Hozzávalók
-
20 dkg VajKókuszvajjal helyettesíthető
-
10 dkg MelaszRapadurával vagy kókuszvirágcukorral helyettesíthető
-
20 dkg RapaduraTeljs bio nyers nádcukor. Kókuszvirágcukorral helyettesíthető
-
3 dl TejszínKókusztejszínnel helyettesíthető
-
3 dl Méz
-
1 kg teljes kiőrlésű Tönkölyliszt
-
2 evőkanál Szódabikarbóna
-
2 csapott evőkanál őrölt Fahéj
-
2 csapott evőkanál őrölt Gyömbér
-
1 mokkáskanál őrölt Szegfűszeg
-
1 csipetnyi őrölt Szegfűbors
-
1 csipetnyi őrölt Kardamom
-
Vagy a fűszerek helyett:
-
4 evőkanál Mézeskalács fűszerkeverék
Leírás
A plébános mézeskalácsa az egyik kedvenc mézeskalács receptem – annak ellenére, hogy nem „mentes” recept. Előnye viszont, hogy „csak” teljesértékű alapanyagokból áll. A receptet nagymamám receptkönyvében találtam, aki a Zichy gróféknál volt cseléd, és a grófné szakácsnéjától tanulta.
Azért „plébános” a neve, és azért ekkora óriási nagy adag, mert a plébániákon sütötték, és az adventi időszak és a karácsonyi ünnepek alatt a plébános ezzel kínálta az adakozó híveket. Az a jó benne, hogy egyszer kell begyúrni, és a massza 3 hétig eláll a hűtőben, de ha akarjuk, le is fagyaszthatjuk. Volt olyan év, hogy a húsvéti nyuszi, barika és tojás formájú mézeskalácsokat is a karácsonyra begyúrt tésztából sütöttem.
Az eredeti receptet természetesen átdolgoztam egészségesre, de nem annyira, hogy elveszítse jellegét, sőt így hogy a finomított fehér lisztet, a és a finomított fehér kristálycukrot kiirtottam belőle, sokkal jobban hasonlít az ősi változatra, amikor még nem ismerték a finomított élelmiszereket.
Ebből az adagból körülbelül 10-12 tepsinyi adag jön ki – a sütőlap méretétől függően.
Hasznos tippek:
- Vegánok méz helyett tehetnek bele datolyaszirupot, juharszirupot, vagy kókuszvirágszirupot.
- A tejszínt lecserélheted kókusztejszínre. A rizs- és zabtejszín azért nem jó hozzá, mert túl alacsony a zsírtartalma.
- A figurákat a sütőlapon ne rakd túl közel egymáshoz, mert sütés közben kicsit megdagadnak.
- Sokáig megőrizheted a mézeskalácsok puhaságát, ha jól záródó dobozban tárolod őket, és a dobozba teszel még almahéjat és narancshéjat.
- A fűszereket helyettesítheted Sonnentor bio mézeskalács fűszerkeverékkel, vagy házi mézeskalács fűszerkevetékkel.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A vajat a barna cukormelasszal és a finomítatlan nyers nádcukorral (Rapadurával) simára keverjük, majd hozzáöntjük a mézet, belekeverjük a fűszereket és a keményre felvert tejszínt. Óvatosan kell keverni, amíg minden egyenletesen el nem oszlik a keverékben. |
2
Kész
|
A szódabikarbónás lisztet is hozzáadjuk; lágy tésztává dolgozzuk össze. Hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára. |
3
Kész
|
Másnap csak egy kis darabot csípünk le belőle, a többit akár kis adagokban le is fagyaszthatjuk. Belisztezett gyúródeszkán vékonyra (3-5 mm) nyújtjuk, majd különböző alakzatokra kiszaggatjuk. Megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, ha a tészta alá és fölé terítünk egy-egy nejlon fóliát (a folpack nem jó, mert szakad), és közöttük nyújtjuk ki a tésztát. |
4
Kész
|
Tegyük a kivágott alakzatokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 5-8 percig. |
5
Kész
|
Ízlés szerint díszíthető aszalt gyümölcsökkel, magvakkal. |
7 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kedves Vali,
a vajat mivel tudnám helyettesíteni?
Köszönöm a választ,
Zsuzsa
Kedves Zsuzsa,
a vajat kókuszvajjal helyettesítheted, viszont készülj fel, hogy a hűtőben pihentetés után törékenyebb lesz a tésztája, mivel a kókuszvaj már 24°C-on keményre dermed. Ezért érdemes a szaggatás előtt meleg kézzel alaposan átgyurni a tésztát.
A plébános mézeskalács recepttel szemeztem éppen.. Az eredeti recepttel szeretném elkészíteni, kíváncsi vagyok milyen lesz ha lehetséges leírná mennyibe változik a recept? Köszönöm szépen 🌺
Szerintem ez a változat jobb! Az „eredetiben” a tönkölyliszt hehyett fehérliszt és a teljes nádcukor (rapadura) helyett fehér kristálycukor szerepel, a többi hozzávaló ugyanaz. Azért írtam macskakörömbe azt, hogy „eredeti”, mert az ősi változatot állítottam vissza, ugyanis régen nem volt finomított liszt és finomított cukor! Az édességeket melasszal és mézzel készítették. Anyukám még a régi finomított alapanyagokból készült verziót sütötte, és hidd el, ez az ősi, amit visszaállítottam, sokkal finomabb, és omlósabb.
Köszönöm szépen, akkor az ősi változat marad kipróbálásra.
Megsutottem , csucsszuper a recept. Meg lisztezni sem kell a nyujtasnal, nem ragad, es vekonyra ki lehet sodorni, ha valaki ugy szeretne. Az enyem hasonlit az ikeas kekszhez.
En harmad tonkolylisztet, harmad teljes kiorlesu, es harmad bio sima lisztet hasznaltam. Vegan modra vegan vajat es kicsi kokuszzsirt, es agaveszirupot. Koszi Vali 🥰
Klassz! Örülök, hogy bejött. Nem véletlen, hogy nekem is ez a kedvencem. Van úgy, hogy sima hétköznapokra is megsütöm, mert finom, és jobb, mint a bolti kekszek.