Hozzávalók
-
Ha sütve készítjük:
-
1 nagy vagy 2 kisebb Vöröshagyma
-
100 g MézA hárs-, kakukkfű-. medvehagyma méz a legjobb, de vegyes virágmézzel is kiváló.
-
Ha párolva készítjük:
-
200 g Vöröshagyma
-
100 g Méz
-
Tisztított víz
Leírás
A hagyományos hagymatea mellett ezt is érdemes kipróbálni köhögés és torokgyulladás esetén. Rendkívül hatásos, és könnyen elkészíthető háziszer. Szerintem határozottan finom is.
Alkalmazása:
1-2 órámként 1 teáskanállal szopogassunk el belőle.
Javallat:
Torokfájás, torokgyulladás, garatkaparás, köhögés esetén.
Ellenjavallat:
Cukorbetegeknek, gyomorfekélyes vagy nyombélfekélyes, gyomorhurutos betegeknek nem javallt. Minden esetben ajánlatos kikérni az orvos, természetgyógyász véleményét.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Elkészítése sütéssel1. A hagymát hamuban vagy zománcos tálkában, esetleg almasütő kerámiában (ha van ilyened) sütőben puhára sütjük (mint az almát). 2. Külső leveleitől megtisztítjuk, összezúzzuk és tiszta pohárba tesszük. Hagyjuk kihűlni langymelegre! 3. Miután kihűlt, hozzáadjuk a mézet és jól elkeverjük. Mindenképpen várjuk meg, hogy kihűljön, mielőtt hozzáadnánk a mézet, nehogy sérüljenek a méz értékes hatóanyagai. |
2
Kész
|
Elkészítése párolással1. A megtisztított, megmosott, apróra vágott hagymát, annyi tisztított vízzel, amennyi kényelmesen ellepi, fedő alatt, lassú tűznél addig főzzük, amíg a hagyma pépesre szétesik. Ha elfőne a víz, akkor apránként lehet pótolgatni. 2. Majd leszűrjük, hűlni hagyjuk, végül hozzá adjuk a mézet, és jól elkeverjük. |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Kedves Vali!
Mindegy, hogy lila, fehér vagy vörös hagymából készítem?
Gyakorlatilag mindegy. A magyar népgyógyászat viszont a vöröshagymát részesíti előnyben.