Hozzávalók
-
20 szem Zölddió
-
1 liter 60°-osra higított Tisztaszeszsemleges ízű, jó minőségű házipálinka, vodka is jó hozzá!
-
1 gyerekkéz nagyságú Gyömbér
-
1 mokkáskanál őrölt Kardamomvagy 6-8 egész
-
1 mokkáskanál Bourbon vanília porvagy 2 rúd vanília
-
5 szem Szegfűbors
-
8 szem Szegfűszeg
-
1 egész SzerecsendióÜss rá kalapáccsal, hogy egy kicsit törjön meg
-
1 nagyobb rúd Fahéj
-
30 dkg RapaduraKókuszvirágcukorral helyettesíthető
-
200 ml Desztillált víz
Leírás
A népgyógyászat azt vallja, hogy a zölddiót Szentiván éjig kell begyűjteni és elkészíteni, hogy igazán finom csemegéhez jussunk. Én minden évben készítek zölddió likőrt, és nem csak azért, mert finom, hanem mert kiváló gyógyhatásai vannak – pláne úgy és olyan formában, ahogy én készítem. Ugyanis kikísérleteztem egy olyan receptúrát, amelynek köszönhetően az elkészült likőr kiváló gyomorerősítő, méregtelenítő, parazitaellenes és emésztést normalizáló. Ráadásul sütemények ízesítésére is kiváló.
Lassan készül el, de megérni kivárni az eredményt! Nekem az a széria lett a legfinomabb, amelyről elfeledkeztem, és 2 év múlva találtam meg a kamrában.
Antal Vali
Hasznos tippek:
- Kiváló karácsonyi ajándékötlet, ha gyártunk hozzá szép egyedi címkét, vagy különleges üvegbe palackozzuk.
Lépések
1
Kész
4 hét
|
A zölddiókat alaposan megmossuk, és négyrét vágva berétegezzük egy nagy befőttesüvegbe. |
2
Kész
4 hét
|
Egy hónap múlva leszűrjük, majd a szűrt lébe enyhén megtörve beletesszük a fűszereket, a leszűrt zölddiót pedig felöntjük a desztillált vízzel, hogy kioldja a maradék hatóanyagot is. A zölddiókat 2 napig áztatjuk még a vízben úgy, hogy naponta többször (akár óránként) összerázzuk jó alaposan, majd hozzátöltjük a fűszeres szeszhez. |
3
Kész
|
Ha kész, akkor a nyers nádcukorból, és épp annyi vízből, ami ellepi a cukrot, főzünk egy sűrű szirupot, amelyet langyosra hűtve összekeverünk a leszűrt szesszel. |
4
Kész
3 hónap
|
Ízlés szerint beállítható a szeszfok alkohollal vagy desztillált vízzel, majd üvegekbe töltjük, és jól ledugózzuk. |