3 0
Baharat, a Közel-Kelet kedvenc fűszerkeveréke AntalVali módra

Ha meg akarod tudni, hogy mi a titka a török és az arab ételek utánozhatatlan ízének, akkor ismerd meg a Baharatot! Hidd el, a megszokott magyar ételekből is képes egy csipetnyi kihozni a maximumot.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
2 evőkanál Őrölt pirospaprika
2 evőkanál egész Bors
2 evőkanál egész Koriandermag
2 evőkanál egész Római köménymag
1 evőkanál Szumák Ez egy jellegzetes ecetes illatú fűszerszömörce. Elhagyható!
1 teáskanál Kardamom
1 evőkanál egész Szegfűszeg
4 félarasznyi rúd Fahéj
1 teáskanál őrölt Szerecsendió

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Baharat, a Közel-Kelet kedvenc fűszerkeveréke AntalVali módra

Arab fűszerkeverék, ami a magyar konyhában is megállja a helyét.

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 15 perc
  • 1 Főre
  • Könnyű
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A baharat arabul annyit jelent, mint “fűszer”, de így nevezik az arab világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb fűszerkeverékét is. Egyébként török nyelven is ez a szó jelöli a fűszert, és a törököknek is megvan a maguk baharat keveréke, ami persze egy ici-picit különbözik az arabtól.

A Baharat a Közel-Kelet piacain és fűszerüzleteiben Törökországtól Libanonig, az afroarab országokban, de az Arab-félszigeten is mindenütt megvásárolható, ám egy igazi háziasszony mindig maga keveri, hisz elkészítése nem igényel különösebb képzettséget. Az “ahány ház, annyi szokás” szabálya természetesen erre a keverékre is jellemző. Minden szakács féltve őrzi a saját keverékének receptjét, amelynek titka generációról generációra száll.

A Baharat aromás, meleg és édes keverék. Jellemzően feketeborsot, koriandert, római köményt, fahéjat, szegfűszeget és paprikát minden esetben tartalmaz, de mint minden más keverék, ennek is megvannak a helyi keverési receptjei, többféle hozzávalóval. Szeretik megbolondítani kardamommal, szerecsendióval, csilivel, szumákkal. (Ez utóbbi egy nálunk kevésbé ismert fűszer, amely egy aromás szömörce-féle.) A török Baharat pl. tartalmaz mentát is, Észak-Afrikában pedig rózsaszirmokat is morzsolnak bele. A Perzsa öböl mentén sáfrányt is tesznek hozzá, és akkor úgy nevezik, hogy “Gulf Baharat”.

Amíg nem ismertem a Baharatot, addig a hamisítatlan arab ízek eléréséhez a kínai ötfűszert turbóztam fel római köménnyel, borssal, korianderrel és fűszerpaprikával. Lényegesen könnyebb a helyzetem, amióta ezt a keveréket is elkészítettem, mert minden hagyományos magyar ételnek is nagyon jót tesz egy leheletnyi belőle.

Felhasználási javaslat:

  • Nem kell okvetlenül autentikus arab ételt főznöd ahhoz, hogy használd a Baharatot. Egy csipetnyit tehetsz az általad megszokott  levesekbe, paradicsomszószba vagy lencseételbe, és meglátod, máris mélyebb ízvilágot hozol ki az ételből.
  • Arab és török ételek elkészítéséhez viszont szinte kötelező a használata, ha valóban autentikus ízeket szeretnél. A piláf és kuszkusz ízesítője. Az arabok nem bánnak vele csínján, sok esetben evőkanálnyi mennyiségeket használnak belőle.
  • Használhatod dörzsfűszerként rántott- vagy sülthal, sütni, grillezni szánt szárnyas, vagy egyéb hús esetében.
  • Olivaolajjal keverve kiváló marinádot alkothatsz belőle, amelyben nem csak húsokat, hanem zöldségeket is pácolhatsz.
  • Ha fokhagymát, petrezselyemzöldet, korianderzöldet vagy mentát is adsz hozzá, akkor kiváló fűszerpasztát kapsz.
  • Sóval keverve asztali fűszernek is használhatod.

Hasznos tippek:

  • Egyszerre ne készíts túl sokat, mert 3-4 hónap állás után erőteljesen elkezd csökkenni az aromája-
  • Ne spórold ki a pirítási részt, mert attól lesz igazán finom a keverék. (A boltokban készen kapható keverékek nincsenek pirítva, ezért érdemes inkább házilag készíteni.)
  • Zöld kardamomot és fekete kardamomot egyaránt használhatsz, bár nekem fekete kardamommal jobban ízlik.
  • Jól záródó sötét üvegben tárold, hogy minél tovább megőrizze az aromáját.

Antal Vali

(Visited 68 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A feketeborsot, a rómaiköményt. a koriandermagot és a fahéjat egy serpenyőben állandóan rázogatva pörköljük meg.

2
Kész

Ha kihűlt, akkor őröljük meg a többi egész összetevővel, az őrölteket pedig keverjük hozzá.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Piláf sok zöldséggel pulykacombból
következő
Libanoni hétfűszer keverék
előző
Piláf sok zöldséggel pulykacombból
következő
Libanoni hétfűszer keverék

Hozzászólás Elküldése