Hozzávalók
-
50 dkg bio, házi Túró
-
12 dkg Kamutdara
-
1 Citrom leve
-
1 bio Citrom héjaHa nem bio a citrom, akkor használj 10 csepp citrom esszenciát
-
4 házi vagy bio Tojás
-
1/2 mokkáskanál Bourbon vanília porVagy 2 zacskó vaníliás rapadura
-
5 dkg MazsolaElhagyható
-
4 dl bio, házi Tejföl
-
5 dkg KókuszvirágcukorElhagyható, én nem szoktam bele tenni, hanem inkább készítek rá egy édes öntetet.
-
2 csipet Himalaya só
Leírás
Ez a receptem nem arról híres, hogy gluténmentes, tejmentes és tojásmentes, hanem arról, hogy megpróbáltam a túrógombócot a lehető legegyszerűbben és legegészségesebben elkészíteni azok számára, akiknek nincs ételintoleranciájuk, de szeretnének egészséges túrógombócot készíteni.
A finomított búzadara helyett általában kamut- vagy alakordarával dolgozom (ezek az ősbúzák nem tartalmaznak alfa-gliadint, amely az a gluténvegyület, ami felelős a gluténintoleranciáért), de tönkölydarával is finom. (A tönköly tartalmaz minimális alfa-gliadint, de sokkal kevesebbet, mint a többi nemesített búzafajta.)
Fontos, hogy biotejből készült házi túrót használj, ugyanis a nagyipari állattartásban használt hormonok elsősorban a tejzsírban raktározódnak, és minél magasabb a tejtermék zsírtartalma, annál több lehet benne a szintetikus hormonszennyezés. Ugyanez vonatkozik a tojásra is. Ez utóbbival kapcsolatban könnyű dolgom van, mert saját pipikéket nevelek a tojás miatt.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A túrót apróra töröm villával, majd belekeverem 2 tojás sárgáját, a citrom levét, a citrom reszelt héját, egy csipet sót, a vanília felét, a kamutdarát és a mazsolát. A túrót jól összedolgozom a hozzávalókkal, és hagyom legalább egy órát pihenni, hogy a dara és a mazsola megszívja magát. |
2
Kész
|
Ha letelt a pihenőidő, akkor kemény habbá verem a 2 tojás fehérjét, és óvatosan beledolgozom a túrós darába. |
3
Kész
|
A masszából helyes kis gombócokat formálok, és szép sűrűn besorjázom őket egy tűzálló tálba, ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz. |
4
Kész
|
A tejfölt, a maradék két tojást, és a porrá őrölt kókuszvirágcukrot összeturmixolom a vanília másik felével és egy csipet sóval. Nyakon borítom vele a gombócokat, és irány az előmelegített sütő! 35-40 perc, és már ehetjük is. |
5
Kész
|
Tálalási tippekHa nem adtunk hozzá kókuszvirágcukrot (én nem szoktam, mert a kamutdara önmagában is édeskés), akkor tehetünk rá öntetet: |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Nagyon köszönöm a finom ételeket . csak egy a gond nagyon sok mindent nem is tudom hol kellene be szerezni. Túró gombócot így fogom legközelebb elkészíteni . Lehet lesz ami kifog maradni ízesítő. amit nem tudok beszerezni , ez a kókusz virágcukor. Így sütőben még nem készítettem ,
Már egyre több élelmiszerboltban kaphatóak ezek a termékek, és bioboltokban, valamint reform élelmiszerboltokban is. Barna nádcukorral is készítheted, de annak magasabb a glikémiás indexe.