5 0
Thai kókuszos csirkeleves

Minden népnek megvan a maga gyógyító csirkelevese. A thai TomYum levest kóstoltad már? Engem rabul ejtett egy életre...

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
30 dkg tanyasi Csirkemell
2 adag TomYum sűszerkeverék Ázsiai boltokban készen lehet kapni szárítva. Lásd alább az összetételét
2 teáskanál Csilipaszta
4 dl Kókusztej
1 liter Tisztított víz Ha van thai csirke alapleved, azzal a legjobb. Figyelem, a magyar csirke alapjé ront rajta!
1 fej Vöröshagyma Újhagyma vagy pőré is jó!
1 bögre Gomba Fafűlgombával vagy laskával a legfinomabb
2 evőkanál Halszósz Tamarind szószal vagy thai gombaszósszalhelyettesíthető, ha nincs, vagy nem ehetünk halféléket
2 evőkanál Szójaszósz
5 szelet friss Gyömbér
1 evőkanál Kókuszvirágcukor
2 evőkanál Mogyoróolaj Kókuszolajjal helyettesíthető
1 db friss zöld és piros Csilipaprika
1 marék felezett Koktélparadicsom Elhagyható, valójában a színek miatt kell bele
1 kisebb szál Sárgarépa Elhagyható, valójában a színe miatt kell bele
1 csokor frissen aprított Koriander levél
2 facsart Lime lé Citromlével helyettesíthető
Ízlés szerint Himalaya só
TomYum fűszerkeverék
4 szelet szárított Galanga gyökér
4 db Kaffír lime levél
1 szál Ázsiai citromfű
1 szál Citronella
4 db szárított Csilipaprika

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Thai kókuszos csirkeleves

Tom Yum

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Kukoricamentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 4 Főre
  • Könnyű
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

  • TomYum fűszerkeverék

Leírás

Megosztás

Mindig is szerettem a Tom Yum levest, de amióta Thaiföldön is jártam, és kóstoltam az eredetit, teljesen a rabjává váltam. Szeretem vegán módra csak zöldségekkel, szeretem csirkével, de a legjobban rákkal szeretem.

Ezt a levest sokan sokféleképpen készítik, itt Európában pedig sajnos hozzáigazították a mi ízlésünkhöz, ami bizony sokat ront rajta.  Az eredeti thai változat nem csak finomabb, hanem jelentős gyógyhatással is bír speciális fűszerezésének köszönhetően.  Emésztést serkentő, bélflóra barát, immunerősítő, fertőzés ellenes.

Mivel Thaiföldön több vidéken is jártam, volt alkalmam több tájegység ízlése szerint is megkóstolni ezt a kiváló levest, ráadásul egy kedves barátom laoszi felesége, Nith is rendszeresen szokott készíteni a baráti társaságnak. Ennek köszönhetően kialakítottam a saját változatomat, ami nem vallott szégyent a hazájában sem.

A Tom Yum levesről még annyit kell tudni, hogy bárhogy is variáljuk a hozzávalókat, a jellegzetes Tom Yum ízt a speciális fűszerezésének (galanga, kaffir lime levél, citromfű, csilipaprika), a limenak és a kókusztejnek köszönheti, amelyek az alapját képezik. A többi belevalót (csirke, rák, hal, gomba, sárgarépa, színes édespaprika, paradicsom, káposzta, zöldbab) pedig variáljuk bátran!

tomyam-fuszerek

A TomYum fűszerkeverék alkotói csak az ízt adják, de nem ehetőek. Tálalás előtt érdemes kihalászni a nagyját, bár én imádom leszopogatni őket, olyan finom ízük van.

Friss galangagyökeret, citronnellát és citromfüvet már láttam az Aldiban, de már egyre több helyen lehet kapni lezacskózva a szárított hozzávalókat is, hisz a nagy élelmiszerláncokban általában van már ázsiai polc.

Szénhidrát típusok levesbetétnek tegyenek bele thai jázminrizst, vagy thai üvegtésztát.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

Az elnagyoltan felvágott hagymát (vagy hagymákat) mogyoróolajon megpirítom a felcsíkozott csirkehússal, épp csak annyira, hogy mindenhol egyenletese kifehéredjen.

2
Kész

Majd felöntöm hideg tisztított vízzel, és nagy lángon elkezdem forralni. Közben hozzáadom a TomYum fűszereket, a felkarikázott sárgarépát, a friss csilipaprikákat is felkarikázva, a szeletekre vágott gombát és a gyömbért.

3
Kész

Amíg forr a leves, addig a kókusztejben elkeverem a csilipasztát.

4
Kész

Amikor már majdnem teljesen puha a hús, hozzáadom a csilis kókusztejet, sózom, cukrozom - ha kell -, és még egyszer összerottyantom.

5
Kész

Ha újra felforrt, akkor lehúzom a tűzről és ízesítem a halszósszal, szójaszósszal, és a lime levével. Tálaláskor kerül bele a felezett koktélparadicsom, adhatunk hozzá friss zöldhagyma szárat, és megszórhatjuk a tetejét frissen vágott koriander levéllel.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
virusgyilkos-tonik
előző
Vírusgyilkos tonik
kollagen-leves-vietnami-modra
következő
Terápiás kollagénleves vietnámi módra
virusgyilkos-tonik
előző
Vírusgyilkos tonik
kollagen-leves-vietnami-modra
következő
Terápiás kollagénleves vietnámi módra

Hozzászólás Elküldése

18 − 9 =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here