Hozzávalók
-
Szűretlen. bio AlmaecetBirsalma ecettel, málnaecettel is hatékony.
-
1 rész aprított Vöröshagyma
-
1 rész roppantott Fokhagyma
-
1 rész friss reszelt Gyömbér
-
1 rész friss reszelt Torma gyökér
-
1 rész aprított Feketeretek
-
1 rész felkarikázott CsilipaprikaMagokkal és erekkel együtt. C
Leírás
Ennek a receptnek számtalan hibás, kevésbé hibás, jó, és még annál is jobb variációja kering a neten, ezért szeretném megosztani Veled az én tudásom és tesztelésem szerinti legütősebb és leghatékonyabb változatot. A népgyógyászat régóta alkalmazza megfázás, influenza, torokgyulladás és egyéb bakteriális és vírusos felsőlégúti betegségek ellen. Egyes fitoterápiás források szerint parazitairtásra is hasznos lehet. Több elnevezése is van: kéményseprő, torokkefe, „mindentvisz” és vírusgyilkos tonik.
A legtipikusabb hibák, amiket véthetünk az elkészítésénél:
- Nem szűretlen bio almaecetet, birsecetet vagy málnaecetet használunk, hanem sima vegyi ételecetet.
- Friss gyömbér helyett gyömbérport teszünk bele.
- Kihagyjuk a fokhagymát, félve a szagától – mellesleg nem lesz a toniktól fokhagyma szagunk.
- Spórolunk a csilivel.
- Vegyszeres gazdálkodásból származó hozzávalókat használunk. Ezt ne tegyük, mert az ecet szépen kioldja a peszticideket is, nem csak az értékes hatóanyagot.
- Nem sötét helyen érleljük.
Alkalmazási javallatok és ellenjavallatok:
- Megelőzésre: 1-1 teáskanál mennyiségben egy kevés melegvízben vagy gyógyteában feloldva akár folyamatosan is lehet fogyasztani az őszi, téli időszakban.
- Terápiás adagja: 1 evőkanálnyi naponta háromszor, étkezések előtt töményen vagy kevés melegvízben feloldva, aki viszont fogyni is akar, az inkább étkezések után fogyassza, ugyanis éhgyomorra étvágyat csinál.
- Tűzoltásra: 1-2 evőkanállal – akár naponta többször is, de maximum 2-3 napig – egy evőkanálnyi mézzel elkeverve. Ezt a verziót cukorbetegeknek és candidásoknak nem javaslom.
- Torokfájás esetén langyosvizes oldatával gargalizálhatunk is naponta többször (2 evőkanállal kell tenni a vízbe)
A visszamaradt szüredéket olajjal elkeverve húspácként is használhatjuk vagy szószt készíthetünk belőle. Meglepően finom, főleg vadételek és marhahús mellé.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
ElőkészítésMinden növényi összetevő lehetőleg friss legyen és tiszta, megbízható, vegyszermentes forrásból származzon. Mindet tisztítsuk meg, és reszeljük vagy daraboljuk. A fokhagymákat késlappal roppantsuk meg, hogy felszabaduljon az illóolaj (ugyanis aprítással csak a töredéke jön ki). |
2
Kész
3 hét
|
3 hét alatt elkészülő változat1. A növényekkel töltsünk meg egy befőttesüveget 3/4 részig, és töltsük fel ecettel, hogy teli legyen. |
3
Kész
1 hét
|
1 hét alatt elkészülő gyors változat1. A felaprított növényeket dobjuk bele egy turmixgépbe, és adjunk hozzá kétszeres mennyiségű almaecetet (tehát 6 rész növényhez 12 rész almaecet). |
4
Kész
|