Hozzávalók
-
1 tő Szárzeller
-
4 közepes gumó Csicsóka
-
1 mokkáskanál egész Köménymag
-
5 dkg KókuszolajVajjal is készítheted, ha nem vagy vegán vagy ételintoleranciás
-
Zöldségalaplévagy 1 teáskanál Rapunzel levespor
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Ma az egyik kedvenc prebiotikus levesem receptjét osztom meg veled, amely nem csak bélbaci-barát, hanem nagyon finom is. Összetevői kedveznek a vastagbélgyulladással, Colitissel, IBS-sel küzdőknek, immunerősítő, puffadás gátló, emésztést javító. fogyó- és tisztítókúra esetén fogyasztása kimondottan ajánlott. Kiváló méregtelenítő és tisztító hatású, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, így a narancsbőr ellen is hatékony.
A szárzeller vagy más néven angol zeller a közkedvelt zellergumónak egy másik változata, amely nem rendelkezik gumóval, csak húsos szárral és levéllel. Egész évben elérhető, nagyon könnyű, kalóriaszegény, ezáltal nem terheli meg a gyomrot, lédús és magas a rost tartalma. Kiváló lúgosító hatású, káliumban és kalciumban gazdag. Található benne A-, C- E-vitamin, és a B-komplex tagjaiból gazdag B1-, B2-, B6-vitaminokban. A benne található rostoknak köszönhetően segíti a bélrendszer működését, prebiotikus hatású, amely nagyban hozzájárul bélflóránk egészségének megőrzéséhez is, ezáltal támogatja az immunrendszer munkáját. Szív- és érrendszeri problémák esetén is segítségünkre lehet, hiszen szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet, de a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is fontos a szerepe.
A csicsóka köztudottan az egyik legintenzívebben prebiotikus tápláléknövényünk, amit magas inulin tartalmának köszönhet. Az inulin egy olyan vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad, és így kolonizálja és táplálja, szaporodásra ösztökéli a jó baktériumokat, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak kedvez. A káros bélflóra tagjai számára viszont az inulin közömbös, se nem táplálja, se nem szaporítja őket. Cukorbetegnek és inzulin rezisztenciásoknak az inulin, mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli, sőt támogatja a hasnyálmirigy munkáját.
A köménymag nagyon jó a gyomornak, segíti az emésztést és szélhajtó hatása révén megakadályozza az esetleges puffadást.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A zellerszárat apróra vágjuk, a zöldjét félretesszük. |
2
Kész
|
|
3
Kész
|
Hozzáadjuk a csicsókát, és felöntjük a zöldségalaplével úgy, hogy ujjnyira ellepje. Ha nincs zöldségalapleved, akkor használj tisztított vizet és 1 púpozott teáskanál Rapunzel levesport. |
4
Kész
|
Miután megpuhult kézi mixerrel krémesre turmixoljuk. |