó – könnyedén elkészíthetjük házilag is. Nem csak finom, nem csak egészséges, hanem kiválóan beilleszthető a tejmentes diétákba. Számtalan kiváló recept alapanyaga is a kókusztej, amit főleg az ázsiai és az indonéz konyha használ előszeretettel.
A kókusztej elkészítésének több változata ismert, van, aki főzi – ilyenkor intenzívebb az íze – és van, aki nem főzi, csak forrázza és áztatja, hogy az enzimek és egyéb vitaminok ne sérüljenek. Én szeretném neked megtanítani mindkét változatot, hogy kitapasztalhasd, neked melyik elkészítési mód jön be a legjobban.
Elkészítése rendkívül egyszerű, mert csak kókuszreszelék és tisztított víz kell hozzá. Arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy lehetőleg ne kénnel vagy más vegyszerrel fehérített kókuszreszeléket vásároljunk. Ezt a csomagoláson az összetevők listájánál megtalálod. Kókusztej készítésére a legalkalmasabb a bio vagy natúr, kezeletlen kókuszreszelék.
Kókuszreszelék és kókuszreszelék között is sokszor nagy különbség van. Van olyan, amelyből még vígan futja kókuszzsírra is, mert zsírtartalma olyan magas, hogy turmixolás után szinte le lehet kaparni a megmaradt kókuszzsírt a turmix belsejéről. És van, amelyiknél éppen, hogy csak tartalmaz zsírt. Próbálkozz, vegyél többfajtát, kísérletezd ki, hogy számodra melyik márka a megfelelő. Én a zsírosabbakat szeretem jobban, mert azok ízesebbek.
A házi kókusztejedet ízesítheted mézzel vagy kókuszvirág sziruppal, és ihatod kakaónak elkészítve is (természetesen valódi holland kakaót főzz fel benne), amelynek így bounty csoki íze lesz. Én mindig kókusztejjel készítem a kakaót, mert szerintem úgy a legfinomabb. Az Aloha gyógygombás kakaó pedig egyszerűen isteni kókusztejjel elkészítve.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Kókusztej készítése áztatással1. A kókuszreszeléket leöntöm forrásban lévő tisztított vízzel, és legalább fél órát állni hagyom (de az sem árt, ha órákat áll a vízben), Jó, ha tudod, hogy a kizárólag áztatott kókuszreszelékből a zsír nem csapódik ki rendesen, így az elkészült kókusztej “sovány” lesz. |
2
Kész
|
Kókusztej készítése főzéssel1. A kókuszreszeléket nyakon öntöm a forró vízzel, majd egy lábasban forralok még rajta egy kicsit (pár perc elegendő). |
3
Kész
|
ÍzesítéseÍzesíthetjük pici mézzel, vagy kókuszvirág sziruppal, de datolyasziruppal is nagyon finom! |
4
Kész
|
FelhasználásaHasználhatjuk önmagában italként, állati tejek helyettesítésére, de akár gabonák főzéséhez, gyümölcslevesek, turmixok vagy akár egzotikus koktélok készítéséhez is. Ha zsíros kókuszreszelékből nyertük ki a tejet, akkor hidegen kiül a tetejére a kókuszvaj, ami megdermed, így könnyen le tudjuk róla fejteni. Ezt használhatjuk nem csak főzéshez, édességek készítésénél, hanem bőrápolásra is. |