6 0
Olajban eltett aszaltparadicsom készítése házilag

Ha szereted az olajban eltett fűszeres szárított paradicsomot, de sokallod az árát, akkor próbáld meg elkészíteni otthon, mint ahogy én is teszem évről évre. Nincs vele sok macera, és nagyon megéri. Nézd meg, én hogyan szoktam eltenni!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
Egy 200 ml-es nagyságú befőttesüveghez
1 kg San Marzano paradicsom Lucullus is kiváló erre a célra, de bármilyen paradicsomot használhatsz
Ízlés szerint Himalaya só Használhatunk olaszos fűstersót is, és akkor nem kellenek a fűszerek
Ízlés szerint morzsolt Bazsalikom
Ízlés szerint morzsolt Kakukkfű
Ítlés szerint morzsolt Oregano
Ízlés szerint morzsolt Rozmaring
1 dl Extraszűz olívaolaj Pontosan annyi kell, amennyi majd ellepi a paradicsomokat az üvegben
1 gerezd Fokhagyma

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Olajban eltett aszaltparadicsom készítése házilag

Nem csak nyerskonyha rajongóknak

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 5 perc + aszalási idő
  • 1 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

  • Egy 200 ml-es nagyságú befőttesüveghez

Leírás

Megosztás

Meg kell, hogy valljam, az egyik kedvenc ételem és ételalapanyagom a napon szárított paradicsom fűszeres olajban eltéve. Főleg a nyerskonyha ételeihez szeretem használni, hisz kiválóan hozza a főzött paradicsom, illetve a kechup ízét. De nagyon finom salátához adva, vagy egyszerűen csak szendvicsbe téve is. Ha boltban vásároljuk meg, akkor egy kis üvegnek is eléggé borsos az ára, ezért nagyon megéri elkészíteni otthon.  Ráadásul nem is nehéz. Én is tavaly készítettem először, és nagyon jól sikerült, sokkal jobb lett, mint a bolti, ami legtöbbször finomított napraforgóolajban van eltéve.

Hasznos tippek:

  • A legfinomabb aszaltparadicsom San marzano paradicsomból vagy Lucullusból készül, hisz ezeknek a legkisebb a nedvességtartalma, és legintenzívebb az íze aszalva.
  • A paradicsomokat aszalhatjuk napon, aszalógépben és elektromos sütőben is 50 °C-on oly módon, hogy nem csukjuk be teljesen a sütő ajtaját (én fakanállal szoktam kipeckelni), hogy a pára távozni tudjon.
  • Só helyett használhatunk adalékmentes olaszos fűszersót is, ebben az esetben viszont az aszaláshoz nem kell fűszerezni a paradicsom szeleteket.
  • A fűszereket helyettesíthetjük adalékmentes olasz fűszerkeverékkel is.

Antal Vali

Lépések

1
Kész

A paradicsomokat negyedeljük, és a vágott felüket nagyon enyhén megsózzuk, és megszórjuk ízlés szerint a fűszerekkel. Addig aszaljuk napon, aszalógépben vagy elektromos sütőben, amíg a héja jó ráncos és kopogós nem lesz.

2
Kész

Az aszalványokat lerétegezzük egy befőttesüvegbe, beleszelünk egy gerezd fokhagymát, megszórjuk még fűszerekkel ízlés szerint, és felöntjük annyi extraszűz olívaolajjal, amennyi jól ellepi, hogy ne lógjon ki az olajból semmi.
Finomabb lesz, ha pár napig érleljük.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1
Pálma

Tényleg jobb, mint a bolti!

előző
Hagyományos rakott kel egészségesre formálva
következő
Avokádó maszk igényes bőrre
előző
Hagyományos rakott kel egészségesre formálva
következő
Avokádó maszk igényes bőrre

Egy Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Hasonlóan készítem én is, de kemencében aszalom a kenyérsütés után. Nemrég rájöttem, hogy amint megszáradtak a paradicsom szeletek, inkább egy vászonzacskóban érdemes tárolni őket a padláson. Így nem válnak keménnyé, ami érzékeny fogazatúaknak előny. Viszont a fűszerezés csak akkor jöhet, amikor valamilyen ételhez fogyasztom.

Hozzászólás Elküldése

17 − tizennégy =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here