3 0
Tahini

Készíts tahinit házilag! Sokkal jobban megéri, mint készen venni. Nem csak azért, mert olcsóbb, nem csak azért, mert finomabb, hanem azért is, mert előbb elkészül, mint ameddig sorban állnál érte pénztárnál.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
10 dkg Szezámmag 1 óra hosszára áztassuk be tisztított vízbe, hogy jobban emészthető legyen.
1 gerezd zúzott Fokhagyma
2 evőkanál Extraszűz olívaolaj
1 csapott mokkáskanál Himalaya só
Ízlés szerint Citrom leve
Tisztított víz Amennyit felvesz

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Tahini

Szezámpaszta készítése házilag

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 10 perc
  • 1 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Kedvenc ételeim egyikének, a humusznak az egyik fontos alkotó része, de önmagában is fogyasztható. A tahini (tahina) a keleti konyha kedvelt alapanyaga – gyakorlatilag őrölt szezámmagból készült krém vagy paszta. Szokták krémesre és keményebbre is csinálni. A közel-keleti és az afroarab konyha a hántolt szezámmagból készült, míg a kínai, japán, koreai konyha a hántolatlan szezámmagból készült tahinit használja.

Elkészítése rendkívül egyszerű, nem éri meg készen megvenni, hisz a tahini semmi más, mint szezámmag megpirítva, megőrölve és olívaolajjal elkeverve. Lehet ízesíteni egy kis fokhagymával és citrommal, ha önmagában fogyasztjuk.

Antal Vali

(Visited 3 558 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész
1 óra

Áztassuk be a szezámmagot egy órára.
Ez a lépés kihagyható, de az a tapasztalatom, hogy így "könnyebb" lesz a tahinink.

2
Kész

Tegyük a szezámmagot egy serpenyőbe zsiradék nélkül, és pár percig pirítsuk folyamatosan kevergetve vagy rázogatva, épp csak addig, amíg kívül arany színűre pirul, de a belseje nem szárad ki.

3
Kész

Ha jó minőségű turmixgépünk van, akkor öntsük a pirított szezámmagot a kehelybe, és őröljük meg vele. Ha alkalmatlan őrlésre a turmixgépünk, akkor kénytelenek leszünk elővenni a kávédarálót vagy a mákdarálót.

4
Kész

A turmixgépet járatva folyamatosan adjuk hozzá a többi hozzávalót: sót, olajat, fokhagymát, citromlevet, és langyos tisztított vízzel állítsuk be a sűrűségét. A massza sűrűsége a hozzáadott olaj és víz mennyiségétől függ. Ajánlott sűrűre csinálni, ami épp, hogy még összeáll, de nem folyik szét.

5
Kész

Hasznos tippek:

Kisebb csavaros tetejű üvegbe téve, egy kis olívaolajat öntve a tetejére, hűtőben hosszabb ideig eltartható.
Azok, akik kevésbé szeretnek pepecselni, előre ledarált szezámmaglisztet is vásárolhatnak, amit csak összekevernek az olajjal és a többi hozzávalóval, és már kész is a paszta.
Ha hántolatlan szezámmaggal dolgozunk, akkor ne áztassuk túl sokáig, mert leválik a héja a magoknak.
Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk túl, mert akkor keserű lesz.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
tokmagos-csicsokakrem
előző
Tökmagos csicsókakrém Pálmától
humusz
következő
Humusz, ahogy Antal Vali szereti
tokmagos-csicsokakrem
előző
Tökmagos csicsókakrém Pálmától
humusz
következő
Humusz, ahogy Antal Vali szereti

Hozzászólás Elküldése