Hozzávalók
-
1 bőrös Kacsamell filé
-
1 bőrös Kacsacomb
-
1 nagyobb Vöröshagyma
-
2 Alma
-
6 gerezd Fokhagyma
-
1 bögre ZöldségalapléÉn a kacsalevesem levét szoktam használni, vagy ha nincs, akkor muskotályos, cserszegi vagy irsai fehérbort. De akár ezt is, azt is tehetsz hozzá.
-
A fűszerpáchoz:
-
1 gerezd préselt Fokhagyma
-
1 hüvelyknyi reszelt Gyömbér
-
1 csipet Csilipehely
-
1/2 mokkáskanál Fahéj
-
1 mokkáskanál őrölt Tarkabors
-
1 csipet őrölt Ánizsmag
-
1 csipet őrölt Édesköménymag
-
1/2 mokkáskanál Borsikafű
-
3 db SzegfűborsŐrölve
-
2 db SzegfűszegŐrölve
-
1 ágacska friss RozmaringVagy 1 teáskanál szárított rozmaringlevél
-
3 nagyobb levél ZsályaVagy 1/2 mokkáskanál szárított zsályalevél
-
1 mokkáskanál Majoránna
-
1 teáskanál Himalaya só
-
1 mokkáskanál Kókuszvirágcukor
Leírás
Sajnos a húsevő emberek ritkán esznek kacsát, a szárnyas fogyasztás részükről kizárólag csak a csirkére, esetenként a pulykára korlátozódik. Pedig a háztáji kacsa kiváló alternatívája lehet a zsírosabb húsoknak. Nekik szeretnék kedvezni ezzel a recepttel.
Az a tapasztalatom, hogy a kacsát kevesen tudják jól elkészíteni – vagy kopogósan száraz, vagy túl zsíros, vagy faggyú ízű lesz. Pedig akkor finom, ha a bőre ropogós és piros, a húsa pedig puha, szaftos és omlós. Most többek kérésére elárulom a titkot, hogyan lehet omlós, ropogós, ízletes kacsasültet készíteni ropogós bőrrel.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A száraz fűszereket megőröljük, a frisseket összeszecskázzuk, vagy lepréseljük, és jól összekeverjük őket. |
2
Kész
minimum 2 óra
|
A kacsa bőrét beirdaljuk (csíkosra, kockásra, diagonálra - ki hogy szereti), és alaposan bedörzsöljük a fűszerpáccal a bőrös és a húsos oldalát is. Egy éjszakát - de minimum 2 órát - állni hagyjuk a fűszerpácban. |
3
Kész
1 óra
|
Másnap egy fedeles tepsibe belekarikázzuk az almákat, a hagymát és a fokhagymagerezdeket. Erre fektetjük bőrével felfele a kacsát, majd felöntjük a kacsa alaplével. Ha nincs, akkor húsleves vagy zöldség alaplé is jó. Ha egyik sincs, akkor muskotályos, cserszegi vagy irsai fehérborral is felönthetjük. (Én mindkettőt szoktam bele tenni.) |
4
Kész
30-40 perc
|
|
5
Kész
|
Tálalási tippek: |