Hozzávalók
-
6 nagy, nem túl érett ParadicsomÉn Red Cavern fajtát használtam, ami komondottan töltött paradicsomnak való.
-
3 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
1 nagyobb Vöröshagyma
-
20 dkg Rizotto rizsBármilyen ragacsos rizs jó helyette
-
1 bögre ZöldségalapléVagy 1 kocka Rapunzel bio zőldségleveskocka feloldva 1 bögre melegvízbenagy 1 kocka Rapunzel bio zőldségleveskocka feloldva 1 bögre melegvízben
-
1 mokkáskanál frissen őrölt Tarkabors
-
1 mokkáskanál őrölt Koriandermag
-
1 maréknyi friss BazsalikomApróra vágva
-
1 csokor friss PetrezselyemApróra vágva
-
1 csokor friss Koriander levélApróra vágva
-
1 marék Borsmenta levélApróra vágva
-
1 evőkanál házi Paradicsomszószparadicsom püré is jó
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1 kiskanál DatolyaszirupElhagyható, vagy mézzel vagy kókuszvirágcukorral helyettesíthető
Leírás
Nagyon szeretem az Észak-Afrikai vagy más néven afro-arab ízeket. Egészen közel áll a magyar ízvilághoz, csak kicsit több a koriander és a menta a fűszerezésükben. Most egy olyan nagy kedvencemet szeretném megosztani Veled, amit – ha nem én lennék Antal Vali, és nem lenne saját gasztro-blogom – beküldeném valamelyik népszerű receptes oldal receptversenyre. Olyannyira megállja a helyét, hogy még a nem egészségtudatosan táplálkozó emberek is megnyalják utána mind a 10 ujjukat.
Egytálételként, hideg előételként és köretként is fogyaszthatod. Szénhidrát anyagcseréjűek önmagában, zsír-fehérje anyagcseréjűek hús mellé köretnek egyék, vagy ha vegán zsír-fehérje anyagcseréjű vagy, akkor fogyasztás előtt locsold meg még egy kis olívaolajjal.
Mindenképpen kihűlés után tálald, ugyanis forrón hajlamos szétesni. Tetején maradhat a sapka, vagy ha leveszed, tehetsz rá aszaltparadicsomot, olajbogyót, kapribogyót, datolyát, aszaltszilvát vagy mentalevelet.
Nagyon finom az illata, amíg sül!
Komolyan mondom, hosszabb és bonyolultabb volt leírni és befotózni, mint elkészíteni.
Jó étvágyat!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Vágjuk le a paradicsom tetejét, és kaparjuk ki a belsejét. A kaparékot és a kalapkát is tegyük félre. |
2
Kész
|
Többször mossuk át folyó víz alatt a rizst, majd áztassuk melegvízben 30 percig. |
3
Kész
|
A beáztatott rizst szűrjük le, és tegyük a hagymához a borssal, a korianderrel és a zöldfűszerek felével együtt. Addig pirítsuk, amíg a rizsszemek külön nem válnak egymástól. |
4
Kész
|
Önsük bele az 1 bögre zöldséglét, és lassú tűzön lefedve addig főzzük, amíg a lé nagy része el nem párolog (illetve fel nem veszi a rizs). |
5
Kész
|
Keverjük hozzá a zöldfűszerek másik felét is, és töltsük meg vele a paradicsomokat, majd szépen állítgassuk őket sorba egy tűzálló tálba (én mázas cserepet használtam) ne túl szorosan, de ne is lazán. |
6
Kész
|
A paradicsom kikapart belsejét turmixoljuk össze a paradicsompürével, a sóval, datolyasziruppal, a megmaradt olívaolajjal és annyi zöldséglével, hogy kb. 250 ml legyen - ha jó lédús a paradicsom, akkor általában nem, vagy alig kell bele zöldséglé. |
7
Kész
|
Kihűlés után tálaljuk (forrón hajlamos szétesni), tetején maradhat a sapka, vagy ha levesszük tehetünk rá aszalt paradicsomot, olajbogyót, kapribogyót, datolyát, aszaltszilvát. |