2 0
Mexikói babsaláta

A mindenki által megszokott hagymás babsaláta helyett érdemes kipróbálni a mexikói változatot is. Pláne azoknak ajánlom, akik szeretik a csípős ízeket.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 csésze fűszeres főtt Vörösbab A beáztatott babot másnap megfőzzük babérlevéllel, kakukkfűvel, rozmaringgal, tárkonnyal és egy kis sóval.
1 csésze főtt, morzsolt Kukorica Használhatsz konzervet is, ha tartósítószer mentes.
1 nagyobb fej Lilahagyma
8 db Koktélparadicsom
1 db Csilipaprika elhagyható, ha valaki nem szeretné csípősre
1 Citrom leve
1 evőkanál Méz Vegánok kókuszvirágszirupot használjanak!
2 evőkanál Fűszerecet Világos balzsamecet is jó.
2 evőkanál Extraszűz olívaolaj
1 csipet Himalaya só
1 csipet őrölt Fahéj

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Mexikói babsaláta

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
Étrend/Diéták:
  • 40 perc
  • 2 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A bab az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel. Én salátának és kenyérre is kenhető babszósznak szeretem a legjobban. Nálunk általában a tarkababot és a fehérbabot részesítik előnyben, pedig a vörösbabnak is kiváló élettani hatásai vannak.

Gazdag B1-vitaminban, folsavban, B2-vitaminban, pantoténsavban, vasban, foszforban, káliumban és magnéziumban. Tartalmaz béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), B6 vitamint, C- és E-vitamint, biotint, krómot, cinket és kalciumot. Jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne. A benne található foszfornak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében. A hüvelyesek, így a vörösbab is bővelkedik proteáz-inhibitorokban, amelyek védelmet nyújthatanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben. Kiváló hatással van a vesékre is.

A vörösbab őshazája Mexikó, ahol az indiánok legrégebbi tápláléka volt már több ezer évvel ezelőtt is. Nem véletlen, hogy ma is a mexikói konyha egyik legkedveltebb alapanyaga. Amíg Kolombusz a XVI. században magával nem vitte a babot Európába, addig csak az ókori rómaiak által elterjesztett lóbab volt ismert Európában. Emlékezve a vörösbab őshazájára, kreáltam belőle egy mexikói ízvilágú salátát. Ha Pledonét diétára fognák, biztosan ez lenne a kedvenc étele. 🙂

(Visited 446 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

Ha nincs főzve babunk, akkor az előző este beáztatott vörösbabot másnap megfőzzük babérlevéllel, kakukkfűvel, rozmaringgal, tárkonnyal és egy kis sóval.

Ha babos ételt készítek, akkor mindig szoktam félretenni egy befőttes üvegben, hogy babszószhoz, vagy salátához ne kelljen újra főzni. Ha forrón mered bele a befőttes üvegbe, és tetőre állítva hűl ki, akkor hónapokig eláll!

Ha minden kötél szakad, akkor vörösbab konzervet is használhatsz, de nagy részük tele van tartósítőszerrel, ami pedig jó lenne, az méregdrága.

2
Kész

A paradicsomokat felezzük, vagy negyedeljük. A lilahagymát felkockázzuk, és enyhén lesózzuk. Majd mindezeket összekeverjük a levétől leszűrt főtt babbal és kukoricával.

3
Kész

A csilipaprikát apróra vágjuk, és belekeverjük a salátaöntetbe, amit citromléből, fűszerecetből, mézből, olívaolajból, fahéjból készítünk, amihez pár kanállal a bab főzőlevéből is teszünk.

4
Kész

Az öntettel nyakon borítjuk a babos keveréket, és legalább fél órát hagyjuk összeérni az ízeket.
Nekem mindig másnap ízlik a legjobban!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Izzadásgátló deo-spray házilag
következő
Sült túrógombóc újragondolva antalvalisan
előző
Izzadásgátló deo-spray házilag
következő
Sült túrógombóc újragondolva antalvalisan

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Kedves Vali!
Elnézését kérem, de a múlt parányi szeletkéje után érdeklődöm!
Szervezetemben több lerakódás van s az Ön tollából olvastam
-iyen célra a zúzahártyáról!
Volt mellette egy telefonszám is, de sajnos ma már az a szám elérhetetlen…
Van Önnek olyan forrása, mely használható??!
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettet: Szilágyi Vilma

Sajnos nem tudok segíteni! Az a fejlesztő, aki a zúzahártya őrleményt használta, már nem él, és sírba vitte magával a receptúrát is. A zúzahártya őrlemény gyakorlatilag epekő és vesekő oldóként működött. Egyelőre nem tudok más alternatívát, de keresem…

Hozzászólás Elküldése