Hozzávalók
-
4 evőkanál Csilipehely
-
2 evőkanál Római köménymag
-
2 evőkanál Köménymag
-
2 evőkanál Koriandermag
-
2 evőkanál szárított Borsmenta levél
-
1 fej Fokhagyma
-
1 teáskanál Himalaya só
-
1 mokkáskanál Nyers barna nádcukorElhagyható. Én ízfokozóként használom ebben a minimális mennyiségben.
-
10 evőkanál Extraszűz olívaolaj
Leírás
Ez a fűszerkeverék Észak-Afrikai eredetű, főleg a marokkóiak és a tunisziak használják, de a tradicionális berber konyha fűszere is. A marokkóiak a kuszkuszra, a szírek, algériaiak, törökök a húsokhoz kínálják, de teszik taginékbe, levesekbe, piláfba, mártásokba, és a terített asztalon is mindig ott a helye kis tálkában, hogy mindenki ízlés szerint ízesíthesse vele az ételét. Gyakorlatilag ez az afroarab Erős Pista 🙂
A harissát télen kimondottan szeretem használni, mert egy-két kivétellel csupa „melegítő” hatású fűszerből áll. Kikísérleteztem magamnak a nekem legjobban tetsző keveréket, amelynek emésztést serkentő hatása is van. Ezt szeretném most közkinccsé tenni. A csípősségét ízlés szerint tudod beállítani, nem kötelező ragaszkodni a receptben javasolt mennyiségekhez. Készítés közben kóstolgasd, és alkosd meg Te is a saját harissádat!
Pácolni is kiválóan lehet vele, keverheted olívaolajjal, szezámolajjal, joghurttal, kefirrel, és ebbe forgasd bele a pácolni valót. Kiváló ízt ad a zöldségeknek és a húsoknak is. A joghurtos harissát mártogató szószként is tálalhatjuk.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A fűszereket a sóval és a cukorral mozsárban porrá törjük, majd a fokhagymát és az olajat hozzáadva péppé törjük - ez utóbbit lehet botmixerrel is. Az olajat tanácsos nem egyszerre, hanem apránként adagolni, mert változó, hogy mennyit vesz fel. Akkor jó, ha paszta sűrűségű. Üvegben lezárva, hűtőben hónapokig eláll. Ha a tetejére olívát töltesz, akkor hűtés nélkül is sokáig eláll! |
2
Kész
|