Hozzávalók
-
Alaprecept
-
40 g Köménymag
-
20 g Édesköménymag
-
20 g Koriandermag
-
10 g Ánizsmag
-
30 g Himalaya só
-
Ezek egyikével dúsíthatod az alapreceptet ízlés szerint:
-
10 g Római köménymag
-
3 g Szerecsendió
-
3 g Kardamom
-
5 g Görögszénamag
-
5 g KékheremagTrigonella caerulea - ősi elfelejtett fűszernövényünk, enyhén diós íze van, hasonló, mint a görögszénamagnak.
-
1 teáskanál Fahéj
-
1 teáskanál Rózsabors
-
8 db Szegfűszeg
-
Mediterrán kenyérfűszer keverék az alaprecepthez:
-
1 teáskanál Fokhagymapehely
-
6 db Aszaltparadicsom
-
1 evőkanál Bazsalikom
-
1 teáskanál Oregano
Leírás
Manapság nagyon kevés kenyeret eszem. Régen sokkal többet ettem, és sokkal többet is sütöttem. Az igazi jó kenyér titka a jó gabonán kívül a kovászban és a kenyérfűszerben rejlik. Ha ez a kettő jó, akkor a kenyerünk garantáltan finom lesz.
Ma a több évtizede kikísérletezett kenyérfűszer keverékeimet szeretném közkinccsé tenni. Az alaprecepten kívül megosztanék jó pár olyan hozzávaló ötletet is, amely lehet, hogy eszedbe sem jutna, hogy belerakd a fűszerkeverékbe.
Az alaprecepten kívüli fűszerekből nem kell mindet belerakni, elég csak egyet, maximum kettőt választani az alaprecepthez. Az én kedvencem a római kömény és a görögszéna kombó. A fahéj kiválóan passzol a görögszénához vagy a rómaiköményhez, a kardamom pedig a szerecsendióval alkot kiváló ízpárost.
A kékheremag, amelyet a fűszerirodalom szagos lóhereként is emleget, egy elfelejtett ősi kenyérfűszerünk, amelynek hasonló az íze, mint a görögszénamagnak – vagy más néven lepkeszegnek. Latinul Trigonella caerulea a neve, amelynek magját és levelét is használhatjuk fűszerként. Hamisítatlan kenyér ízt ad a kenyérnek. Ha be tudod szerezni, okvetlenül próbáld ki.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Azoknak, akik gyakran sütnek kenyeret:A fűszereket összeőröljük a sóval mozsárban, borsörlőben vagy kávédarálón. Lezárt üvegben tároljuk. |
2
Kész
|
Azoknak, aki ritkán sütnek kenyeret:A fűszereket összekeverjük, és zárt üvegben tároljuk. Minden alkalommal, amikor szükség van rá, a megfelelő mennyiséget egy kis sóval frissen őröljük. |
3
Kész
|