3 0
Rizikegomba-saláta citromos-mézes öntettel

Kinézetre bizarrul narancssárga, megvágva olykor zöldes, enni viszont rendkívül ízletes. Ha finom gombára vágysz, előbb-utóbb tegyél szert egy kis rizikére!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 bögre szeletelt Rizike gomba
1 Citrom leve
1 kisebb Lilahagyma
2 szál Újhagyma
1 kisebb csokor friss Petrezselyem
Ízlés szerint Extraszűz olívaolaj
Ízlés szerint Méz
Ízlés szerint Tarkabors
Ízlés szerint Himalaya só

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Rizikegomba-saláta citromos-mézes öntettel

Köretként is tálalható

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 30 perc
  • 2 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Az ősz egyik legértékesebb gombája az ízletes rizike, valamint testvére, a lucfenyvesi rizike. Minden évben alig várom a szezont, mert az egyik kedvenc gombám. Nagyon változatosan elkészíthető, rendkívül ízletes gomba. Mivel a kalapját általában egészben sütöm meg, a szárát sajnálom kidobni, ezért abból készül a saláta. Természetesen a kalapból is elkészíthető, csak én így két legyet ütök egy csapásra.

Mit kell tudni a rizikéről?

Mint a legtöbb gomba, a rizike is nagyon tápláló, fehérjedús és kalóriaszegény. 100 gramm friss rizikével mindössze 8-32 kalóriát fogyasztunk el. Valamennyi esszenciális aminosavunk megtalálható benne, viszont az állati fehérjeforrásokkal ellentétben mindössze 0,6 g zsírt és 0,1 g szénhidrátot tartalmaz minden 100 grammja.. Emellett 7 gramm emészthetetlen rostot is biztosít. Ásványi anyagai közül a 310 mg kálium mellett foszfor és kén is található benne, valamint, magnézium, és nátrium is.

A nyomelemek közül (1,3 mg) vasat tartalmaz legnagyobb mennyiségben, de rezet és cinket is fogyaszthatunk vele. A vitaminok közül a C-vitamin (5,8 mg) a niacin (4,9 mg) és a pantoténsav (2,4 mg) említésre méltó, nyomokban E-, B1-, B2- és B6-vitamin mutatható ki belőle.

Érdekessége, hogy a rizike a vizeletet pirosas árnyalatúra festheti, ez azonban ártalmatlan elváltozás.

(Visited 610 times, 3 visits today)

Lépések

1
Kész

A rizikét felszeleteljük, szárát felkarikázzuk.

2
Kész

Annyi citromos-sós vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni. 15 perc alatt ressre fő.

3
Kész

Amíg a gomba fő, addig felkarikázzuk a hagymákat, és felaprítjuk a petrezselymet.
A hagymát meglocsoljuk a következő öntettel: olívaolajat elkeverünk citromlével és egy kevés mézzel, majd enyhén sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a petrezselymet is.

4
Kész

Ha megfőtt a gomba, leszűrjük, kihűtjük, és belekeverjük a hagymás öntetbe.
Fél óra alatt összeérnek az ízek, és már fogyasztható is salátaként, de vadhúsok mellé köretként is.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Fűszeres fügelekvár
következő
Mustáros-fokhagymás rizikegomba-saláta
előző
Fűszeres fügelekvár
következő
Mustáros-fokhagymás rizikegomba-saláta

Hozzászólás Elküldése