Hozzávalók
-
25 dkg LencseElőző este áztasd be!
-
1 szál SárgarépaKockázd fel!
-
1 szál FehérrépaKockázd fel!
-
2 szál SzárzellerDarabold fel!
-
1 VöröshagymaVágd apróra!
-
2 gerezd Fokhagyma
-
1 nagyobb Babérlevél
-
1 csipet őrölt Római köménymag
-
1 csipet őrölt Köménymag
-
1 teáskanál VegamixA Vegamix nem más, mint szárított leveszöldségek adalékmentes őrleménye jótékony fűszerekkel. Rapunzel levesporral helyettesíthető.
-
1 teáskanál házi Mustár
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
A makrobiotika szó görög eredetű: a macro nagyot jelent, a bio életet, életerőt, a biotika pedig a megújulás technikáját. Tehát a makrobiotikus konyhaművészet a hosszú életet és örök megújhodást célzó ételek kiválasztásának ősi művészete. Ez a recept egy kis ízelítő a makrobiotikus konyha alig ismert finomságaiból.
Mivel a makrobiotika teljesen húsmentes, így a fehérje pótlását hüvelyesekkel és gabonákkal oldják meg. Rendszeresen fogyasztanak pl. lencsét, csicseriborsót, adzuki babot, amiket zöldségekkel és gabonákkal komplettálnak. Ez az egyszerű egytálétel is megfelel ezeknek az elveknek.
Ezt a receptet elkészíthetjük más zöldségekkel is, csak figyeljünk arra, hogy földben növő gyökér és a föld felett növő, leveles, fejes zöldségeket is használjunk – lehetőleg egyenlő arányban.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Előző napi feladat:A lencsét áztassuk be egy éjszakára tisztított vízbe, majd reggel (vagy az elkészítése előtt közvetlenül) alaposan öblítsük át. |
2
Kész
|
Elkészítése:A hagymát kevés finomítatlan olajon (én olívát használtam) pici tisztított víz hozzáadásával megdinszteljük. Hozzáadjuk a zöldségeket, és együtt pirítjuk tovább. |
3
Kész
|
Majd a lencsét is hozzáadjuk, és annyi tisztított vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Nagyon fontos a tisztított víz használata, ugyanis klóros csapvíz használata esetén az étel elveszíti makrobiotikus hatását. |
4
Kész
|
Ha megfőtt, egy kanál házi mustárral, vagy pár csepp citromlével, esetleg fermentált savanyúság levével (pl. kimchi) ízesíthetjük. |
5
Kész
|
Tálalás:Fogyaszthatjuk önmagában egytálételként (zsír-fehérje típusok főleg!), vagy adhatunk mellé köretnek főtt barnarizst, kölest vagy hajdinát is (szénhidrát vagy egyensúlyi típusok). |