Hozzávalók
-
1 kg felkockázott Cukkini
-
2 evőkanál Kókuszolaj
-
1 közepes Vöröshagyma
-
1 mokkáskanál reszelt friss Gyömbér
-
2 gerezd Fokhagyma
-
1/2 Citrom héjareszelve
-
1 Citrom leve
-
300 ml Kókusztej
-
2 evőkanál apróra vágott Kapribogyó
-
1/2 mokkáskanál Tarkabors
-
1 evőkanál Kókuszvirágcukor
-
1 szál 10 cm hosszú friss Ázsiai citromfű
-
1 kisebb friss zöld vagy piros Csilipaprika
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1 csapott evőkanál Barnarizsliszt
Leírás
Juci barátnőméknél idén nagyon jó volt a töktermés, és engem is megajándékozott egy óriási termetű cukkini tökkel. Villamossal hozta el nekem a rendelőbe, és mesélte mekkora feltűnést keltett a hatalmas terménnyel. Valaki meg is jegyezte viccesen, hogy „szép nagy töke van a kisasszonynak” :).
Az egyik feléből töltött cukkinihajó készült, a másik felének egy részét legyalultam, illetve a másik részét felkockáztam, és ment a fagyasztóba. Ez utóbbi került most elő. Gondoltam, készül majd belőle egy jó kis kapros tökfőzelék, de aztán beindult a fantáziám, és ázsiai ízvilágú kapris tökfőzelék lett belőle.
Mivel a párom esetenként idegenkedik a merész újításaimtól, ezért a biztonság kedvéért párhuzamosan készítettem egy kapros változatot is a megszokott ízvilággal, hátha nem meri majd a kaprisat megkóstolni – biztos ami biztos. De meg merte kóstolni! És ízlett neki… 🙂
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Meghámoztam és felkockáztam a cukkinit. (Valójában nem, mert nekem itthon már ebben a formában volt lefagyasztva, de nem biztos, hogy neked is van otthon ilyen, úgyhogy ezért írtam le ezt a lépést is.) |
2
Kész
|
A hagymát apróra vágtam, és megdinszteltem a kókuszolajon a reszelt gyömbérrel együtt. |
3
Kész
|
Hozzáadtam a cukkinit, és egy kicsit tovább dinszteltem együtt, majd enyhén sóztam, (ugyanis a kapribogyó is sós), borsoztam, felöntöttem a citromlével, és kis lángon, lefedőzve elkezdtem párolni. Hagytam, hogy a cukkini kieressze a saját levét. |
4
Kész
|
Közben felaprítottam a kapribogyót, átnyomtam fokhagymaprésen a fokhagymát, és lereszeltem a citrom héját. Figyelem! Ez utóbbiból mindenképpen olyat használj, amelyen fel van tüntetve, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, ugyanis a legtöbb citrom héja tele van rothadást és penészedést gátló vegyszerekkel, amelyek nem csak mérgezőek, hanem teljesen tönkreteszik a bélflórát is. |
5
Kész
|
Hozzáadtam a kaprit, citromhéjat, fokhagymát, citromfúvet csilipaprikát és a cukrot, és tovább pároltam félpuhára. |
6
Kész
|
Amikor már majdnem jó, megszórtam a rizsliszttel, és felengedtem a kókusztejjel. összerottyantottam, majd készre pároltam. (Akkor van kész, ha a cukkini már puha, de van még egy nagyon pici roppanóssága.) |
7
Kész
|