Hozzávalók
-
Kovászolni való Uborka
-
2-3 zsenge Szőlőlevél
-
2-3 zsenge Szőlőkacs
-
1 csokor friss Kapor
-
1-2 Meggylevél
-
5-6 szál Meggyszár
-
1 csapott evőkanál Bors
-
1 csapott evőkanál Mustármag
-
1 csapott evőkanál Koriandermag
-
3 szem Szegfűbors
-
1-2 Babérlevél
-
3-4 mutatóujjnyi Torma gyökér
-
1 nagy fej Fokhagyma
-
1-2 vékony szelet Gyömbér
-
Literenként 1 evőkanál Himalaya só
-
20 ml EmócióElhagyható
-
Tisztított víz
Leírás
A léböjttáboraim kedvenc itala az antalvali-féle speciális kovászosuborka leve, amely bélflóra regeneráló, szimbiotikus, méregtelenítő és emésztést javító hatással is bír – azon kívül, hogy fantasztikusan finom.
Megmondom őszintén, hogy én a hétköznapokban is így készítem a kovászos uborkát, mert sokkal finomabb és roppanósabb (a meggylevélnek és a szőlőkacsnak köszönhetően), mint az egyszerűbb verziók.
Az egyik léböjttáboromban készült is egy videó arról, hogyan szoktam elkészíteni:
Hasznos tippek:
- Ne használj soha erjesztett és kovászolt ételek készítéséhez jódozott vagy adalékolt sót, mert vagy nem indul el az erjedés, vagy taknyosan-nyúlósan puha lesz a végeredmény.
- A saját egészséged érdekében ne használj BL55-ös lisztből készült fehérkenyeret az erjedés beindításához. A legjobb erre a célra a vadkovászos kenyér.
- Az Emóció elhagyható, csak akkor kevésbé lesz probiotikus az uborkánk.
- Ha szereted a csípős ízeket, akkor tehetsz bele friss csilipaprikát vagy macskapöcse paprikát egészben.
- Ha kitetted a napra, és már beindult az erjedés (gyöngyözve bugyborékol), érdemes nem kinthagyni a tűző napon, hanem meleg, de félárnyékos helyre tenni.
- A neten olvasni, hogy megkönnyíti a munkádat, ha a kenyeret nejlonharisnyába teszed, mert akkor nem kell leszűrni, de ezt NE TEDD! Ugyanis az erjedés folyamán nem kívánatos vegyi anyagok oldódhatnak ki a nejlonból. Én egy szőlőlevelet szoktam a kenyér alá tenni, és azzal együtt emelem ki a végén.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Az uborkákat alaposan megmosom, hosszában behasítom, majd üvegbe rakom őket kaporral, tormával, meggylevéllel, meggyszárral, szőlőlevéllel és szőlőkaccsal, pár szelet friss gyömbérrel. |
2
Kész
|
Az uborkák közé szórom a megpucolt fokhagymagerezdeket, és a fűszereket is, majd leöntöm sós langyosvízzel, és löttyintek bele egy gyűszűnyi Emóciót is, hogy probiotikus legyen. Emóció nélkül is finom lesz, csak kevésbé lesz probiotikus. |
3
Kész
|
A tetejére vadkovászos kenyérszelet kerül, majd lefedőzöm és napra teszem. Kb. 2 nap múlva kész is. |
4
Kész
|
Kidobjuk az ázott kenyeret, kivesszük a kész uborkákat, leszűrjük a levet, majd visszatöltjük az uborkára. Hűtve tároljuk. |
5
Kész
|