Hozzávalók
- 1 fej Brokkoli
- 1 csokor Szárzeller
- 1 szál Sárgarépa
- 1 szál PóréhagymaLilahagymával is készítettem már!
- 4 közepes húsos ParadicsomLucullus, San Marzano
- 1 marék Rukkola
- 1 marék zsenge PitypanglevélElhagyható
- 1 marék friss TurbolyaElhagyható
- 50 ml Extraszűz olívaolaj
- 1 kiskanál Würze (würzl) szósz
- 1 ducibb gerezd Fokhagymavagy 2 soványabb
- 2 teáskanál Modenai Balzsamecet
- 1 teáskanál Mézes mustár
- Ízlés szerint Jókedv fűszerkeverékSonnentor készen forgalmazza, de magad is elkészítheted: Tengeri só, fokhagyma, medvehagyma, oreganó, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, körömvirág, rózsaszirom, búzavirág.
Leírás
Ez a saláta Bettyék méregtelenítésének tiszteletére született meg, akkor, amikor pár évvel ezelőtt közösen nyaraltunk Szarvason. Ők épp a babavárás előtti átfogó tisztító kúrát végezték (meg is lett a gyümölcse!), ami azt jelenti, hogy nagyon meg volt kötve a kezem, hogy mit készítek a társaságnak, hisz olyan étel kellett, amit mindenki fogyaszthat. A szokásos “antalvalis” módon alkottam meg a receptet, azaz megnéztem mit rejt a kamra, és abból gazdálkodtam. No, meg amit a fűben találtam: egy kis marék pitypanglevél (akkor jó, ha még nem virágzott ki), pár szál éppen kibújt rukkola, egy marék turbolyalevél… Osztatlan sikert aratott még a pasik körében is, olyan finom lett. Bettyék főételként, a többiek salátaként fogyasztották.
Antal Vali
Lépések
1 Kész | A rózsáira szedett brokkolit, a felkarikázott sárgarépát és a felkockázott zellerszárat épp annyira pároltam meg sós vízgőzön, hogy már puha legyen, de még roppanjon. |
2 Kész | Amíg párolódik, addig felkarikáztam a pórét, felkockáztam a paradicsomot, és összetépkedtem a szárzelleren talált zellerzölddel együtt a többi zöld levelet. |
3 Kész | Öntet elkészítéseElkészítetettem az öntetet is: az olívaolajba belenyomtam a préssel a fokhagymát, belekevertem a Wüzl-t, a mustárt és a balzsamecetet. |
4 Kész | ÖsszeállításMire mindez elkészült, megpárolódott a többi zöldség, amit azonmód forrón hozzáöntöttem a nyers alaphoz, ráöntöttem az öntetet, és vigyázva összeforgattam, hogy ne törjenek a zöldségek. |
5 Kész | TálalásAzonnal lehet fogyasztani még melegen! Lehűtve is finom, de más lesz az ízhatás. Érdemes megkóstolni így is - úgy is. |