Hozzávalók
-
1 bögre szeletelt Rizike gomba
-
1 Citrom leve
-
1 kisebb Lilahagyma
-
2 szál Újhagyma
-
1 kisebb csokor friss Petrezselyem
-
Ízlés szerint Extraszűz olívaolaj
-
Ízlés szerint Méz
-
Ízlés szerint Tarkabors
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Az ősz egyik legértékesebb gombája az ízletes rizike, valamint testvére, a lucfenyvesi rizike. Minden évben alig várom a szezont, mert az egyik kedvenc gombám. Nagyon változatosan elkészíthető, rendkívül ízletes gomba. Mivel a kalapját általában egészben sütöm meg, a szárát sajnálom kidobni, ezért abból készül a saláta. Természetesen a kalapból is elkészíthető, csak én így két legyet ütök egy csapásra.
Mit kell tudni a rizikéről?
Mint a legtöbb gomba, a rizike is nagyon tápláló, fehérjedús és kalóriaszegény. 100 gramm friss rizikével mindössze 8-32 kalóriát fogyasztunk el. Valamennyi esszenciális aminosavunk megtalálható benne, viszont az állati fehérjeforrásokkal ellentétben mindössze 0,6 g zsírt és 0,1 g szénhidrátot tartalmaz minden 100 grammja.. Emellett 7 gramm emészthetetlen rostot is biztosít. Ásványi anyagai közül a 310 mg kálium mellett foszfor és kén is található benne, valamint, magnézium, és nátrium is.
A nyomelemek közül (1,3 mg) vasat tartalmaz legnagyobb mennyiségben, de rezet és cinket is fogyaszthatunk vele. A vitaminok közül a C-vitamin (5,8 mg) a niacin (4,9 mg) és a pantoténsav (2,4 mg) említésre méltó, nyomokban E-, B1-, B2- és B6-vitamin mutatható ki belőle.
Érdekessége, hogy a rizike a vizeletet pirosas árnyalatúra festheti, ez azonban ártalmatlan elváltozás.
Lépések
1
Kész
|
A rizikét felszeleteljük, szárát felkarikázzuk. |
2
Kész
|
Annyi citromos-sós vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. 15 perc alatt ressre fő. |
3
Kész
|
Amíg a gomba fő, addig felkarikázzuk a hagymákat, és felaprítjuk a petrezselymet. |
4
Kész
|
Ha megfőtt a gomba, leszűrjük, kihűtjük, és belekeverjük a hagymás öntetbe. |