3 0
Fűszeres fügelekvár

A füge már nálunk is megterem, amit én ki is használtam, és életemben először fügelekvárt főztem be. Ha hozzájutsz fügéhez, Te se hagyd ki ezt a receptet, mert isteni finom.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

5 kg Füge nekem több volt, de 5 kilóra lőttem be az arányokat, hogy mindenkinek egyszerű legyen vele számolni
2 bio Citrom héja ha nem bio a citrom, akkor 1/2 ampulla, azaz 1 ml Leckers citromolaj
2 bio Citrom leve
1 zölddiónyi méretű Gyömbér
1 rúd (kb. 8 cm) Fahéj
1 mokkáskanál Bourbon vanília por Vagy 2 rúd vanília
1 teáskanál Mézeskalács fűszerkeverék Azért ajánlottam ezt, mert ebben van kardamom, ánizs és koriander is,, így nem kell megvenni minden fűszert külön. Én egyébként külön tettem bele minden fűszert.

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Fűszeres fügelekvár

Cukor és tartósítószer mentesen

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Bevallottan fügerajongó vagyok. Legalább is eddig azt hittem. Aztán a szeptemberi isztriai életmód táboromban be kellett látnom, hogy egyesek még nálam jobban is képesek rajongani a fügéért. Ugyanis a táborunkban volt 3 hatalmas öreg fügefa, ami ontotta a fügét, és mi szinte minden nap ettünk valami fügés finomságot. De volt két olyan valaki, aki az étkezések közt is folyamatosan a fügefák valamelyikén lógott, és nasizott. Gábor (aki egyébként nyersvegán, és nagyrészt gyümölcsökön él)  végzett is egy kísérletet, hogy napi hány kilogramm füge elfogyasztása okoz nála ficinintoleranciát. A ficin ugyanis a fügében megtalálható hatóanyag, ami egy erős fehérjebontó enzim, és jellemzően egy idő után kimarja a nyelvünket vagy a szájpadlásunkat. Nos, Gábor esetében több kilogramm füge aránylag rövid időn belüli elfogyasztása után mutatkoztak először a ficinintolerancia első jelei, azaz a nyelv vérzése, és a maró érzés.

Mire hazaértem a táborból, nagy meglepetésemre mi várt itthon? Nem fogod elhinni, 2 láda füge. Az idei utolsó adag füge ugyanis most jött le a fáról itthon nálunk. No, nem konkrétan nálam, hanem egy kedves barátoméknál, aki meglepett a 2 láda fügével. Tudja, hogy képes vagyok 1 kilót egy ültő helyemben megenni, de ez a mennyiség, azért mégis csak túlzás. Még Gábornak is az lenne…

Kérdeztem tőle, miért nem teszik el cefrének, és főznek belőle jó kis fügepálinkát, vagy készítenek fügebort, vagy lekvárt? Vagy miért nem aszalják meg? Kiderült, hogy hektószámban áll a cefre, a bor, a lekvár és az aszalt füge is náluk… Úgyhogy mese nincs, nekem kell megbirkóznom ezzel a mennyiségű fügével. Gondoltam, eltérek a hagyományos fügelekvártól – ami semmi több, minthogy összerottyantom, és üvegekbe teszem – és megbolondítom egy kicsit, hogy karácsonyi hangulata legyen az ízének, és még ajándéknak is jó lesz majd. Az alábbi recept sikeredett belőle:

Antal Vali

(Visited 422 times, 2 visits today)

Lépések

1
Kész

A fügéket megmosom, leszárazom, és négyrét vágva egy lábosba aprítom.

2
Kész

Lassú lángon felteszem főni a citromlével, miközben gyakran kevergetem, ügyelve, hogy oda ne égjen.

3
Kész

Ha már egyszer megrottyant, akkor beleteszem az összes többi hozzávalót, és addig rotyogtatom, amíg jól be nem sűrűsödik.

4
Kész

Amíg fő, addig alaposan kimosok több kisméretű üveget, a tetejüket pedig beáztatom grépfruitmagos fertőtlenítőbe.

5
Kész

Ha kész a lekvár, akkor kihalászom a fahéjat és a vaníliarudat, ha nagyon darabos marad botmixelem, és betöltöm az üvegekbe, amiket azonmód fejrefordítok. Én nem szoktam dunsztolni, de ha valaki úgy nyugodtabb, akkor hajrá!
Befőző automatába is teheted!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Mézes útifűpép
következő
Rizikegomba-saláta citromos-mézes öntettel
előző
Mézes útifűpép
következő
Rizikegomba-saláta citromos-mézes öntettel

2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Köszönöm kitűnő, lekvár , csak ehhez sok füge kell . Elteszem a receptet , mert lehet még hozzá jutok .Aranyos vagy Valika . Nekem is van egy nagyon különleges sütemény receptem , Amit nem tudok tovább anni ,Neve 8 rétegű rétes . Iszonyú finom ,

Szeretném leírni , én a szilva lekvárt is alapos mosás után ketté vágom , ezt még nyersen ledarálom , vagy turmixszolom , Szegfűszeget öszetöröm , elkezdem főzni , Darálva nem kell sokat főzni mert nagy a párolgása . egy kicsi oregánót is teszek bele majd a végén , fahéj port. De már tettem egy kis citrom héját is és levét . 30-35- perces főzés elég. Pici cukrot is lehet bele tenni . Mehet az üvegbe, Azonnal is fogyasztható . mert nincs benne tartósító szer . Így eláll de terítve pl, tepsiben, gyorsan romlik .

Hozzászólás Elküldése

14 − 13 =

Fel a lap tetejére