Hozzávalók
-
40 dkg filézett Pulykacomb
-
1 bögre Csicseriborsó
-
1 bögre Vörösrizs
-
1 csésze Mazsola
-
1 jó nagy Vöröshagyma
-
6 gerezd Fokhagyma
-
30 dkg gyalult Káposzta
-
2 szál Sárgarépa
-
1 szál Fehérrépa
-
6 evőkanál Kókuszolaj
-
1 liter Zöldségalaplé
-
Fűszerek:
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
1 teáskanál frissen őrölt Tarkabors
-
1 hüvelyknyi friss KurkumaVagy 1 mokkáskanál kurkuma por
-
1 teáskanál sárga Curry
-
1 csipet ÉdesköménymagKipattogtatani a kókuszolajban
-
1 csipet egész KöménymagKipattogtatani a kókuszolajban
-
1 csipet egész Római köménymagKipattogtatani a kókuszolajban
-
1 mokkáskanál őrölt Római köménymag
-
1 mokkáskanál frissen őrölt Koriandermag
-
1 mokkáskanál Ötfűszer keverék
-
Ízlés szerint CsiliKi mennyire kedveli a csípős ízt
-
1 diónyi friss gyömbér Gyömbér
-
Öntet
-
2 dl Görög joghurt
-
4 gerezd Fokhagyma
-
1 teáskanál Datolyaszirup
-
1 teáskanál Rapunzel levesporVagy bármilyen adalékmentes bio ételízesítő
-
1 késhegynyi őrölt Fahéj
Leírás
Pálma piláfját régóta szeretem, de most egy olyan páciensemnek, Renának kellett az egyéni anyagcseréjének megfelelő piláfreceptet készítenem, aki egy kevés húst mindenképpen szeretett volna fogyasztani. Mivel az egyéni személyre szabott élelmiszerlistája szerint pulykát és halat fogyaszthat, ezért pulykacombra kreáltam a receptet.
Pálmával gyorsan összedobtunk egy menüsort Renának csupa olyan ételből, amit ő is bátran fogyaszthat, és beleillik az anyagcsere terápiájába. A menüsor fő eleme ez a piláf volt a cukkinipástétom, a fűszeres sütőtök és a tabbouleh saláta mellett. Desszertként cukor, tej és lisztmentes nyers tortát kapott.Óriási sikerünk volt a vacsorával, ugyanis kiderült, hogy Rena volt párja libanoni származású volt, ahol a piláf és a tabbouleh is nemzeti ételnek számít. A libanoni fiú sokszor készítette ezt Renának, aki nagyon meg is szerette ezeket a kölönlegesen finom arab ízeket. Nem is gondolta volna, hogy az anyagcsere diétájához pont passzolnak.
Antal Vali
Hasznos tippek:
- Természetesen a recept hús nélkül is elkészíthető, ebben az esetben a dinsztelt hagymán csak a káposztát és felkockázott zöldségeket pirítjuk, a többi megy ugyanúgy tovább.
- Sokkal több csilit is lehet bele tenni, de én nem szeretem az annyira lángoló ízeket.
- Ha te is hússal szeretnéd elkészíteni, akkor zöldségalaplé helyett csontalaplét vagy húsalaplét is használhatsz.
- Ha házilag eltett csicseriborsót vagy bolti adalékmentes konzervet használsz, akkor azt csak az utolsó 10-15 percben tedd bele. Ilyenkor a vörösrizst egész éjszakára is beáztathatod, mert akkor hamarabb megfő.
- Ha tejérzékeny vagy, akkor az öntetet kókusztejszínből készítsd, azzal a legfinomabb. De rizstejszínből sem rossz.
- Csak vörösrizzsel vagy csak csicseriborsóval is készülhet. Ilyenkor természetesen dupla bögrével kell számolnunk.
- A vörösrizs helyettesíthető barnarizzsel, de tudd, a vörösrizsnek sokkal fűszeresebb az aromája, és sokkal jobban passzol a piláf fűszereihez.
Lépések
1
Kész
|
Előkészítés1. A csicseriborsót előző este beáztatjuk tisztított vízbe (ha házilag tettük el, akkor erre nincs szükség). |
2
Kész
|
|
3
Kész
|
|
4
Kész
|
|
5
Kész
|
|
6
Kész
|
|
7
Kész
|
Öntet készítéseA joghurtot összekeverjük az ízesítő anyagokkal, és fokhagyma nyonón belepréseljük a fokhagymákat. Homogénre keverjük. |
Egy Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Ha jól emlékszem egyszer Kisrozvágyon, a nyári napforduló ünnepen óriási adagban készítettél ilyen piláfot a résztvevőknek. Ott kóstoltam először, és azóta is nagy kedvenc nálunk. Mi barnarizzsel szoktuk készíteni, de ki fogom próbálni vörösrizzsel is! Épp mostanában futottam bele a vörösrizsbe az Ázsia centerben, csak nem mertem megvenni, mert nem tudtam, milyen ételekhez passzol. Köszi a tippet!