4 0
Hagyományos rakott kel egészségesre formálva

Kezdő életmód váltó vagy? Szeretnéd a hagyományos ételeidet egészségesebben elkészíteni? Ebben szeretnék segíteni neked ezzel a receptemmel is. Fogadd szeretettel!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 közepes fej Kelkáposzta Kínai kelből is készíthető
1 nagyobb fej Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma 2 a raguba, 1 az öntetbe
30 dkg Pulykacomb
1 csésze Barnarizs
1 csésze Árpagyöngy (gersli) Ha gluténérzékeny vagy, akkor ehelyet is barnariszt adj hozzá.
1 mokkáskanál Köménymag
1 teáskanál Őrölt pirospaprika
1 mokkáskaná Majoránna
2 mokkáskanál Jókedv fűszerkeverék
Ízlés szerint frissen őrölt Tarkabors
1 púpozott teáskanál Rapunzel levespor
3 dl bio vagy házi Tejföl laktózérzékenyeknek rizstejszín vagy zabtejszín
2 nagy házi vagy bio Tojás tojásérzékenynek 2 evőkanál őrölt lenmag leforrázva 5 evőkanál vízzel
2 evőkanál Extraszűz olívaolaj
Egy kevés Kókuszolaj
Ízlés szerint Himalaya só

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Hagyományos rakott kel egészségesre formálva

Megszokott ízek új köntösben

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • 80 perc
  • 4 Főre
  • Közepes
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Sokan nem is gondolnák, hogy minden egészségtelennek kikiáltott hagyományos recept átformálható egészségesre. Elhatároztam, hogy a kedvenc házias ételeimet ennek megfelelően átformálom, és megosztom itt a Boszorkánykonyhában, hogy segíthessek a kezdő életmódváltóknak, nehogy azt higgyék, hogy le kell mondaniuk a kedvelt ízekről.

Ma a rakott kel „anatalvalis” egészséges(ebb) változatát hoztam el. Hidd el, jobb, mint az eredeti! Olyan finom, hogy életed párja nem fogja észrevenni, hogy az egész tepsiben van annyi hús, mint a hagyományos recept esetén egy adagban!

Hasznos tippek:

  • A tetejére olvaszthatunk reszelt sajtot – lehetőleg ne gyorsérlelésű nagyüzemit, hanem házit – ha kész, illetve díszíthetjük tejföllel, vagy csorgathatunk rá fokhagymás kefirt is. Feltéve, ha nem vagy laktóz vagy kazein érzékeny.
  • A tojást a tojásérzékenyek helyettesíthetik a következőkkel: 2 evőkanál őrölt lenmag leforrázva 5 evőkanál vízzel.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

A kelkáposztát leveleire szedem, és sós víz fölött közepesen puhára párolom. Ha nem túl nagy a káposzta, van úgy, hogy egészben teszem bele a párolóedénybe. A káposzta nagyságától és korától függ, hogy mikor lesz jó, általában forrástól számítva 10-15 perc alatt párolódik közepesre.

2
Kész

A vöröshagymát apróra vágom, és kevés kókuszzsíron megdinsztelem. Mielőtt beletenném a zsírba a hagymát, egy mokkáskanálnyi köménymagot pirítok a zsírban, aztán jön bele a hagyma. Ha már szép rózsaszínesen üveges, akkor lehúzom a tűzről, és elkeverem benne a pirospaprikát, majd hozzáadom a húst, és megpirítom.

3
Kész

Ha már szép "pörköltes" az állaga és a színe, akkor hozzáadom a barnarizst és a gerslit, összepirítom a hússal, sózom, borsozom, fokhagymázom, és felöntöm annyi tisztított vízzel, hogy éppen ellepje.

4
Kész

Ha összerottyant, akkor fűszerezem, ételízesítő helyett Rapunzel levesport teszek bele, mert nem csak finomabb, hanem egészségesebb is, mint a vegeta-félék.
Lefedőzöm, és néha megkevergetve, hogy oda ne kapjon, összefőzöm jó sűrűre.

5
Kész

Miközben fő, elkészítem az öntetet. Egy turmixba dobom a tojásokat (vagy a forrázott lenmagot), a tejfölt (vagy rizstejszínt), az olívaolajat, egy kis sót, és a maradék fokhagymát is belenyomom fokhagymanyomón, de reszelni is lehet. Majd kis fordulaton pár másodpercig összeturmixolom. Kézi habverővel is összekeverheted, ha nem akarod emiatt koszolni vagy elővenni a turmixot - bár a bionom konyhában ez egy alapgép, mindig kéznél van!

6
Kész

Előveszünk egy tepsit, jénait vagy mázas cseréptálat, és kikenjük kókuszzsírral. Megszórjuk házi zsemlemorzsával vagy tönkölyliszttel, majd elteregetjük az alján a kelkáposztalevelek felét. Erre jön a ragu, majd újabb réteg kelkáposztalevél.

7
Kész
40 perc

A kész építmény tetejét meglocsoljuk az öntettel, és már mehet is a 200°C-ra előmelegített sütőbe. Rózsaszínre sütjük. Kb. 30-40 perc alatt készül el.

8
Kész

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
bolognai pesto
előző
Bolognai Pesto
következő
Olajban eltett aszaltparadicsom készítése házilag
bolognai pesto
előző
Bolognai Pesto
következő
Olajban eltett aszaltparadicsom készítése házilag

Hozzászólás Elküldése

15 + húsz =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here