Hozzávalók
-
2 bögrényi felszeletelt FenyővargányaFenyőtimorrú néven is kapható
-
1 kisebb apróra vágott Vöröshagyma
-
2 gumó felkozkázott Csicsóka
-
2 evőkanál Kókuszolaj
-
1 evőkanál Rizstejszínvagy zab, mandula, kesu
-
1 teáskanál Rapunzel levesporVegamixet is használhatsz, vagy bármilyen élesztő -, ízfokozó-, és adalékmentes bio levesport vagy leveskockát
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ítlés szerint frissen őrölt Tarkabors
-
Tisztított víz
Leírás
Nagy gombarajongó vagyok, és nem véletlen híresek a gombás receptjeim, hisz magam is megszállott gombász vagyok. Még a nyolcvanas évek végén elvégeztem egy gombaismereti tanfolyamot – igaz, nem tettem le a szakértői vizsgát – de nagy biztonsággal felismerem az ehető gombákat, és a mérgezőeket is. Nem csak szedni szeretem a gombát, hanem enni is, sőt számtalan formában tartósítom télire: aszalva, fagyasztva, szárítva, olajban eltéve, ecetben eltéve, paradicsomosan befőzve, és még sorolhatnám.
Természetesen, mint minden gombásznak, nekem is megvannak a bejáratott lelőhelyeim, és mivel az egyik kedvenc gombám a fenyőtinorrú – vagy népszerűbb nevén a fenyővargánya – ma ebből a gombából készítettem egy illatos, fincsi krémlevest. Friss és szárított gombából is isteni, én frissel dolgoztam. Kihagytam belőle minden olyan összetevőt, amit az ételintoleranciásoknak tilos fogyasztani, és szerintem így sokkal finomabb, mint berántva vagy tejföllel habarva.
A fenyővargánya szezonja késő nyártól lombhullásig van, és ilyenkor a termelői piacokon be lehet szerezni, ahol minden gomba gombaszakértői vizsgálaton esett át. Nem tartozik az olcsó gombák közé, viszont annyira nem is drága, viszont nagyon kiadós, és rendkívül finom (mellesleg a húsoknál jóval olcsóbb, tápértéke viszont messze jobb).
Antal Vali
Lépések
1
Kész
5 perc
|
A hagymát egy kevés vízzel megdinszteljük a kókuszvajon, majd hozzáadjuk a gombát és a csicsókát. Sózzuk, borsozzuk, Rapunzellel ízesítjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. |
2
Kész
20 perc
|
Ha megfőtt (15-20 perc), turmixoljuk, majd elkeverjük egy kis növényi tejszínnel. |