Hozzávalók
-
30 dkg tanyasi Csirkemell
-
2 adag TomYum sűszerkeverékÁzsiai boltokban készen lehet kapni szárítva. Lásd alább az összetételét
-
2 teáskanál Csilipaszta
-
4 dl Kókusztej
-
1 liter Tisztított vízHa van thai csirke alapleved, azzal a legjobb. Figyelem, a magyar csirke alapjé ront rajta!
-
1 fej VöröshagymaÚjhagyma vagy pőré is jó!
-
1 bögre GombaFafűlgombával vagy laskával a legfinomabb
-
2 evőkanál HalszószTamarind szószal vagy thai gombaszósszalhelyettesíthető, ha nincs, vagy nem ehetünk halféléket
-
2 evőkanál Szójaszósz
-
5 szelet friss Gyömbér
-
1 evőkanál Kókuszvirágcukor
-
2 evőkanál MogyoróolajKókuszolajjal helyettesíthető
-
1 db friss zöld és piros Csilipaprika
-
1 marék felezett KoktélparadicsomElhagyható, valójában a színek miatt kell bele
-
1 kisebb szál SárgarépaElhagyható, valójában a színe miatt kell bele
-
1 csokor frissen aprított Koriander levél
-
2 facsart Lime léCitromlével helyettesíthető
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
TomYum fűszerkeverék
-
4 szelet szárított Galanga gyökér
-
4 db Kaffír lime levél
-
1 szál Ázsiai citromfű
-
1 szál Citronella
-
4 db szárított Csilipaprika
Leírás
Mindig is szerettem a Tom Yum levest, de amióta Thaiföldön is jártam, és kóstoltam az eredetit, teljesen a rabjává váltam. Szeretem vegán módra csak zöldségekkel, szeretem csirkével, de a legjobban rákkal szeretem.
Ezt a levest sokan sokféleképpen készítik, itt Európában pedig sajnos hozzáigazították a mi ízlésünkhöz, ami bizony sokat ront rajta. Az eredeti thai változat nem csak finomabb, hanem jelentős gyógyhatással is bír speciális fűszerezésének köszönhetően. Emésztést serkentő, bélflóra barát, immunerősítő, fertőzés ellenes.
Mivel Thaiföldön több vidéken is jártam, volt alkalmam több tájegység ízlése szerint is megkóstolni ezt a kiváló levest, ráadásul egy kedves barátom laoszi felesége, Nith is rendszeresen szokott készíteni a baráti társaságnak. Ennek köszönhetően kialakítottam a saját változatomat, ami nem vallott szégyent a hazájában sem.
A Tom Yum levesről még annyit kell tudni, hogy bárhogy is variáljuk a hozzávalókat, a jellegzetes Tom Yum ízt a speciális fűszerezésének (galanga, kaffir lime levél, citromfű, csilipaprika), a limenak és a kókusztejnek köszönheti, amelyek az alapját képezik. A többi belevalót (csirke, rák, hal, gomba, sárgarépa, színes édespaprika, paradicsom, káposzta, zöldbab) pedig variáljuk bátran!
A TomYum fűszerkeverék alkotói csak az ízt adják, de nem ehetőek. Tálalás előtt érdemes kihalászni a nagyját, bár én imádom leszopogatni őket, olyan finom ízük van.
Friss galangagyökeret, citronnellát és citromfüvet már láttam az Aldiban, de már egyre több helyen lehet kapni lezacskózva a szárított hozzávalókat is, hisz a nagy élelmiszerláncokban általában van már ázsiai polc.
Szénhidrát típusok levesbetétnek tegyenek bele thai jázminrizst, vagy thai üvegtésztát.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Az elnagyoltan felvágott hagymát (vagy hagymákat) mogyoróolajon megpirítom a felcsíkozott csirkehússal, épp csak annyira, hogy mindenhol egyenletese kifehéredjen. |
2
Kész
|
Majd felöntöm hideg tisztított vízzel, és nagy lángon elkezdem forralni. Közben hozzáadom a TomYum fűszereket, a felkarikázott sárgarépát, a friss csilipaprikákat is felkarikázva, a szeletekre vágott gombát és a gyömbért. |
3
Kész
|
Amíg forr a leves, addig a kókusztejben elkeverem a csilipasztát. |
4
Kész
|
Amikor már majdnem teljesen puha a hús, hozzáadom a csilis kókusztejet, sózom, cukrozom - ha kell -, és még egyszer összerottyantom. |
5
Kész
|
Ha újra felforrt, akkor lehúzom a tűzről és ízesítem a halszósszal, szójaszósszal, és a lime levével. Tálaláskor kerül bele a felezett koktélparadicsom, adhatunk hozzá friss zöldhagyma szárat, és megszórhatjuk a tetejét frissen vágott koriander levéllel. |