Hozzávalók
-
1 felkockázott közepes kanadai SütőtökFelkockázva
-
5 felkockázott Birsalma
-
1 mokkáskanál őrölt Fahéj
-
1 bio Citrom héjaVagy pár csepp bio citrom illóolaj
-
1 Citrom leve
-
3 evőkanál CsicsókasűrítményOkosÉdes néven kapható természetes cukormentes édesítőszer
-
1 mokkáskanál Bourbon vanília por
-
1 dl valódi Rum
Leírás
Egy régebbi novemberi túrám során egyszer találtam pár szem birsalmát egy elhagyatott kertben, ami kevés volt ahhoz, hogy befőzzem. Ekkor jutott eszembe, hogy mi lenne, ha társítanám sütőtökkel. Jó ötlet volt, és nem bánom, hogy így döntöttem, ugyanis olyan jól passzol a két ízvilág egymáshoz, hogy azóta is teszek pár szemet mindig a sütőtöklekvárokba.
Ezzel az izgalmas ízű recepttel folytatni szeretném a sorát a sütőtök lekvárjaimnak, leginkább a felnőtteknek kedvezve, hisz a mai lekvárom rummal készült.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A felkockázott sütőtököt és az almát a citrom héjával és levével, valamint az Okos Édessel (csicsókasűrítmény) együtt feltesszük főni annyi tisztított vízben, hogy éppen ellepje. |
2
Kész
|
Amikor megpuhult, akkor krumplitörővel összetörjük - vagy pürésíthetjük akár botmixerrel is, de darabosra is hagyhatjuk, ki-ki ízlése szerint. Még egyet rárottyantunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az illóolajat is, amit jól elkeverünk benne. |
3
Kész
|
Azon forrón sterilizált üvegekbe töltjük, pár percre feje tetejére állítjuk, majd szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. |
4 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Mikor adjuk hozzá a rumot és a vaníliát?
Ott van a lépések első pontjában, a leírás alatt. 🙂
Ha folyékony bourbon esszenciát használsz, akkor azt az illóolajokkal együtt, a végén kell hozzáadni.
Szia Vali! Csicsókasűrítmény helyett mit lehetne használni?
Köszi! Várszegi Ágnes
Szia Ági!
Bátran hagyd ki, nem kötelező helyettesíteni. Ha elég édes a sütőtököd, akkor semmiféle édesítőszer nem kell bele. Ha szereted édesebben, akkor használj ízlés szerint bármilyen egészséges alternatív édesítőt, mint pl. kókuszvirágcukor, datolyaszirup, jázminpakóca levél, stb.