Hozzávalók
-
25 dkg FehérbabElőző este áztasd be!
-
1 bio Citrom héjaReszelve! (Ha nem bio a citrom, akkor csak a levét használd fel, a héja helyett pedig pár csepp citromolajat alkalmazz)
-
1 kisebb fej Fokhagyma
-
2 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
2 Babérlevél
-
1 ágacska Kakukkfű
-
1 ágacska Rozmaring
-
1 teáskanál Tarkabors
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1 mokkáskanál KókuszvirágcukorTermészetes ízfokozóként fog funkcionálni, nem lesz tőle édes a bab.
Leírás
Újévkor mindig lencsének vagy babnak illik lenni az asztalon, hogy bőséget hozzon a házba. Mivel sem a lencsét, sem a babot nem túl változatosan készítik az átlagos háztartásokban, ezért szeretnék néhány tippet adni, hogyan tehetjük különlegessé ezeket az ételeket. Elsőként egy ínyenc babszósz elkészítését mutatnám meg, ami garantáltan bekerül a házi recepttárba, ha egyszer kóstoltad. és nem csak Újév napján ér elkészíteni!
Ez a recept lencséből elkészítve is nagyon finom!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A babot előző este beáztatjuk tisztított vízbe, majd másnap leöntjük róla az áztatóvizet, és kétszeres mennyiségű újabb adag tisztított vízben feltesszük főni a babérlevelekkel, kakukkfűvel, rozmaringgal, tarkaborssal és sóval. |
2
Kész
|
A citromot félbevágom, és kifacsarom a levét. Az egyik fél citromhéjat kosárkaszerűen kifordítom, hogy a sárga héja legyen befelé, beleteszem a hámozatlan fej fokhagymát, és szorosan sütőfóliába csomagolom, majd 200°C-ra előmelegített sütőbe teszem. (Energiatakarékossági szempontból érdemes minden alkalommal, amikor valamit egyébként is sütőben készítünk, bedobni mellé egy fej fokhagymát sülni, ugyanis hűtőben hetekig eláll, és nem kell emiatt külön sütőt kapcsolni.) |
3
Kész
|
Ha puhára főtt a bab, akkor kihűtjük langyosra saját levében, majd leszűrjük, és az olívaolajjal, a citromlével, a másik fél citrom reszelt héjával és a meghámozott sült fokhagymával krémesre turmixoljuk. (Azt a fél citromhéjat, amiben sült a fokhagyma, kidobjuk!) Ha nagyon sűrű lenne, adagoljunk hozzá a főzőléből. |
4
Kész
|
Utólag sózzuk, cukrozzuk, amikor már krémes. |