Hozzávalók
-
1 bögre főtt CsicseriborsóKb. fél bögre száraznak felel meg.
-
2 evőkanál Tahini paszta
-
6 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
3 gerezd Fokhagyma
-
1/2 Citrom leve
-
1 mokkáskanál őrölt Római köménymag
-
1 mokkáskanál frissen őrölt Tarkabors
-
1 mokkáskanál Füstölt fűszerpaprika
-
Ízlés szerint Tabouleh fűszerkeverékElhagyható. Éna Sonnentorét használom.
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Szerencsére Magyarországon is divatba jött a humusz az utóbbi években. Egy bő évtizede még csak páran hódoltunk ennek a kiváló keleti ételnek, amihez eldugott török kifőzdékben lehetett csak hozzájutni. Házi készítése azért volt nehézkes, mert az alapanyagok beszerzése nagy utánajárást igényelt. Manapság ez már nem így van.
Amikor megosztottam a facebookon a vöröslencse humusz receptemet, akkor többen kérték, hogy azt is írjam le, hogy a „rendes” humuszt hogyan készítem. Megdöbbenve láttam, hogy nincs is fent a világhálón „rendes” humusz receptem, holott nálunk gyakran kerül az asztalra. Valamiért mindig csak a különlegeseket vetettem papírra, az alapot viszont nem. Ez legalább olyan, mint amikor a „Főzzünk együtt AntalValival” rendezvénysorozaton megkért a közönség, mondjam el, hogyan főzöm a húslevest. Valahogy ez eszembe sem jutott, hogy érdekes lehet…
Pedig nagyon hasznos étel, ugyanis ha van otthon házi csicserikonzerved, akkor percek alatt elkészülhet ez a kiváló, vegán, mindenmentes étel. Ráadásul babáknak is adható 10 hónapos kortól, ha nem fűszerezzük intenzíven, hanem csak éppen hogy.
Szóval ma összekaptam magam, összedobtam gyorsan egy humuszt, lefotóztam és íme.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Ha nincs készre főtt csicseriborsónk (én mindig teszek el humusznak egy bögrével, ha más ételhez kell főznöm vagy házi konzervet használok), akkor egy fél bögre szárazat áztassunk be egy éjszakára langyos vízbe. |
2
Kész
|
A taboulleh fűszerkeverék kivételével az összes hozzávalóval összeturmixoljuk vagy botmixerezzük. Ha egyik sincs, akkor borgonyanyomón préseljük át a főtt csicserit, és habverővel keverjük hozzá a többi hozzávalót, hasonlóan, mint amikor krumplipürét készítünk. |
3
Kész
|
TálalásSzórjuk meg a tetejét taboulleh keverékkel és egy füstöltpaprikával, csorgathatunk rá olívát vagy szezámolajat is. |
4
Kész
|
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kedves Vali!
A hummusz szót két „m” betűvel írják. Amennyiben egy „m” betűvel van írva, mérőben más jelentése van, mint az ön által leírt étel.
Üdv: Andi
Kedves Andi!
A magyar helyesírás szabályai szerint vagy az eredeti elnevezést használjuk, vagy a fonetikus kiejtést, ami humusz. A talajjal való névazonosság miatt egyesek a „hummusz” írást részesítik előnybe, de eredetileg nem két ‘m’-mel ejtik. A nyelvészeknek sincs egységes állásfoglalása. Az olasz „kanyar” (curva) szó sem tehet róla, hogy kiejtve magyarul más jelentése is van…. 🙂