Hozzávalók
-
1 nagyobb házi vagy bio Tojás
-
1 tenyérnyi krémesre sült Sütőtök
-
kb. 40 dkg AlakorlisztPont annyi kell, hogy nokedli sűrűséget kapjunk
-
100 ml Rizstej
-
2 evőkanál Extraszűz olívaolaj
-
kb. 50 ml Tisztított vízEzzel állítjuk be a sűrűséget
Leírás
Párom – tudjátok, ő nagy húsevő – a minap pörköltet kívánt. Büszke vagyok rá, mert napokig bírta a reformétrendet, de aztán megszólalt benne a vegyes anyagcseréjűek vészcsengője, hogy azonnal zsírra és fehérjére van szüksége. Viszont volt egy feltétele: házi nokedlit kért hozzá. Mivel én még mindig nem a fanatikus húsevők közé tartozom, ezért gondoltam, megbolondítom a nokedlit valamivel, és szafttal meglocsolva fogom fogyasztani.
Lepörgettem az agyamban egy csomó lehetőséget a nokedli elkészítését illetően, de bevallom, nem jött az ihlet. Félre is tettem a gondolataimat, és nekiálltam a pörköltnek. Majd egyszer csak bejött a konyhába a párom, és megkérdezte: „Van még abból a sütőtökből, amit tegnapelőtt sütöttél?” – nos, azonnal tudtam, mitől lesz különleges az a nokedli. 🙂
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A tojást a rizstejjel és a sütőtök kikapart belével elturmixoljuk, és kevés tisztított vízzel higítjuk, ha kell. Akkor jó, ha folyékony, és ki lehet önteni a turmixgép kelyhéből könnyedén egy tálba, amelybe majd kikeverjük a nokedli tésztát. |
2
Kész
|
Hozzáadjuk a lisztet, és pár mozdulattal lágy tésztává keverjük. Érdemes közvetlenül a főzés előtt kikeverni, mert akkor lesz rugalmas, de könnyű a végeredmény. Ugyanis minden tészta az állás közben sűrűsödik és keményedik. Nem szabad túlkeverni, mert akkor mázgás lesz! |
3
Kész
|
Lobogó forró, sós tisztított vízben főzzük ki. Akkor szűrhető, ha teljesen feljön a víz tetejére, és kóstolva rugalmas, de nem kemény. Hidegvízzel öblítjük. |