Hozzávalók
-
1 kg Padlizsán
-
30 dkg BurgonyaÉdesburgonyával talán még finomabb
-
Extraszűz olívaolaj
-
Hússzószhoz
-
50 dkg darált MarhahúsBárányhússal felesben sokkal finomabb, csak azt nehezebb beszerezni.
-
1 nagy fej Vöröshagyma
-
3 gerezd Fokhagyma
-
2 evőkanál Kókuszolaj
-
1 bögre felkockázott hámozott Paradicsom
-
2 evőkanál Paradicsomszósz
-
1, 5 dl illatos Fehérbor
-
1 csokor Petrezselyem
-
1 teáskanál Kókuszvirágcukor
-
1 mokkáskanál Himalaya só
-
1 mokkáskanál frissen őrölt Tarkabors
-
1 mokkáskanál őrölt Fahéj
-
Öntethez:
-
3 evőkanál Kókuszolaj
-
3 evőkanál Barnarizsliszt
-
500 ml Rizstej
-
0,5 mokkáskanál őrölt Fahéj
-
0,5 mokkáskanál őrölt Szerecsendió
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint őrölt Fehérbors
-
1 házi vagy bio Tojás
Leírás
Muszakát először a rendszerváltás után nem sokkal ettem Korfun, amikor is végre először mindenféle nehézség nélkül átléphettük a „nyugati” határt. Először nem tudtam, hogy a tavernák környékét belengő jellegzetes illat a muszakáé. Aztán amikor megkóstoltam, örökre rabja lettem.
Számtalanszor próbáltam elkészíteni itthon, de soha nem hozta azt az illatot és ízt, amit Korfun éreztem. Aztán a kilencvenes évek elején megtudtam a trükköt, hogy mitől lesz más a muszaka, mint a többi marhahúsos-bárányos étel. Van egy pici titka a fűszerezésének, amit még mindig nem nagyon alkalmaznak itthon, sőt elnézve a neten keringő recepteket, alig valaki… Ez a titok pedig a rengeteg fahéj!
Egyébként a görögök nagyon sokféle muszakát esznek, nem csak a többség által ismert padlizsánost. Van cukkinis, burgonyás és paprikás-paradicsomos (magyarosan belegondolva: lecsós) muszakájuk is. Aztán, mikor mi terem a kertben, vagy minek van szezonja, úgy variálják a hozzávalókat. Amolyan „ahány ház, annyi szokás” alapon. Nekem a krumplis-padlizsános jön be a legjobban.
Mivel a muszaka alapjáratban egy fehérlisztes, tejes-besameles étel, ezért nem nyugodtam, amíg ízhűen ki nem kísérleteztem a tej és lisztmentes változatát. Igaz, emiatt küllemre egy picit más lesz, de az íze, az eredeti! Ezt szeretném most megtanítani mindenkinek, aki ételintoleranciás. Én nem vagyok az, úgyhogy vajat használok hozzá, de tejet és lisztet én sem.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Padlizsán előkészítéseA padlizsánt megmosom, és héjastól kb. 5mm-es karikákra vágom. Lesózom, és hagyom állni legalább egy órát, hogy kiizzadja a levét. Majd leitatom papírtörlővel a szeletekről a levet, hogy aránylag szárazak legyenek. Egy serpenyő alját megkenem olajjal, és mindkét oldalukon megpirítom a padlizsánokat. |
2
Kész
|
Burgonya előkészítéseHéjában megfőzöm a krumplit, és hagyom kihűlni. Majd lehéjazom, és 5 mm-es karikákra vágom. |
3
Kész
|
Hússzósz készítéseAmíg izzad a padlizsán, addig elkészítem a hússzószt. |
4
Kész
|
Öntet készítéseA felolvasztott kókuszvajon gyenge lángon megpirítom egy picit a rizslisztet, majd állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadom a rizstejet, és felfőzöm sűrűsödésig. Majd leveszem a tűzről és elkeverem benne a fűszereket is. Közvetlenül a felhasználás előtt adom hozzá a felvert tojást. |
5
Kész
|
Muszaka összeállítása1. Kikenek egy közepes méretű tűzálló tálat vagy tepsit, és az aljára lesorjázom a krumplikarikákat, amelyeket enyhén megsózok. |
6
Kész
|