Hozzávalók
-
2 evőkanál Őrölt pirospaprika
-
2 evőkanál egész Bors
-
2 evőkanál egész Koriandermag
-
2 evőkanál egész Római köménymag
-
1 evőkanál SzumákEz egy jellegzetes ecetes illatú fűszerszömörce. Elhagyható!
-
1 teáskanál Kardamom
-
1 evőkanál egész Szegfűszeg
-
4 félarasznyi rúd Fahéj
-
1 teáskanál őrölt Szerecsendió
Leírás
A baharat arabul annyit jelent, mint “fűszer”, de így nevezik az arab világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb fűszerkeverékét is. Egyébként török nyelven is ez a szó jelöli a fűszert, és a törököknek is megvan a maguk baharat keveréke, ami persze egy ici-picit különbözik az arabtól.
A Baharat a Közel-Kelet piacain és fűszerüzleteiben Törökországtól Libanonig, az afroarab országokban, de az Arab-félszigeten is mindenütt megvásárolható, ám egy igazi háziasszony mindig maga keveri, hisz elkészítése nem igényel különösebb képzettséget. Az „ahány ház, annyi szokás” szabálya természetesen erre a keverékre is jellemző. Minden szakács féltve őrzi a saját keverékének receptjét, amelynek titka generációról generációra száll.
A Baharat aromás, meleg és édes keverék. Jellemzően feketeborsot, koriandert, római köményt, fahéjat, szegfűszeget és paprikát minden esetben tartalmaz, de mint minden más keverék, ennek is megvannak a helyi keverési receptjei, többféle hozzávalóval. Szeretik megbolondítani kardamommal, szerecsendióval, csilivel, szumákkal. (Ez utóbbi egy nálunk kevésbé ismert fűszer, amely egy aromás szömörce-féle.) A török Baharat pl. tartalmaz mentát is, Észak-Afrikában pedig rózsaszirmokat is morzsolnak bele. A Perzsa öböl mentén sáfrányt is tesznek hozzá, és akkor úgy nevezik, hogy “Gulf Baharat”.
Amíg nem ismertem a Baharatot, addig a hamisítatlan arab ízek eléréséhez a kínai ötfűszert turbóztam fel római köménnyel, borssal, korianderrel és fűszerpaprikával. Lényegesen könnyebb a helyzetem, amióta ezt a keveréket is elkészítettem, mert minden hagyományos magyar ételnek is nagyon jót tesz egy leheletnyi belőle.
Felhasználási javaslat:
- Nem kell okvetlenül autentikus arab ételt főznöd ahhoz, hogy használd a Baharatot. Egy csipetnyit tehetsz az általad megszokott levesekbe, paradicsomszószba vagy lencseételbe, és meglátod, máris mélyebb ízvilágot hozol ki az ételből.
- Arab és török ételek elkészítéséhez viszont szinte kötelező a használata, ha valóban autentikus ízeket szeretnél. A piláf és kuszkusz ízesítője. Az arabok nem bánnak vele csínján, sok esetben evőkanálnyi mennyiségeket használnak belőle.
- Használhatod dörzsfűszerként rántott- vagy sülthal, sütni, grillezni szánt szárnyas, vagy egyéb hús esetében.
- Olivaolajjal keverve kiváló marinádot alkothatsz belőle, amelyben nem csak húsokat, hanem zöldségeket is pácolhatsz.
- Ha fokhagymát, petrezselyemzöldet, korianderzöldet vagy mentát is adsz hozzá, akkor kiváló fűszerpasztát kapsz.
- Sóval keverve asztali fűszernek is használhatod.
Hasznos tippek:
- Egyszerre ne készíts túl sokat, mert 3-4 hónap állás után erőteljesen elkezd csökkenni az aromája-
- Ne spórold ki a pirítási részt, mert attól lesz igazán finom a keverék. (A boltokban készen kapható keverékek nincsenek pirítva, ezért érdemes inkább házilag készíteni.)
- Zöld kardamomot és fekete kardamomot egyaránt használhatsz, bár nekem fekete kardamommal jobban ízlik.
- Jól záródó sötét üvegben tárold, hogy minél tovább megőrizze az aromáját.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A feketeborsot, a rómaiköményt. a koriandermagot és a fahéjat egy serpenyőben állandóan rázogatva pörköljük meg. |
2
Kész
|
Ha kihűlt, akkor őröljük meg a többi egész összetevővel, az őrölteket pedig keverjük hozzá. |