3 0
Humusz, ahogy Antal Vali szereti

A humusz nem véletlen hódít világszerte. Finom, kiadós, változatosan lehet ízesíteni. Te is szereted?

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 bögre főtt Csicseriborsó Kb. fél bögre száraznak felel meg.
2 evőkanál Tahini paszta
6 evőkanál Extraszűz olívaolaj
3 gerezd Fokhagyma
1/2 Citrom leve
1 mokkáskanál őrölt Római köménymag
1 mokkáskanál frissen őrölt Tarkabors
1 mokkáskanál Füstölt fűszerpaprika
Ízlés szerint Tabouleh fűszerkeverék Elhagyható. Éna Sonnentorét használom.
Ízlés szerint Himalaya só

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Humusz, ahogy Antal Vali szereti

Pikánsan egy kis füstöltpaprikával és tabouleh fűszerkeverékkel

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 10 perc
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Szerencsére Magyarországon is divatba jött a humusz az utóbbi években. Egy bő évtizede még csak páran hódoltunk ennek a kiváló keleti ételnek, amihez eldugott török kifőzdékben lehetett csak hozzájutni. Házi készítése azért volt nehézkes, mert az alapanyagok beszerzése nagy utánajárást igényelt. Manapság ez már nem így van.

Amikor megosztottam a facebookon a vöröslencse humusz receptemet, akkor többen kérték, hogy azt is írjam le, hogy a “rendes” humuszt hogyan készítem. Megdöbbenve láttam, hogy nincs is fent a világhálón “rendes” humusz receptem, holott nálunk gyakran kerül az asztalra. Valamiért mindig csak a különlegeseket vetettem papírra, az alapot viszont nem.  Ez legalább olyan, mint amikor a “Főzzünk együtt AntalValival” rendezvénysorozaton megkért a közönség, mondjam el, hogyan főzöm a húslevest. Valahogy ez eszembe sem jutott, hogy érdekes lehet…

Pedig nagyon hasznos étel, ugyanis ha van otthon házi csicserikonzerved, akkor percek alatt elkészülhet ez a kiváló, vegán, mindenmentes étel. Ráadásul babáknak is adható 10 hónapos kortól, ha nem fűszerezzük intenzíven, hanem csak éppen hogy.

Szóval ma összekaptam magam, összedobtam gyorsan egy humuszt, lefotóztam és íme:

(Visited 1 380 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

Ha nincs készre főtt csicseriborsónk (én mindig teszek el humusznak egy bögrével, ha más ételhez kell főznöm vagy házi konzervet használok), akkor egy fél bögre szárazat áztassunk be egy éjszakára langyos vízbe.
Másnap főzzük meg puhára egy mokkáskanál szódabikarbónával és 2 babérlevéllel. Ez elég hosszú időt fog igénybe venni. Akkor jó, ha villával már szét lehet nyomni.
Ha minden kötél szakad, konzervből is készítheted, de lehetőleg olyat vegyél, ami nincs tele tartósítószerrel és adalékokkal. Már lehet kapni üvegben eltett változatot is.

2
Kész

A taboulleh fűszerkeverék kivételével az összes hozzávalóval összeturmixoljuk vagy botmixerezzük. Ha egyik sincs, akkor borgonyanyomón préseljük át a főtt csicserit, és habverővel keverjük hozzá a többi hozzávalót, hasonlóan, mint amikor krumplipürét készítünk.

3
Kész

Tálalás

Szórjuk meg a tetejét taboulleh keverékkel és egy füstöltpaprikával, csorgathatunk rá olívát vagy szezámolajat is.
Melegen fogyaszthatjuk, mint egy főzeléket, hidegen egy kicsit pasztásabb lesz, és kenhetjük kenyérre, pirítósra is.

4
Kész

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Tahini
következő
Pikáns ceruzabab fenyőmaggal
előző
Tahini
következő
Pikáns ceruzabab fenyőmaggal

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Kedves Vali!

A hummusz szót két “m” betűvel írják. Amennyiben egy “m” betűvel van írva, mérőben más jelentése van, mint az ön által leírt étel.

Üdv: Andi

Kedves Andi!
A magyar helyesírás szabályai szerint vagy az eredeti elnevezést használjuk, vagy a fonetikus kiejtést, ami humusz. A talajjal való névazonosság miatt egyesek a “hummusz” írást részesítik előnybe, de eredetileg nem két ‘m’-mel ejtik. A nyelvészeknek sincs egységes állásfoglalása. Az olasz “kanyar” (curva) szó sem tehet róla, hogy kiejtve magyarul más jelentése is van…. 🙂

Hozzászólás Elküldése