Hozzávalók
-
Egy 200 ml-es nagyságú befőttesüveghez
-
1 kg San Marzano paradicsomLucullus is kiváló erre a célra, de bármilyen paradicsomot használhatsz
-
Ízlés szerint Himalaya sóHasználhatunk olaszos fűstersót is, és akkor nem kellenek a fűszerek
-
Ízlés szerint morzsolt Bazsalikom
-
Ízlés szerint morzsolt Kakukkfű
-
Ítlés szerint morzsolt Oregano
-
Ízlés szerint morzsolt Rozmaring
-
1 dl Extraszűz olívaolajPontosan annyi kell, amennyi majd ellepi a paradicsomokat az üvegben
-
1 gerezd Fokhagyma
Leírás
Meg kell, hogy valljam, az egyik kedvenc ételem és ételalapanyagom a napon szárított paradicsom fűszeres olajban eltéve. Főleg a nyerskonyha ételeihez szeretem használni, hisz kiválóan hozza a főzött paradicsom, illetve a kechup ízét. De nagyon finom salátához adva, vagy egyszerűen csak szendvicsbe téve is. Ha boltban vásároljuk meg, akkor egy kis üvegnek is eléggé borsos az ára, ezért nagyon megéri elkészíteni otthon. Ráadásul nem is nehéz. Én is tavaly készítettem először, és nagyon jól sikerült, sokkal jobb lett, mint a bolti, ami legtöbbször finomított napraforgóolajban van eltéve.
Hasznos tippek:
- A legfinomabb aszaltparadicsom San marzano paradicsomból vagy Lucullusból készül, hisz ezeknek a legkisebb a nedvességtartalma, és legintenzívebb az íze aszalva.
- A paradicsomokat aszalhatjuk napon, aszalógépben és elektromos sütőben is 50 °C-on oly módon, hogy nem csukjuk be teljesen a sütő ajtaját (én fakanállal szoktam kipeckelni), hogy a pára távozni tudjon.
- Só helyett használhatunk adalékmentes olaszos fűszersót is, ebben az esetben viszont az aszaláshoz nem kell fűszerezni a paradicsom szeleteket.
- A fűszereket helyettesíthetjük adalékmentes olasz fűszerkeverékkel is.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
|
2
Kész
|
Egy Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Hasonlóan készítem én is, de kemencében aszalom a kenyérsütés után. Nemrég rájöttem, hogy amint megszáradtak a paradicsom szeletek, inkább egy vászonzacskóban érdemes tárolni őket a padláson. Így nem válnak keménnyé, ami érzékeny fogazatúaknak előny. Viszont a fűszerezés csak akkor jöhet, amikor valamilyen ételhez fogyasztom.