2 0
Piláf sok zöldséggel pulykacombból

Ez a csicseris-vörösrizses piláf a mi bácskai rizseshúsunk méltó vetélytársa. Bevallom, különleges fűszerezése és a hozzá való öntet miatt nekem sokkal jobban bejön, mint a hagyományos rizseshús. És nem utolsó sorban, annál egészségesebb is.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
40 dkg filézett Pulykacomb
1 bögre Csicseriborsó
1 bögre Vörösrizs
1 csésze Mazsola
1 jó nagy Vöröshagyma
6 gerezd Fokhagyma
30 dkg gyalult Káposzta
2 szál Sárgarépa
1 szál Fehérrépa
6 evőkanál Kókuszolaj
1 liter Zöldségalaplé
Fűszerek:
Ízlés szerint Himalaya só
1 teáskanál frissen őrölt Tarkabors
1 hüvelyknyi friss Kurkuma Vagy 1 mokkáskanál kurkuma por
1 teáskanál sárga Curry
1 csipet Édesköménymag Kipattogtatani a kókuszolajban
1 csipet egész Köménymag Kipattogtatani a kókuszolajban
1 csipet egész Római köménymag Kipattogtatani a kókuszolajban
1 mokkáskanál őrölt Római köménymag
1 mokkáskanál frissen őrölt Koriandermag
1 mokkáskanál Ötfűszer keverék
Ízlés szerint Csili Ki mennyire kedveli a csípős ízt
1 diónyi friss gyömbér Gyömbér
Öntet
2 dl Görög joghurt
4 gerezd Fokhagyma
1 teáskanál Datolyaszirup
1 teáskanál Rapunzel levespor Vagy bármilyen adalékmentes bio ételízesítő
1 késhegynyi őrölt Fahéj

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Piláf sok zöldséggel pulykacombból

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Szójamentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 1 óra 20 perc + áztatási idő
  • 6 Főre
  • Közepes
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

  • Fűszerek:

  • Öntet

Leírás

Megosztás

Pálma piláfját régóta szeretem, de most egy olyan páciensemnek, Renának kellett az egyéni anyagcseréjének megfelelő piláfreceptet készítenem, aki egy kevés húst mindenképpen szeretett volna fogyasztani. Mivel az egyéni személyre szabott élelmiszerlistája szerint pulykát és halat fogyaszthat, ezért pulykacombra kreáltam a receptet.

Pálmával gyorsan összedobtunk egy menüsort Renának csupa olyan ételből, amit ő is bátran fogyaszthat, és beleillik az anyagcsere terápiájába. A menüsor fő eleme ez a piláf volt a cukkinipástétom, a fűszeres sütőtök és a tabbouleh saláta mellett. Desszertként cukor, tej és lisztmentes nyers tortát kapott.Óriási sikerünk volt a vacsorával, ugyanis kiderült, hogy Rena volt párja libanoni származású volt, ahol a piláf és a tabbouleh is nemzeti ételnek számít. A libanoni fiú sokszor készítette ezt Renának, aki nagyon meg is szerette ezeket a kölönlegesen finom arab ízeket. Nem is gondolta volna, hogy az anyagcsere diétájához pont passzolnak.

Antal Vali

Hasznos tippek:

  • Természetesen a recept hús nélkül is elkészíthető, ebben az esetben a dinsztelt hagymán csak a káposztát és felkockázott zöldségeket pirítjuk, a többi megy ugyanúgy tovább.
  • Sokkal több csilit is lehet bele tenni, de én nem szeretem az annyira lángoló ízeket.
  • Ha te is hússal szeretnéd elkészíteni, akkor zöldségalaplé helyett csontalaplét vagy húsalaplét is használhatsz.
  • Ha házilag eltett csicseriborsót vagy bolti adalékmentes konzervet használsz, akkor azt csak az utolsó 10-15 percben tedd bele. Ilyenkor a vörösrizst egész éjszakára is beáztathatod, mert akkor hamarabb megfő.
  • Ha tejérzékeny vagy, akkor az öntetet kókusztejszínből készítsd, azzal a legfinomabb. De rizstejszínből sem rossz.
  • Csak vörösrizzsel vagy csak csicseriborsóval is készülhet. Ilyenkor természetesen dupla bögrével kell számolnunk.
  • A vörösrizs helyettesíthető barnarizzsel, de tudd, a vörösrizsnek sokkal fűszeresebb az aromája, és sokkal jobban passzol a piláf fűszereihez.

Lépések

1
Kész

Előkészítés

1. A csicseriborsót előző este beáztatjuk tisztított vízbe (ha házilag tettük el, akkor erre nincs szükség).
2. A zöldségeket megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
3. A káposztát szép szálasra gyaluljuk.
4. A pulykacombot lehártyázzuk, ha kell, és felkockázzuk.
5. A vörösrizst egy órával előtte beáztatjuk tisztított vízbe.

2
Kész

A kókuszolajat feltesszük a tűzre, és kipattogtatjuk benne a csipetnyi egész köményféléket, majd hozzáadjuk a fűszerek felét, és megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát.

3
Kész

Ha már szép üveges a hagyma, akkor hozzáadjuk a pulykacombot, és állandóan kevergetve lepirítjuk.

4
Kész

Majd hozzáadjuk a káposztát, és tovább pirítjuk, nem sokra rá mehetnek bele a felkockázott zöldségek is. Jól forgassuk, pirítsuk zsírjára.

5
Kész

Pár perc múlva mehet bele a vörösrizs, a csicseriborsó, és felöntjük a zöldségalaplével. Fokhagymanyomón belenyomjuk a fokhagymák felét, sózzuk, majd lefedőzve hagyjuk puhulni az összetevőket. Ha nagyon hamar felvenné a folyadékot, akkor tisztított vizet lehet apránként hozzáadni.

6
Kész

Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymák és a fűszerek másik felét is, és jól összerottyantjuk. Akkor jó, ha nem égett oda, de már nincs leve. Szüttyős rizseshús állagának kell lennie.

7
Kész

Öntet készítése

A joghurtot összekeverjük az ízesítő anyagokkal, és fokhagyma nyonón belepréseljük a fokhagymákat. Homogénre keverjük.
Rácsorgathatjuk a piláf tetejére, de tálalhatjuk úgy is, hogy kikenjük vele a tányért, és arra halmozzuk a piláfot.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1

Lassan 10 éve is van, hogy kóstoltam Valinak ezt a piláfját, amit saját kezűleg készített egy rendezvényen. Isteni finom! Senki ne hagyja ki!. Akkor még barnarizzsel készült, de ezt a vörösrizses változatot is ki fogom próbálni.

előző
Fehérboros hagymaleves karamellizált hagymából
baharat-antalvali
következő
Baharat, a Közel-Kelet kedvenc fűszerkeveréke AntalVali módra
előző
Fehérboros hagymaleves karamellizált hagymából
baharat-antalvali
következő
Baharat, a Közel-Kelet kedvenc fűszerkeveréke AntalVali módra

Egy Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Ha jól emlékszem egyszer Kisrozvágyon, a nyári napforduló ünnepen óriási adagban készítettél ilyen piláfot a résztvevőknek. Ott kóstoltam először, és azóta is nagy kedvenc nálunk. Mi barnarizzsel szoktuk készíteni, de ki fogom próbálni vörösrizzsel is! Épp mostanában futottam bele a vörösrizsbe az Ázsia centerben, csak nem mertem megvenni, mert nem tudtam, milyen ételekhez passzol. Köszi a tippet!

Hozzászólás Elküldése

2 × három =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here