Hozzávalók
-
Egy fél literes befőttesüvegre kalkulálva:
-
MézVegyes virágmézet szoktam használni (ha légúti betegségek ellen készítjük, akkor legjobb a hársméz)
-
1/4 üveg BokormogyoróMás néven törökmogyoró - tudod az a csonthéjas, amelyik a mogyosós csokiban is van
-
1/4 üveg Dióbél
-
1 mogyorónyi Gyömbér
-
10 db egész Bors
-
2 db Szegfűbors
-
1 db CsillagánizsHa nincs, akkor egy csipet ánizsmag is jó - gár nem annyira, mint a csillagánizs! :)
-
2/4 üveg Fokhagyma
-
2 rúd Fahéj
-
3 db Szegfűszeg
Leírás
Ez a könnyen elkészíthető csodacsemege nem csak finom, hanem kiváló immunerősítő is. Első osztályú természetes gyógyszer a náthára. Csillapítja a köhögést, nyugtató, gyulladáscsökkentő és antibiotikus hatású. Lábadozóknak is adható, mert roboráló tápanyagbomba is egyben.
Náthás időszakokban megelőzésként naponta egy-egy kanálnyit kapjunk be belőle, vagy akinek úgy jobban tetszik, rozskenyérre is kenheti, vagy langyos gyógyteába keverheti.
Vigyázat! Nagyon finom!
A kötelező hozzávalókon kívül tehetsz bele még:
- mandulát (szívbarát, serkenti az agyműködést)
- kesudiót
- aszaltszilvát (jó hatással van a vastagbélre és az emésztésre)
- pár szem goji bogyót (karotin és B-vitamin bomba, kiváló antioxidáns)
- szárított mentalevelet (jó az epére)
- szárított körömvirág bimbót (erősíti a gyulladáscsökkentő hatását)
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Főzzük ki jó alaposan a befőttesüveget a csavaros kupakjával együtt, és ha megszáradt, rétegezzük bele a hozzávalókat. Rétegenként öntsük rá a mézet is, hogy mindent jól beborítson. Akkor jó, ha az üveg teljesen tele lesz. |
2
Kész
|