Hozzávalók
-
50 dkg KelkáposztaTorzsa nélkül mérd!
-
1 nagyobb Citrom leve
-
1 evőkanál Méz
-
1 teáskanál Himalaya só
-
1 mokkáskanál őrölt Köménymag
Leírás
Vannak, akiket a kelkáposzta nevének puszta említésével is ki lehet üldözni a világból, de a konyhából egészen biztosan. Általában ezeknek az embereknek a kelkáposztáról a vastag rántással készített, ízetlen menzai főzelék jut az eszébe, amelynek a szaga már órákkal előtte terjengett az ebédlő környékén. Pedig ez a zöldségféle számos finom, egészséges étel alapja is lehet. Nyersen elkészítve pedig az a jellegzetes kelkáposzta szag sem érződik.
Sokan nem is gondolnák, hogy a kelkáposztából milyen finom nyers saláták készíthetők. Én rendszeresen használom a mi kelkáposztánkat és a kínai kelt is. Ez a saláta történetesen a hagyományos kelkáposztánkból finomabb. Mivel nem kell órákra lesózni, sokkal előbb elkészül, mint a fejeskáposztából készült saláták. Nyersen ráadásul az egyik leggazdagabb ásványianyag és vitamin forrás.
Miért egészséges a kelkáposzta?
Nagyon magas az ásványianyag tartalma, ráadásul a magnézium és a kalcium együtt található meg benne, amit így sokkal jobban tud hasznosítani a szervezet.
30 dkg nyers kelkáposzta 100 %-ban fedezi egy felnőtt ember napi A-vitamin, 134%-ban pedig a C-vitamin szükségletét. C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert és antioxidánsokkal látja el a szervezeted. Véd a rákos megbetegedések kialakulásának lehetősége ellen is, amelyről nem csak magas C-vitamin tartalma, hanem a nagy mennyiségben benne lévő béta-karotin is tehet. A kelkáposztában található A-vitamin a gyulladásos megbetegedésekre is segítség, ráadásul az idegrendszerre is jótékony hatással van.
A kelkáposzta kiváló rost-, és kénforrás is, ezért remek bélbarát élelmiszer azáltal, hogy serkenti a gyomor és a bélperisztaltikát. Emiatt rendkívül jó hatással van az emésztési problémákra és a súlyfeleslegtől is segít megszabadítani.
Levelei megfelelő mennyiségű szerves kötésben lévő vassal látják el a szervezetet.
Meglepő tény, hogy amellett, hogy gazdag vitaminokban, a kelkáposzta tele van omega-3 zsírsavakkal is, amelyek elengedhetetlenek az agy, a zsíranyagcsere és a szív és érrendszer egészséges működéséhez.
Nem utolsó sorban, pedig kiváló hidratáló hatással is rendelkezik.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A kelkáposztát szálasra gyaluljuk vagy vágjuk - hasonlóan, mintha fejeskáposztával dolgoznánk. |
2
Kész
|
Beletesszük egy tálba, lesózzuk, megcsorgatjuk a mézzel, megszórjuk az őrölt köménnyel, majd meglocsoljuk a citromlével. Jól összeforgatjuk. |
3
Kész
|
3 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
A kelkáposzta vastag levélszárait is bele szoktad tenni? Nem túl rágós?
A torzsáját és az extra vastag részeket nem teszem bele, de a levélszárakat igen, hisz vékonyra le van gyalulva. A sótól és a méztől egyébként egy idő után felpuhul.
Isteni lett! Köszönom 🙂