Hozzávalók
- Kovászolni való Uborka
- 2-3 zsenge Szőlőlevél
- 2-3 zsenge Szőlőkacs
- 1 csokor friss Kapor
- 1-2 Meggylevél
- 5-6 szál Meggyszár
- 1 csapott evőkanál Bors
- 1 csapott evőkanál Mustármag
- 1 csapott evőkanál Koriandermag
- 3 szem Szegfűbors
- 1-2 Babérlevél
- 3-4 mutatóujjnyi Torma gyökér
- 1 nagy fej Fokhagyma
- 1-2 vékony szelet Gyömbér
- Literenként 1 evőkanál Himalaya só
- 20 ml EmócióElhagyható
- Tisztított víz
Leírás
A léböjttáboraim kedvenc itala az antalvali-féle speciális kovászosuborka leve, amely bélflóra regeneráló, szimbiotikus, méregtelenítő és emésztést javító hatással is bír – azon kívül, hogy fantasztikusan finom.
Megmondom őszintén, hogy én a hétköznapokban is így készítem a kovászos uborkát, mert sokkal finomabb és roppanósabb (a meggylevélnek és a szőlőkacsnak köszönhetően), mint az egyszerűbb verziók.
Az egyik léböjttáboromban készült is egy videó arról, hogyan szoktam elkészíteni:
Hasznos tippek:
- Ne használj soha erjesztett és kovászolt ételek készítéséhez jódozott vagy adalékolt sót, mert vagy nem indul el az erjedés, vagy taknyosan-nyúlósan puha lesz a végeredmény.
- Az Emóció elhagyható, csak akkor kevésbé lesz probiotikus az uborkánk.
- Ha szereted a csípős ízeket, akkor tehetsz bele friss csilipaprikát vagy macskapöcse paprikát egészben.
- Ha kitetted a napra, és már beindult az erjedés (gyöngyözve bugyborékol), érdemes nem kinthagyni a tűző napon, hanem meleg, de félárnyékos helyre tenni.
- A neten olvasni, hogy megkönnyíti a munkádat, ha a kenyeret nejlonharisnyába teszed, mert akkor nem kell leszűrni, de ezt NE TEDD! Ugyanis az erjedés folyamán nem kívánatos vegyi anyagok oldódhatnak ki a nejlonból.
Lépések
1 Kész | Az uborkákat alaposan megmosom, hosszában behasítom, majd üvegbe rakom őket kaporral, tormával, meggylevéllel, meggyszárral, szőlőlevéllel és szőlőkaccsal, pár szelet friss gyömbérrel. |
2 Kész | Az uborkák közé szórom a megpucolt fokhagymagerezdeket, és a fűszereket is, majd leöntöm sós langyosvízzel, és löttyintek bele egy gyűszűnyi Emóciót is, hogy probiotikus legyen. Emóció nélkül is finom lesz, csak kevésbé lesz probiotikus. |
3 Kész | A tetejére vadkovászos kenyérszelet kerül, majd lefedőzöm és napra teszem. Kb. 2 nap múlva kész is. |
4 Kész | Kidobjuk az ázott kenyeret, kivesszük a kész uborkákat, leszűrjük a levet, majd visszatöltjük az uborkára. Hűtve tároljuk. |
5 Kész |