Hozzávalók
-
1 csésze fűszeres főtt VörösbabA beáztatott babot másnap megfőzzük babérlevéllel, kakukkfűvel, rozmaringgal, tárkonnyal és egy kis sóval.
-
1 csésze főtt, morzsolt KukoricaHasználhatsz konzervet is, ha tartósítószer mentes.
-
1 nagyobb fej Lilahagyma
-
8 db Koktélparadicsom
-
1 db Csilipaprikaelhagyható, ha valaki nem szeretné csípősre
-
1 Citrom leve
-
1 evőkanál MézVegánok kókuszvirágszirupot használjanak!
-
2 evőkanál FűszerecetVilágos balzsamecet is jó.
-
2 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
1 csipet Himalaya só
-
1 csipet őrölt Fahéj
Leírás
A bab az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel. Én salátának és kenyérre is kenhető babszósznak szeretem a legjobban. Nálunk általában a tarkababot és a fehérbabot részesítik előnyben, pedig a vörösbabnak is kiváló élettani hatásai vannak.
Gazdag B1-vitaminban, folsavban, B2-vitaminban, pantoténsavban, vasban, foszforban, káliumban és magnéziumban. Tartalmaz béta-karotint (az A-vitamin előanyagát), B6 vitamint, C- és E-vitamint, biotint, krómot, cinket és kalciumot. Jelentős mennyiségű telítetlen zsírsav is található benne. A benne található foszfornak fontos szerepe van a csontozat és a fogak épségének megőrzésében. A hüvelyesek, így a vörösbab is bővelkedik proteáz-inhibitorokban, amelyek védelmet nyújthatanak a bélbe kerülő rákkeltő anyagokkal szemben. Kiváló hatással van a vesékre is.
A vörösbab őshazája Mexikó, ahol az indiánok legrégebbi tápláléka volt már több ezer évvel ezelőtt is. Nem véletlen, hogy ma is a mexikói konyha egyik legkedveltebb alapanyaga. Amíg Kolombusz a XVI. században magával nem vitte a babot Európába, addig csak az ókori rómaiak által elterjesztett lóbab volt ismert Európában. Emlékezve a vörösbab őshazájára, kreáltam belőle egy mexikói ízvilágú salátát. Ha Piedonét diétára fognák, biztosan ez lenne a kedvenc étele. 🙂
Itt találsz további babos recepteket.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Ha nincs főzve babunk, akkor az előző este beáztatott vörösbabot másnap megfőzzük babérlevéllel, kakukkfűvel, rozmaringgal, tárkonnyal és egy kis sóval. Ha babos ételt készítek, akkor mindig szoktam félretenni egy befőttes üvegben, hogy babszószhoz, vagy salátához ne kelljen újra főzni. Ha forrón mered bele a befőttes üvegbe, és tetőre állítva hűl ki, akkor hónapokig eláll! Ha minden kötél szakad, akkor vörösbab konzervet is használhatsz, de nagy részük tele van tartósítőszerrel, ami pedig jó lenne, az méregdrága. |
2
Kész
|
A paradicsomokat felezzük, vagy negyedeljük. A lilahagymát felkockázzuk, és enyhén lesózzuk. Majd mindezeket összekeverjük a levétől leszűrt főtt babbal és kukoricával. |
3
Kész
|
A csilipaprikát apróra vágjuk, és belekeverjük a salátaöntetbe, amit citromléből, fűszerecetből, mézből, olívaolajból, fahéjból készítünk, amihez pár kanállal a bab főzőlevéből is teszünk. |
4
Kész
|
Az öntettel nyakon borítjuk a babos keveréket, és legalább fél órát hagyjuk összeérni az ízeket. |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kedves Vali!
Elnézését kérem, de a múlt parányi szeletkéje után érdeklődöm!
Szervezetemben több lerakódás van s az Ön tollából olvastam
-iyen célra a zúzahártyáról!
Volt mellette egy telefonszám is, de sajnos ma már az a szám elérhetetlen…
Van Önnek olyan forrása, mely használható??!
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettet: Szilágyi Vilma
Sajnos nem tudok segíteni! Az a fejlesztő, aki a zúzahártya őrleményt használta, már nem él, és sírba vitte magával a receptúrát is. A zúzahártya őrlemény gyakorlatilag epekő és vesekő oldóként működött. Egyelőre nem tudok más alternatívát, de keresem…