2 0
Plébános mézeskalácsa

Szerintem ez a világ legfinomabb mézeskalácsa - annak ellenére, hogy reformalapanyagokból készült. Puha, omlós, illatos. Én mindig ezt sütöm meg Adventre és Karácsonyra. És van úgy, hogy Húsvétra is.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
20 dkg Vaj Kókuszvajjal helyettesíthető
10 dkg Melasz Rapadurával vagy kókuszvirágcukorral helyettesíthető
20 dkg Rapadura Teljs bio nyers nádcukor. Kókuszvirágcukorral helyettesíthető
3 dl Tejszín Kókusztejszínnel helyettesíthető
3 dl Méz
1 kg teljes kiőrlésű Tönkölyliszt
2 evőkanál Szódabikarbóna
2 csapott evőkanál őrölt Fahéj
2 csapott evőkanál őrölt Gyömbér
1 mokkáskanál őrölt Szegfűszeg
1 csipetnyi őrölt Szegfűbors
1 csipetnyi őrölt Kardamom
Vagy a fűszerek helyett:
4 evőkanál Mézeskalács fűszerkeverék

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Plébános mézeskalácsa

A legfinomabb egészséges összetevökból készült mézeskalács.

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Halmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 60 perc + pihentetés
  • 12 Főre
  • Közepes
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

  • Vagy a fűszerek helyett:

Leírás

Megosztás

A plébános mézeskalácsa az egyik kedvenc mézeskalács receptem – annak ellenére, hogy nem “mentes” recept. Előnye viszont, hogy “csak” teljesértékű alapanyagokból áll. A receptet nagymamám receptkönyvében találtam, aki a Zichy gróféknál volt cseléd, és a grófné szakácsnéjától tanulta.

Azért “plébános” a neve, és azért ekkora óriási nagy adag, mert a plébániákon sütötték, és az adventi időszak és a karácsonyi ünnepek alatt a plébános ezzel kínálta az adakozó híveket. Az a jó benne, hogy egyszer kell begyúrni, és a massza 3 hétig eláll a hűtőben, de ha akarjuk, le is fagyaszthatjuk. Volt olyan év, hogy a húsvéti nyuszi, barika és tojás formájú mézeskalácsokat is a karácsonyra begyúrt tésztából sütöttem.

Az eredeti receptet természetesen átdolgoztam egészségesre, de nem annyira, hogy elveszítse jellegét, sőt így hogy a finomított fehér lisztet, a és a finomított fehér kristálycukrot kiirtottam belőle, sokkal jobban hasonlít az ősi változatra, amikor még nem ismerték a finomított élelmiszereket.

Ebből az adagból körülbelül 10-12 tepsinyi adag jön ki – a sütőlap méretétől függően.

Hasznos tippek:

  • Vegánok méz helyett tehetnek bele datolyaszirupot, juharszirupot, vagy kókuszvirágszirupot.
  • A tejszínt lecserélheted kókusztejszínre. A rizs- és zabtejszín azért nem jó hozzá, mert túl alacsony a zsírtartalma.
  • A figurákat a sütőlapon ne rakd túl közel egymáshoz, mert sütés közben kicsit megdagadnak.
  • Sokáig megőrizheted a mézeskalácsok puhaságát, ha jól záródó dobozban tárolod őket, és a dobozba teszel még almahéjat és narancshéjat.
  • A fűszereket helyettesítheted Sonnentor bio mézeskalács fűszerkeverékkel, vagy házi mézeskalács fűszerkevetékkel.

Antal Vali

(Visited 633 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A vajat a barna cukormelasszal és a finomítatlan nyers nádcukorral (Rapadurával) simára keverjük, majd hozzáöntjük a mézet, belekeverjük a fűszereket és a keményre felvert tejszínt. Óvatosan kell keverni, amíg minden egyenletesen el nem oszlik a keverékben.

2
Kész

A szódabikarbónás lisztet is hozzáadjuk; lágy tésztává dolgozzuk össze. Hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára.

3
Kész

Másnap csak egy kis darabot csípünk le belőle, a többit akár kis adagokban le is fagyaszthatjuk. Belisztezett gyúródeszkán vékonyra (3-5 mm) nyújtjuk, majd különböző alakzatokra kiszaggatjuk. Megkönnyíthetjük a dolgunkat azzal, ha a tészta alá és fölé terítünk egy-egy nejlon fóliát (a folpack nem jó, mert szakad), és közöttük nyújtjuk ki a tésztát.

4
Kész

Tegyük a kivágott alakzatokat sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 200°C-ra előmelegített sütőben süssük 5-8 percig.

5
Kész

Ízlés szerint díszíthető aszalt gyümölcsökkel, magvakkal.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1

Elkészítettem karácsonyra ezt a finom mézeskalácsot.Tényleg sokáig puha, ezentúl mindég ezt fogom sütni. Köszönöm a jó receptet.

előző
Narancsos-gyömbéres sárgarépa-krémleves
következő
Sárgarépás szendvicskrém
előző
Narancsos-gyömbéres sárgarépa-krémleves
következő
Sárgarépás szendvicskrém

5 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Kedves Zsuzsa,
a vajat kókuszvajjal helyettesítheted, viszont készülj fel, hogy a hűtőben pihentetés után törékenyebb lesz a tésztája, mivel a kókuszvaj már 24°C-on keményre dermed. Ezért érdemes a szaggatás előtt meleg kézzel alaposan átgyurni a tésztát.

A plébános mézeskalács recepttel szemeztem éppen.. Az eredeti recepttel szeretném elkészíteni, kíváncsi vagyok milyen lesz ha lehetséges leírná mennyibe változik a recept? Köszönöm szépen 🌺

Szerintem ez a változat jobb! Az “eredetiben” a tönkölyliszt hehyett fehérliszt és a teljes nádcukor (rapadura) helyett fehér kristálycukor szerepel, a többi hozzávaló ugyanaz. Azért írtam macskakörömbe azt, hogy “eredeti”, mert az ősi változatot állítottam vissza, ugyanis régen nem volt finomított liszt és finomított cukor! Az édességeket melasszal és mézzel készítették. Anyukám még a régi finomított alapanyagokból készült verziót sütötte, és hidd el, ez az ősi, amit visszaállítottam, sokkal finomabb, és omlósabb.

Hozzászólás Elküldése

kettő × 5 =

Fel a lap tetejére