1 0
Plébános mézeskalácsa

Szerintem ez a világ legfinomabb mézeskalácsa - annak ellenére, hogy reformalapanyagokból készült. Puha, omlós, illatos. Én mindig ezt sütöm meg Adventre és Karácsonyra. És van úgy, hogy Húsvétra is.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
20 dkg Vaj Kókuszvajjal helyettesíthető
10 dkg Melasz Rapadurával vagy kókuszvirágcukorral helyettesíthető
20 dkg Rapadura Teljs bio nyers nádcukor. Kókuszvirágcukorral helyettesíthető
3 dl Tejszín Kókusztejszínnel helyettesíthető
3 dl Méz
1 kg teljes kiőrlésű Tönkölyliszt
2 evőkanál Szódabikarbóna
2 csapott evőkanál őrölt Fahéj
2 csapott evőkanál őrölt Gyömbér
1 mokkáskanál őrölt Szegfűszeg
1 csipetnyi őrölt Szegfűbors
1 csipetnyi őrölt Kardamom
Vagy a fűszerek helyett:
4 evőkanál Mézeskalács fűszerkeverék

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Plébános mézeskalácsa

A legfinomabb egészséges összetevökból készült mézeskalács.

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 60 perc + pihentetés
  • 12 Főre
  • Közepes
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

  • Vagy a fűszerek helyett:

Leírás

Megosztás

A plébános mézeskalácsa az egyik kedvenc mézeskalács receptem – annak ellenére, hogy nem “mentes” recept. Előnye viszont, hogy “csak” teljesértékű alapanyagokból áll. A receptet nagymamám receptkönyvében találtam, aki a Zichy gróféknál volt cseléd, és a grófné szakácsnéjától tanulta.

Azért “plébános” a neve, és azért ekkora óriási nagy adag, mert a plébániákon sütötték, és az adventi időszak és a karácsonyi ünnepek alatt a plébános ezzel kínálta az adakozó híveket. Az a jó benne, hogy egyszer kell begyúrni, és a massza 3 hétig eláll a hűtőben, de ha akarjuk, le is fagyaszthatjuk. Volt olyan év, hogy a húsvéti nyuszi, barika és tojás formájú mézeskalácsokat is a karácsonyra begyúrt tésztából sütöttem.

Az eredeti receptet természetesen átdolgoztam egészségesre, de nem annyira, hogy elveszítse jellegét, sőt így hogy a finomított fehér lisztet, a és a finomított fehér kristálycukrot kiirtottam belőle, sokkal jobban hasonlít az ősi változatra, amikor még nem ismerték a finomított élelmiszereket.

Ebből az adagból körülbelül 10-12 tepsinyi adag jön ki – a sütőlap méretétől függően.

Hasznos tippek:

  • Vegánok méz helyett tehetnek bele datolyaszirupot, juharszirupot, vagy kókuszvirágszirupot.
  • A tejszínt lecserélheted kókusztejszínre. A rizs- és zabtejszín azért nem jó hozzá, mert túl alacsony a zsírtartalma.
  • A figurákat a sütőlapon ne rakd túl közel egymáshoz, mert sütés közben kicsit megdagadnak.
  • Sokáig megőrizheted a mézeskalácsok puhaságát, ha jól záródó dobozban tárolod őket, és a dobozba teszel még almahéjat és narancshéjat.
  • A fűszereket helyettesítheted Sonnentor bio mézeskalács fűszerkeverékkel, vagy házi mézeskalács fűszerkevetékkel.

Antal Vali

(Visited 159 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A vajat a barna cukormelasszal és a finomítatlan nyers nádcukorral (Rapadurával) simára keverjük, majd hozzáöntjük a mézet, belekeverjük a fűszereket és a keményre felvert tejszínt. Óvatosan kell keverni, amíg minden egyenletesen el nem oszlik a keverékben.

2
Kész

A szódabikarbónás lisztet is hozzáadjuk; lágy tésztává dolgozzuk össze. Hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára.

3
Kész

Másnap csak egy kis darabot csípünk le belőle, a többit akár kis adagokban le is fagyaszthatjuk. Belisztezett gyúródeszkán vékonyra (3-5 mm) nyújtjuk, majd különböző alakzatokra kiszaggatjuk. Megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, ha a tészta alá és fölé terítünk egy-egy nejlon fóliát (a folpack nem jó, mert szakad), és közöttük nyújtjuk ki a tésztát.

4
Kész

Tegyük a kivágott alakzatokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 5-8 percig.

5
Kész

Ízlés szerint díszíthető aszalt gyümölcsökkel, magvakkal.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Narancsos-gyömbéres sárgarépa-krémleves
következő
Sárgarépás szendvicskrém
előző
Narancsos-gyömbéres sárgarépa-krémleves
következő
Sárgarépás szendvicskrém

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Kedves Zsuzsa,
a vajat kókuszvajjal helyettesítheted, viszont készülj fel, hogy a hűtőben pihentetés után törékenyebb lesz a tésztája, mivel a kókuszvaj már 24°C-on keményre dermed. Ezért érdemes a szaggatás előtt meleg kézzel alaposan átgyurni a tésztát.

Hozzászólás Elküldése