Hozzávalók
-
80 dkg főzni való Burgonya
-
2 púpozott teáskanál Himalaya só
-
3 dl barista Növényi tej
-
3 ágacska friss Kakukkfű
-
1 csipet őrölt Szerecsendió
-
1 csipet Kurkuma por
-
1 mokkáskanál egész Tarkabors
-
2 nagyobb Babérlevél
-
10 dkg szilárd Kókuszolaj
-
1 teáskanál Mogyoróolaj
-
12 levél Medvehagyma
Leírás
Azt gondolnánk, hogy a krumlipüré a világ legegyszerűbben elkészíthető kajája. De amennyire egyszerű, annyira könnyű elrontani is. Sok múlik a burgonya fajtáján, a fűszerezésen, de még azon is, hogy milyen sebességgel kevered. Én most egy medvehagymás változatot hoztam, de készülhet metélőhagymával is.
Sokan esküsznek a héjában sült változatra, van aki a krumplit hámozva és felszelve főzi meg. Mindegyiket próbáltam, nekem a héjában főtt változat vált be a legjobban. A sült túl sok zsiradékot vesz fel (ami nem túl egészséges), a felkockázva főzöttnek pedig kifő a keményítő tartalma, és túl „vizes” lesz.
Antal Vali
Hasznos tippek:
- A jó krumplipüré titka a megfelelő burgonya. Válasszunk sárga héjú agria vagy más B/C típusú krumplit, amelyeknek magas a keményítő tartalma.
- Növényi tejből én mindig baristát használok, mert az szépen habosítható.
- Főzheted úgy is a krumplit, hogy nem héjában, hanem hámozva és felkockázva, csak akkor leszűrés után párologtasd ki belőle az összes nedvességet, hogy nehogy túl vizes legyen a krumplipüréd.
- A mindenmentes változatnak az az óriási előnye, hogy sokkal tovább eláll, nehezen romlik – hiszen nem tartalmaz tejterméket.
- Ha nem vagy vegán csak vega, próbáld ki valódi házi bivaly vajjal. Valami mennyei! (Ha valódi vajjal készíted, akkor abból lehet, hogy egy kicsit több kell bele, viszont akkor ne tegyél bele mogyoróolajat).
Itt találsz további medvehagymás recepteket.
Lépések
1
Kész
|
A burgonyát alaposan megsikáljuk, és héjában feltesszük főni az egyik babérlevéllel sós vízben. |
2
Kész
|
Amíg fő a krumpli, felforraljuk a növényi tejet (én barista zabtejjel szoktam készíteni, mert az nagyon szépen habosítható), és hozzáadjuk a másik babérlevelet, szemesborsot, kakukkfüvet, szerecsendiót és kurkumát. Főzzük pár percig, majd levesszük a tűzről, lefedőzzük, és hagyjuk állni, hogy kioldódjanak a fűszerekből az ízek. Én a tejbe is szoktam tenni egy csipet sót. |
3
Kész
|
Apróra szeljük a medvehagymát. Én ollóval szoktam ezt csinálni, először hosszanti csíkokat vágok, majd keresztbe is felvágom. Szerintem egyszerűbb, és gyorsabb is, mint késsel. |
4
Kész
|
Ha megfőtt a krumpli, azon melegében lehéjazzuk (villára szúrva nem égeti a kezed), és krumplinyomóval átnyomjuk még forrón egy tálba. Hozzáadjuk a szilárd kókuszvajat, és lassan elkezdjük keverni, míg bele nem olvad összes vaj. Nem szabad gyorsan keverni ('verni"), mert akkor csuszmázosan nyúlóssá válik a püré, és inkább csirizre, mint pürére fog hasonlítani. |
5
Kész
|
Ha már beleolvadt a kókuszvaj, adjuk hozzá a mogyoróolajat is, és a leszűrt fűszeres tejjel folyamatos keverés mellett állítsuk be a végső állagát. Nem biztos, hogy kelleni fog az összes tej, ezt krumplija válogatja. Ha mégis kevésnek érzed, akkor bátran tegyél még hozzá. Figyelj, hogy ne legyen túl híg, de krémes legyen. Kókuszvajat is adhatsz még hozzá, ha nem elég krémes. |
6
Kész
|
Ha már olyan, mint amilyennek szeretjük, akkor óvatosan forgassuk bele a medvehagymát. |
7
Kész
|