Hozzávalók
-
Töltelék massza
-
50 dkg DióbélÉrdemes kicsit megpirítani, vagy ha nyers szaloncukrot szeretnénk, akkor áztassuk be a diót egy éjszakára tisztított vízbe, majd szárítsuk ki a diót, így élő marad, tele enzimekkel és a zsírsavak sem sérülnek!
-
2 bio Citrom héjaReszelve
-
4 evőkanál Rum
-
1 bio Narancs héjaReszelve vagy 5 csepp édesnarancs illóolaj.
-
1 Narancs leve
-
1 Citrom leve
-
6 evőkanál tartósítószertől és hozzáadott cukortól mentes Baracklekvár
-
Bevonó csokimáz
-
15 dkg 80%-os Étcsokoládé
-
2 evőkanál olvasztott Kakaóvaj
-
3 evőkanál olvasztott VajVagy ugyanennyi olvasztott illatos kókuszvaj, ha vegán vagy tejérzékeny vagy.
Leírás
Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire egyszerű házilag szaloncukrot készíteni. Pedig jól tennénk, ha inkább a házi megoldást választanánk, mint a boltit, hisz ez utóbbiak általában hemzsegnek a szintetikus összetevőktől és egyéb adalékoktól.
Most egy receptsorozattal szeretném újra divatba hozni a házi szaloncukor készítést, ami annyira egyszerű, hogy tulajdonképpen csak egy jól formázható massza kell, amit ügyesen bevonunk csokimázzal. Ehhez szeretnék jól bevált tippeket adni. A legmunkásabb nem az elkészítése, hanem az, hogy becsomagoljuk, és kirojtozzuk a papírját.
Figyelem, ebből a receptből jó nagy adag szaloncukor lesz!
Örömteli ünnepi készülődést és kellemes ünnepeket!
Antl Vali
Lépések
1
Kész
|
Töltelék massza elkészítéseA diót megpirítjuk, vagy nyersvegán módon beáztatjuk egy éjszakára, majd aszalógépben kiszárítjuk. Finomra őröljük, de egy keveset hagyjunk darabosabbra. |
2
Kész
|
Összegyúrjuk a többi hozzávalóval. |
3
Kész
|
Kis golyókat formázunk, majd kicsit meglapítjuk őket, hogy legyen talpuk. Papírral bélelt sütőlapra tesszük megközelítőleg 5 mm távolságra egymástól. |
4
Kész
|
Csokimáz elkészítéseA feketecsokit összetörjük, és összekeverjük 2 evőkanál olvasztott kakaóvajjal, 3 evőkanál olvasztott vajjal vagy kókuszvajjal (ha nem eszel, vagy nem ehetsz vajat) és folytonos keverés mellett vízfürdőn összeolvasztjuk, de véletlenül sem forraljuk! |
5
Kész
|
Amikor összeolvadt és sűrű homogén elegyet alkot, akkor teáskanállal a diógolyókra csorgatjuk - így a teteje szép lesz és fényes. Hidegre tesszük, és ha megkötött a csoki rajtuk akkor a talpukat is egyenként a csokiba mártjuk. Megvárjuk, amíg megköt a máz, ha van hibás, akkor meleg késsel javíthatjuk ki a csokibevonatot. A talpának nem kell feltétlenül tökéletesnek lennie, mert a gömbölyű fele úgyis szép lesz. |
6
Kész
|
Ízlés szerint tálaljuk bonbonnak, vagy csomagoljuk szaloncukornak. |