Hozzávalók
-
1/2 bögre olvasztott ZsiradékKészítheted vajjal, libazsírral, de leginkább dezodorálatlan kókuszvajjal. Én vajat és kókuszvajat használtam vegyesen
-
1/4 bögre KókuszvirágcukorHasználhatsz kevesebbet is, mert a cékla erőteljesen édesíti a végeredményt.
-
1/2 bögre organikus cukrozatlan Kakaópor
-
1 mokkáskanál Himalaya só
-
2 nagy házi vagy bio TojásHa csak kisebb tojást sikerül beszerezned, akkor használj hármat!
-
1 mokkáskanál Bourbon vanília por
-
1 bögre pürésített CéklaFóliában meg kell sütni, majd turmixolni.
-
1 bögre őrölt BokormogyoróTudod, ez az a kemény héjú, ami a mogyoróscsokiban is van.
-
1/4 bögre Barnarizsliszt
-
1 teáskanál foszfátmentes Sütőpor
-
1/2 bögre minimum 70%-os, tört ÉtcsokoládéÉn pár pillanatra aprítógépbe szoktam dobni.
Leírás
Nem voltam soha nagy brownie rajongó, ugyanis akárhányat kóstoltam, az nekem mind túl tömény, túl édes, vagy túl gejl volt. Aztán egyszer a kezembe akadt egy céklás változat receptje, ami valójában csak az extrémsége miatt keltette fel az érdeklődésemet, és elhatároztam, hogy megreformálom a receptet, és megsütöm.
Mondanom sem kell osztatlan sikert aratott, pedig kihagytam belőle a finomlisztet, a napraforgóolajat, a fehércukrot lecseréltem egészségesebb édesítő alternatívára, és harmadoltam az adagot. Egyszóval egy teljesen új receptet kreáltam, szinte csak a céklát hagytam meg benne változatlanul. Brownie imádó ismerőseim teljesen el voltak ájulva a végeredménytől, a következő ájulás pedig akkor tört rájuk, amikor megtudták, hogy céklából készült, liszt nélkül.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
1 óra
|
ElőkészítésEgy nagy vagy két kisebb céklát tegyünk be egy sütőzacskóba és süssük meg 180°C-on. |
2
Kész
|
Egy serpenyőben lassú tűzön olvasszuk fel a zsiradékot - én illatos kókuszvajat vagy kakaóvajat szoktam használni keverve némi házi vajjal - és keverjük el benne a kakaót és a sót. |
3
Kész
|
Egy másik tálba robotgéppel keverjük habosra a tojásokat a kókuszvirágcukorral és a vanília porral. Ha már jó krémesre dagadt, akkor apránként adjuk hozzá kakaós vajat is. |
4
Kész
|
Ezután jöhet bele a céklapüré, a darált mogyoró, és a barnarizsliszt is, amelyben előzőleg eloszlattuk a sütőport. |
5
Kész
|
Legvégül a csokoládé darabokat keverjük bele, de ezt már manuálisan, ne a robotgéppel! |
6
Kész
kb. 40 perc
|
Kivajazott tepsiben kb. 40 percig sütjük előmelegített sütőben. Akkor jó, ha a teteje már piskóta-szerűen kérges, de a belseje még krémes. |
6 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
A barnariszlisztet mivel lehetne helyettesíteni? Nincs otthon és most csak ezért az egy receptért nem szerezném be. Nem vagyok gluténérzékeny. Zabpehelyliszt használható helyette?
Hagyd ki! Simán kihagyható, én csak azért szoktam tenni bele, mert a sütőport abban oszlatom el. Ha nagyon akarod, akkor helyettesítheted zabpehely liszttel, de akár tönköllyel is.
Holnap szeretném elkészíteni, mekkora a tepsi mérete?
Lehet, hogy már elkéstem a válasszal, de bevallom, én soha nem szoktam méricskézni a tepsit, hanem csak úgy „szemre” választok tepsit. Meglátom a tészta mennyiségét, és megtippelem, hogy mekkora tepsi kell hozzá. Ráadásul nehéz pontos méretet mondani, hisz mindenkinél más a bögre mérete is. 🙂
Ehhez nem túl nagy tepsit használtam, ha jól emlékszem olyan 30×20-ast.
Megcsináltam. Szuper lett. Igaz ez az egészséges verzió is igen tömény nekem. De legalább nincs büntudat és nehéz gyomor érzet fogyasztás után. Amúgy kíváncsian vártam mikor jön a gyanús kérdezés evés közben, hogy „te mégis mit raktál ebbe a sütibe?” -de a család csak nyelte a csokis falatokat. Egyedül a páromat avattam be a titkos összetevöre (utólag). Azt mondta, ha nem mondom, meg se gondolta volna. Egyáltalán nem érzödött a cékla ìze.
Örülök, hogy ízlett! Ha töménynek érezted, akkor csökkentheted a kakaó vagy a csoki mennyiségét! Vagy akár a kókuszvirágcukorét is. 🙂