Hozzávalók
-
1 közepes fej KelkáposztaKínai kelből is készíthető
-
1 nagyobb fej Vöröshagyma
-
3 gerezd Fokhagyma2 a raguba, 1 az öntetbe
-
30 dkg Pulykacomb
-
1 csésze Barnarizs
-
1 csésze Árpagyöngy (gersli)Ha gluténérzékeny vagy, akkor ehelyet is barnariszt adj hozzá.
-
1 mokkáskanál Köménymag
-
1 teáskanál Őrölt pirospaprika
-
1 mokkáskaná Majoránna
-
2 mokkáskanál Jókedv fűszerkeverék
-
Ízlés szerint frissen őrölt Tarkabors
-
1 púpozott teáskanál Rapunzel levespor
-
3 dl bio vagy házi Tejföllaktózérzékenyeknek rizstejszín vagy zabtejszín
-
2 nagy házi vagy bio Tojástojásérzékenynek 2 evőkanál őrölt lenmag leforrázva 5 evőkanál vízzel
-
2 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
Egy kevés Kókuszolaj
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Sokan nem is gondolnák, hogy minden egészségtelennek kikiáltott hagyományos recept átformálható egészségesre. Elhatároztam, hogy a kedvenc házias ételeimet ennek megfelelően átformálom, és megosztom itt a Boszorkánykonyhában, hogy segíthessek a kezdő életmódváltóknak, nehogy azt higgyék, hogy le kell mondaniuk a kedvelt ízekről.
Ma a rakott kel „anatalvalis” egészséges(ebb) változatát hoztam el. Hidd el, jobb, mint az eredeti! Olyan finom, hogy életed párja nem fogja észrevenni, hogy az egész tepsiben van annyi hús, mint a hagyományos recept esetén egy adagban!
Hasznos tippek:
- A tetejére olvaszthatunk reszelt sajtot – lehetőleg ne gyorsérlelésű nagyüzemit, hanem házit – ha kész, illetve díszíthetjük tejföllel, vagy csorgathatunk rá fokhagymás kefirt is. Feltéve, ha nem vagy laktóz vagy kazein érzékeny.
- A tojást a tojásérzékenyek helyettesíthetik a következőkkel: 2 evőkanál őrölt lenmag leforrázva 5 evőkanál vízzel.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A kelkáposztát leveleire szedem, és sós víz fölött közepesen puhára párolom. Ha nem túl nagy a káposzta, van úgy, hogy egészben teszem bele a párolóedénybe. A káposzta nagyságától és korától függ, hogy mikor lesz jó, általában forrástól számítva 10-15 perc alatt párolódik közepesre. |
2
Kész
|
A vöröshagymát apróra vágom, és kevés kókuszzsíron megdinsztelem. Mielőtt beletenném a zsírba a hagymát, egy mokkáskanálnyi köménymagot pirítok a zsírban, aztán jön bele a hagyma. Ha már szép rózsaszínesen üveges, akkor lehúzom a tűzről, és elkeverem benne a pirospaprikát, majd hozzáadom a húst, és megpirítom. |
3
Kész
|
Ha már szép "pörköltes" az állaga és a színe, akkor hozzáadom a barnarizst és a gerslit, összepirítom a hússal, sózom, borsozom, fokhagymázom, és felöntöm annyi tisztított vízzel, hogy éppen ellepje. |
4
Kész
|
Ha összerottyant, akkor fűszerezem, ételízesítő helyett Rapunzel levesport teszek bele, mert nem csak finomabb, hanem egészségesebb is, mint a vegeta-félék. |
5
Kész
|
Miközben fő, elkészítem az öntetet. Egy turmixba dobom a tojásokat (vagy a forrázott lenmagot), a tejfölt (vagy rizstejszínt), az olívaolajat, egy kis sót, és a maradék fokhagymát is belenyomom fokhagymanyomón, de reszelni is lehet. Majd kis fordulaton pár másodpercig összeturmixolom. Kézi habverővel is összekeverheted, ha nem akarod emiatt koszolni vagy elővenni a turmixot - bár a bionom konyhában ez egy alapgép, mindig kéznél van! |
6
Kész
|
Előveszünk egy tepsit, jénait vagy mázas cseréptálat, és kikenjük kókuszzsírral. Megszórjuk házi zsemlemorzsával vagy tönkölyliszttel, majd elteregetjük az alján a kelkáposztalevelek felét. Erre jön a ragu, majd újabb réteg kelkáposztalevél. |
7
Kész
40 perc
|
A kész építmény tetejét meglocsoljuk az öntettel, és már mehet is a 200°C-ra előmelegített sütőbe. Rózsaszínre sütjük. Kb. 30-40 perc alatt készül el. |
8
Kész
|