Hozzávalók
-
1 érett Banán
-
1 NarancsFacsard ki a levét!
-
Alma
-
1 jó nagy marék SpenótÉn labodát használtam.
-
1 teáskanál Algapor
-
1 mokkáskanál Búzafűpor
-
300 ml Tisztított vízHa sűrűbben szereted, lehet kevesebb is!
Leírás
Általában nem megadott recept szerint készítem a zöldturmixaimat, hanem mindig abból alkotok, ami épp nő a kertben, vagy épp van itthon. Ma is így tettem, és ez a turmix különlegesen finomra sikeredett, ráadásul a szervezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. Az összetevőit tekintve méregtelenítő, tisztító, bélregeneráló, tele van hasznos enzimekkel, aminosavakkal, vitaminokkal és nyomelemekkel. Kiváló eleme lehet a léböjtkúráknak.
Nekem spenótfa (Laboda) burjánzik a kertemben, de készíthető hagyományos spenótból, bébispenótból és új-zélandi spenótból is. A laboda nálunk őshonos, régi magyar elfeledett levélzöldség és gyógynövény, nagyon finom sós ízzel. Én sokkal jobban szeretem, mint a másik két fajtát, mert kevésbé kesernyés. Turmixba pedig egyenesen isteni.
Mit kell tudni a labodáról (spenótfa, franciaspenót)?
A kerti laboda a középkorban még népszerű levélzöldség volt, később a spenót kiszorította a kiskertekből, pedig lényegesen egyszerűbb termeszteni. A vetésével csak egyszer kell bíbelődni, ha megtelepedett a kertben, és hagyjuk, hogy magot érleljen, okosan elveti magát ősszel. Ennek köszönhetően már kora tavasszal – minden más növényt megelőzve – kidugja a leveleit a földből. Amíg a spenót magja még a zacskóban vár a vetésre, a labodából már készülhet a koratavaszi friss zöldturmix, spenótos tészta vagy főzelék. Ha jól érzi magát, és ügyesen aratjuk le a leveleit (alulról felfelé haladba), akkor késő őszig szedhető.
Nevezik franciaspenótnak is, mert Franciaországban soha nem ment ki a divatból. Úgy tűnik, mifelénk is újra nő az ázsiója, főleg, hogy a tudomány is bizonyítja, jóval egészségesebb zöldségféle a közönséges spenótnál, mert kevesebb benne az oxálsav, így refluxosok, köszvényesek is fogyaszthatják, és nem gátolja a kalcium és a vas felszívódását. Ez egyébként a növény ízén is érződik, a labodából készített püré kevésbé keserű, mint a hagyományos spenótoké. A két levélzöldség vitamintartalma hasonló, ám a laboda ásványi anyagokban sokkal dúsabb, főleg vasból, kalciumból, rézből és káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból gazdag a raktárkészlete. De a legértékesebb az extra magas karotinoid és klorofill tartalma.
Nyersen nem csak zöldturmixokba finom, de salátába is keverhetjük, vagy apróra vágott levelével különleges fűszervajat készíthetünk.
Több országban gyógynövényként tarják számon, gyűjtik a magját, lisztté őrlik, kapszulázzák vagy pirulát préselnek belőle, és A-vitamin hiányban szenvedő betegeknek adják. A népgyógyászat magas szaponin tartalmú leveleiből tinktúrát készít, amivel légzőszervi és emésztőrendszeri betegségeket kúrálnak, a köszvénnyel küszködőknek pedig rendszeres labodafogyasztást javasolnak. Bőrpuhító kencékbe is belekeverik, a gyümölcséből pedig hashajtó és hánytató szert készítenek. A tudományos kísérletekkel azt is igazolták, hogy a laboda minden változata a spenóthoz hasonlóan daganatmegelőző hatással bír.
Vörös változatát vakondűzésre és dísznövényként ültetik.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A hozzávalókat a turmixgépbe teszem, felöntöm a narancs levével, és egy kis tisztított vízzel, és összeturmixolom. |