0 0
Algás-búzafüves zöldturmix banánnal és naranccsal

Ha most barátkozol a zölturmix fogyasztás gondolatával, akkor érdemes ezzel kezdened a kísérletezést, annyira finom!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 érett Banán
1 Narancs Facsard ki a levét!
Alma
1 jó nagy marék Spenót Én labodát használtam.
1 teáskanál Algapor
1 mokkáskanál Búzafűpor
300 ml Tisztított víz Ha sűrűbben szereted, lehet kevesebb is!

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Algás-búzafüves zöldturmix banánnal és naranccsal

Minden benne van, hogy jól induljon a napod

Mentesség:
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mindenmentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 3 perc
  • 2 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Általában nem megadott recept szerint készítem a zöldturmixaimat, hanem mindig abból alkotok, ami épp nő a kertben, vagy épp van itthon. Ma is így tettem, és ez a turmix különlegesen finomra sikeredett, ráadásul a szervezetre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. Az összetevőit tekintve méregtelenítő, tisztító, bélregeneráló, tele van hasznos enzimekkel, aminosavakkal, vitaminokkal és nyomelemekkel. Kiváló eleme lehet a léböjtkúráknak.

Nekem spenótfa (Laboda) burjánzik a kertemben, de készíthető hagyományos spenótból, bébispenótból és új-zélandi spenótból is. A laboda nálunk őshonos, régi magyar elfeledett levélzöldség és gyógynövény, nagyon finom sós ízzel. Én sokkal jobban szeretem, mint a másik két fajtát, mert kevésbé kesernyés. Turmixba pedig egyenesen isteni.

Mit kell tudni a labodáról (spenótfa, franciaspenót)?

A kerti laboda a középkorban még népszerű levélzöldség volt, később a spenót kiszorította a kiskertekből, pedig lényegesen egyszerűbb termeszteni. A vetésével csak egyszer kell bíbelődni, ha megtelepedett a kertben, és hagyjuk, hogy magot érleljen, okosan elveti magát ősszel. Ennek köszönhetően már kora tavasszal – minden más növényt megelőzve – kidugja a leveleit a földből. Amíg a spenót magja még a zacskóban vár a vetésre, a labodából már készülhet a koratavaszi friss zöldturmix, spenótos tészta vagy főzelék. Ha jól érzi magát, és ügyesen aratjuk le a leveleit (alulról felfelé haladba), akkor késő őszig szedhető.

Nevezik franciaspenótnak is, mert Franciaországban soha nem ment ki a divatból. Úgy tűnik, mifelénk is újra nő az ázsiója, főleg, hogy a tudomány is bizonyítja, jóval egészségesebb zöldségféle a közönséges spenótnál, mert kevesebb benne az oxálsav, így refluxosok, köszvényesek is fogyaszthatják, és nem gátolja a kalcium és a vas felszívódását. Ez egyébként a növény ízén is érződik, a labodából készített püré kevésbé keserű, mint a hagyományos spenótoké. A két levélzöldség vitamintartalma hasonló, ám a laboda ásványi anyagokban sokkal dúsabb, főleg vasból, kalciumból, rézből és káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból gazdag a raktárkészlete. De a legértékesebb az extra magas karotinoid és klorofill tartalma.

Nyersen nem csak zöldturmixokba finom, de salátába is keverhetjük, vagy apróra vágott levelével különleges fűszervajat készíthetünk.

Több országban gyógynövényként tarják számon, gyűjtik a magját, lisztté őrlik, kapszulázzák vagy  pirulát préselnek belőle, és A-vitamin hiányban szenvedő betegeknek adják. A népgyógyászat magas szaponin tartalmú leveleiből tinktúrát készít, amivel légzőszervi és emésztőrendszeri betegségeket kúrálnak, a köszvénnyel küszködőknek pedig rendszeres labodafogyasztást javasolnak. Bőrpuhító kencékbe is belekeverik, a gyümölcséből pedig hashajtó és hánytató szert készítenek. A tudományos kísérletekkel azt is igazolták, hogy a laboda minden változata a spenóthoz hasonlóan daganatmegelőző hatással bír.

Vörös változatát vakondűzésre és dísznövényként ültetik.

Antal Vali

laboda-(atriplex-hortensis)-zoldlaboda-(atriplex-hortensis)-zold

 

(Visited 276 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A hozzávalókat a turmixgépbe teszem, felöntöm a narancs levével, és egy kis tisztított vízzel, és összeturmixolom.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
kaliumleves-antalvali
előző
Káliumleves
dinnye-gazpacho-antalvali
következő
Dinnye gazpacho – ahogy Antal Vali szereti
kaliumleves-antalvali
előző
Káliumleves
dinnye-gazpacho-antalvali
következő
Dinnye gazpacho – ahogy Antal Vali szereti

Hozzászólás Elküldése

húsz − tizennyolc =

Fel a lap tetejére