Hozzávalók
-
5 kg Fügenekem több volt, de 5 kilóra lőttem be az arányokat, hogy mindenkinek egyszerű legyen vele számolni
-
2 bio Citrom héjaha nem bio a citrom, akkor 1/2 ampulla, azaz 1 ml Leckers citromolaj
-
2 bio Citrom leve
-
1 zölddiónyi méretű Gyömbér
-
1 rúd (kb. 8 cm) Fahéj
-
1 mokkáskanál Bourbon vanília porVagy 2 rúd vanília
-
1 teáskanál Mézeskalács fűszerkeverékAzért ajánlottam ezt, mert ebben van kardamom, ánizs és koriander is,, így nem kell megvenni minden fűszert külön. Én egyébként külön tettem bele minden fűszert.
Leírás
Bevallottan fügerajongó vagyok. Legalább is eddig azt hittem. Aztán a legutolsó szeptemberi isztriai életmód táboromban be kellett látnom, hogy egyesek még nálam jobban is képesek rajongani a fügéért. Ugyanis a táborunkban volt 3 hatalmas öreg fügefa, ami ontotta a fügét, és mi szinte minden nap ettünk valami fügés finomságot. De volt két olyan valaki, aki az étkezések közt is folyamatosan a fügefák valamelyikén lógott, és nasizott. Gábor (aki egyébként nyersvegán, és nagyrészt gyümölcsökön él) végzett is egy kísérletet, hogy napi hány kilogramm füge elfogyasztása okoz nála ficinintoleranciát. A ficin ugyanis a fügében megtalálható hatóanyag, ami egy erős fehérjebontó enzim, és jellemzően egy idő után kimarja a nyelvünket vagy a szájpadlásunkat. Nos, Gábor esetében több kilogramm füge aránylag rövid időn belüli elfogyasztása után mutatkoztak először a ficinintolerancia első jelei, azaz a nyelv vérzése, és a maró érzés. (Egyébként a másik nagy fügerajongó Lénárt Gitta barátnőm volt, aki az összes táboromban ott van, hisz ő a séf.)
Mire hazaértem a táborból, nagy meglepetésemre mi várt itthon? Nem fogod elhinni, 2 láda füge. Az idei utolsó adag füge ugyanis most jött le a fáról itthon nálunk. No, nem konkrétan az én fámról (bár annak is elég nagy hozama van), hanem egy kedves barátoméknál, aki meglepett a 2 láda fügével. Tudja, hogy képes vagyok 1 kilót egy ültő helyemben megenni, de ez a mennyiség, azért mégis csak túlzás. Még Gábornak is az lenne…
Kérdeztem tőle, miért nem teszik el cefrének, és főznek belőle jó kis fügepálinkát, vagy készítenek fügebort, vagy lekvárt? Vagy miért nem aszalják meg? Kiderült, hogy hektószámban áll a cefre, a bor, a lekvár és az aszalt füge is náluk… Úgyhogy mese nincs, nekem kell megbirkóznom ezzel a mennyiségű fügével. Gondoltam, eltérek a hagyományos fügelekvártól – ami semmi több, minthogy összerottyantom, és üvegekbe teszem – és megbolondítom egy kicsit, hogy karácsonyi hangulata legyen az ízének, és még ajándéknak is jó lesz majd. Az alábbi recept sikeredett belőle:
Antal Vali
Hasznos tippek:
- A recepthez szükséges mézeskalács fűszerkeveréket magad is elkészítheted. A linkre kattintva találod a receptet.
- Ha kisebb adagot szeretnél készíteni, akkor állítsd át az adagbeállításnál annyira, ahány kiló fügéd van.
- Kisebb adagot kenyérsütő gépben is tudsz készíteni, és akkor nem kell folyamatosan kevergetni. A legtöbb kenyérsütő gép már lekvárprogramot is tartalmaz, ilyenkor azt kell beállítani.
Lépések
1
Kész
|
A fügéket megmosom, leszárazom, és négyrét vágva egy lábosba aprítom. |
2
Kész
|
Lassú lángon felteszem főni a citromlével, miközben gyakran kevergetem, ügyelve, hogy oda ne égjen. Ha kisebb adagot készítesz, akkor a kenyérsütőd lekvárbefőző programjával is készítheted, és akkor nem kell kevergetve ott állnod felette. |
3
Kész
|
Ha már egyszer megrottyant, akkor beleteszem az összes többi hozzávalót, és addig rotyogtatom, amíg jól be nem sűrűsödik. |
4
Kész
|
Amíg fő, addig alaposan kimosok több kisméretű üveget, a tetejüket pedig beáztatom grépfruitmagos fertőtlenítőbe. |
5
Kész
|
Ha kész a lekvár, akkor kihalászom a fahéjat és a vaníliarudat, ha nagyon darabos marad botmixelem, és betöltöm az üvegekbe, amiket azonmód fejrefordítok. Én nem szoktam dunsztolni, de ha valaki úgy nyugodtabb, akkor hajrá! |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Köszönöm kitűnő, lekvár , csak ehhez sok füge kell . Elteszem a receptet , mert lehet még hozzá jutok .Aranyos vagy Valika . Nekem is van egy nagyon különleges sütemény receptem , Amit nem tudok tovább anni ,Neve 8 rétegű rétes . Iszonyú finom ,
Szeretném leírni , én a szilva lekvárt is alapos mosás után ketté vágom , ezt még nyersen ledarálom , vagy turmixszolom , Szegfűszeget öszetöröm , elkezdem főzni , Darálva nem kell sokat főzni mert nagy a párolgása . egy kicsi oregánót is teszek bele majd a végén , fahéj port. De már tettem egy kis citrom héját is és levét . 30-35- perces főzés elég. Pici cukrot is lehet bele tenni . Mehet az üvegbe, Azonnal is fogyasztható . mert nincs benne tartósító szer . Így eláll de terítve pl, tepsiben, gyorsan romlik .