3 2
Muszaka laktóz- és gluténmentesen

Íme egy újabb népszerű étel, a görög konyha egyik örökbecsű gyöngyszeme, amit átalakítottam tej- és lisztmentesre, hogy a muszaka rajongók is élvezhessék. Legközelebb a húsmentes változatot fogom kikísérletezni.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 kg Padlizsán
30 dkg Burgonya Édesburgonyával talán még finomabb
Extraszűz olívaolaj
Hússzószhoz
50 dkg darált Marhahús Bárányhússal felesben sokkal finomabb, csak azt nehezebb beszerezni.
1 nagy fej Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
2 evőkanál Kókuszolaj
1 bögre felkockázott hámozott Paradicsom
2 evőkanál Paradicsomszósz
1, 5 dl illatos Fehérbor
1 csokor Petrezselyem
1 teáskanál Kókuszvirágcukor
1 mokkáskanál Himalaya só
1 mokkáskanál frissen őrölt Tarkabors
1 mokkáskanál őrölt Fahéj
Öntethez:
3 evőkanál Kókuszolaj
3 evőkanál Barnarizsliszt
500 ml Rizstej
0,5 mokkáskanál őrölt Fahéj
0,5 mokkáskanál őrölt Szerecsendió
Ízlés szerint Himalaya só
Ízlés szerint őrölt Fehérbors
1 házi vagy bio Tojás

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Muszaka laktóz- és gluténmentesen

Görög nemzeti étel tej- és lisztmentesre formálva

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • 2 óra
  • 6 Főre
  • Nehéz
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

  • Hússzószhoz

  • Öntethez:

Leírás

Megosztás

Muszakát először a rendszerváltás után nem sokkal ettem Korfun, amikor is végre először mindenféle nehézség nélkül átléphettük a „nyugati” határt. Először nem tudtam, hogy a tavernák környékét  belengő jellegzetes illat a muszakáé. Aztán amikor megkóstoltam, örökre rabja lettem.

Számtalanszor próbáltam elkészíteni itthon, de soha nem hozta azt az illatot és ízt, amit Korfun éreztem. Aztán a kilencvenes évek elején megtudtam a trükköt, hogy mitől lesz más a muszaka, mint a többi marhahúsos-bárányos étel. Van egy pici titka a fűszerezésének, amit még mindig nem nagyon alkalmaznak itthon, sőt elnézve a neten keringő recepteket, alig valaki… Ez a titok pedig a rengeteg fahéj!

Egyébként a görögök nagyon sokféle muszakát esznek, nem csak a többség által ismert padlizsánost. Van cukkinis, burgonyás és paprikás-paradicsomos (magyarosan belegondolva: lecsós) muszakájuk is. Aztán, mikor mi terem a kertben, vagy minek van szezonja, úgy variálják a hozzávalókat. Amolyan „ahány ház, annyi szokás” alapon. Nekem a krumplis-padlizsános jön be a legjobban.

Mivel a muszaka alapjáratban egy fehérlisztes, tejes-besameles étel, ezért nem nyugodtam, amíg ízhűen ki nem kísérleteztem a tej és lisztmentes változatát. Igaz, emiatt küllemre egy picit más lesz, de az íze, az eredeti! Ezt szeretném most megtanítani mindenkinek, aki ételintoleranciás. Én nem vagyok az, úgyhogy vajat használok hozzá, de tejet és lisztet én sem.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

Padlizsán előkészítése

A padlizsánt megmosom, és héjastól kb. 5mm-es karikákra vágom. Lesózom, és hagyom állni legalább egy órát, hogy kiizzadja a levét. Majd leitatom papírtörlővel a szeletekről a levet, hogy aránylag szárazak legyenek. Egy serpenyő alját megkenem olajjal, és mindkét oldalukon megpirítom a padlizsánokat.

2
Kész

Burgonya előkészítése

Héjában megfőzöm a krumplit, és hagyom kihűlni. Majd lehéjazom, és 5 mm-es karikákra vágom.

3
Kész

Hússzósz készítése

Amíg izzad a padlizsán, addig elkészítem a hússzószt.
Megdinsztelem a hagymát egy kevés olajon egy pici vízzel, majd hozzáadom a fokhagymanyomón átpréselt fokhagymákat is, amiben a darálthúst barnára sütöm folyamatosan kevergetve.
Majd hozzáadom a paradicsomszószt, a felkockázott hámozott paradicsomot, és a fűszereket. Felöntöm a borral, és lassú tűzön párolom legalább 30 percig.

4
Kész

Öntet készítése

A felolvasztott kókuszvajon gyenge lángon megpirítom egy picit a rizslisztet, majd állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadom a rizstejet, és felfőzöm sűrűsödésig. Majd leveszem a tűzről és elkeverem benne a fűszereket is. Közvetlenül a felhasználás előtt adom hozzá a felvert tojást.

5
Kész

Muszaka összeállítása

1. Kikenek egy közepes méretű tűzálló tálat vagy tepsit, és az aljára lesorjázom a krumplikarikákat, amelyeket enyhén megsózok.
2. Erre sorjázok rá egy réteg padlizsán szeletet.
3. Majd erre jön a hússzósz fele.
4. Majd még egy réteg padlizsán.
5. Újra hús.
6. Végül a befejező padlizsán réteg.
7. Ráöntöm a tojással elkevert besamelt, és 170°C-os sütőben közel 1 órán át sütöm. Figyelni kell, hogy mikor kezd el pirosodni a teteje.

6
Kész

Felszeletelés előtt hagyjuk ehető hőmérsékletűre hűlni, mert akkor szebben lehet felvágni, nem esik szét.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Ananászos reteksaláta rukkolával
savanyukaposztas-tocsni
következő
Savanyúkáposztás-rizses tócsni, Pálma konyhájából
előző
Ananászos reteksaláta rukkolával
savanyukaposztas-tocsni
következő
Savanyúkáposztás-rizses tócsni, Pálma konyhájából

Hozzászólás Elküldése

tizenkettő + tizenhat =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here