4 0
Céklás-mogyorós brownie gluténmentesen

Laktóz- és gluténérzékeny vagy? Neked sem kell ezentúl kimaradnod a jóból, ha ezt a brownie-t sütöd meg! Megmondom őszintén, nekem sokkal jobban ízlik, mint a hagyományos!

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

1/2 bögre olvasztott Zsiradék Készítheted vajjal, libazsírral, de leginkább dezodorálatlan kókuszvajjal. Én vajat és kókuszvajat használtam vegyesen
1/4 bögre Kókuszvirágcukor Használhatsz kevesebbet is, mert a cékla erőteljesen édesíti a végeredményt.
1/2 bögre organikus cukrozatlan Kakaópor
1 mokkáskanál Himalaya só
2 nagy házi vagy bio Tojás Ha csak kisebb tojást sikerül beszerezned, akkor használj hármat!
1 mokkáskanál Bourbon vanília por
1 bögre pürésített Cékla Fóliában meg kell sütni, majd turmixolni.
1 bögre őrölt Bokormogyoró Tudod, ez az a kemény héjú, ami a mogyoróscsokiban is van.
1/4 bögre Barnarizsliszt
1 teáskanál foszfátmentes Sütőpor
1/2 bögre minimum 70%-os, tört Étcsokoládé Én pár pillanatra aprítógépbe szoktam dobni.

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Céklás-mogyorós brownie gluténmentesen

Jobb, mint az eredeti!

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Szójamentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • 1 óra + 1 óra
  • Közepes
  • Közepes árfekvés Közepes árfekvés

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

Nem voltam soha nagy brownie rajongó, ugyanis akárhányat kóstoltam, az nekem mind túl tömény, túl édes, vagy túl gejl volt. Aztán egyszer a kezembe akadt egy céklás változat receptje, ami valójában csak az extrémsége miatt keltette fel az érdeklődésemet, és elhatároztam, hogy megreformálom a receptet, és megsütöm.

Mondanom sem kell osztatlan sikert aratott, pedig kihagytam belőle a finomlisztet, a napraforgóolajat, a fehércukrot lecseréltem egészségesebb édesítő alternatívára, és harmadoltam az adagot. Egyszóval egy teljesen új receptet kreáltam, szinte csak a céklát hagytam meg benne változatlanul. Brownie imádó ismerőseim teljesen el voltak ájulva a végeredménytől, a következő ájulás pedig akkor tört rájuk, amikor megtudták, hogy céklából készült, liszt nélkül.

Antal Vali

(Visited 1 820 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész
1 óra

Előkészítés

Egy nagy vagy két kisebb céklát tegyünk be egy sütőzacskóba és süssük meg 180°C-on.
Én, ha sütök valami mást, akkor mindig rakok mellé be céklát, mert sok kedvenc ételem alapanyaga.
Ha kihűlt, hámozzuk meg, és turmixoljuk péppé.

2
Kész

Egy serpenyőben lassú tűzön olvasszuk fel a zsiradékot - én illatos kókuszvajat vagy kakaóvajat szoktam használni keverve némi házi vajjal - és keverjük el benne a kakaót és a sót.

3
Kész

Egy másik tálba robotgéppel keverjük habosra a tojásokat a kókuszvirágcukorral és a vanília porral. Ha már jó krémesre dagadt, akkor apránként adjuk hozzá kakaós vajat is.

4
Kész

Ezután jöhet bele a céklapüré, a darált mogyoró, és a barnarizsliszt is, amelyben előzőleg eloszlattuk a sütőport.

5
Kész

Legvégül a csokoládé darabokat keverjük bele, de ezt már manuálisan, ne a robotgéppel!

6
Kész
kb. 40 perc

Kivajazott tepsiben kb. 40 percig sütjük előmelegített sütőben. Akkor jó, ha a teteje már piskóta-szerűen kérges, de a belseje még krémes.
Melegen az igazi!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
előző
Cicigömbölyítő és feszesítő mellápoló olaj
következő
Medvehagymás pesto
előző
Cicigömbölyítő és feszesítő mellápoló olaj
következő
Medvehagymás pesto

6 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

A barnariszlisztet mivel lehetne helyettesíteni? Nincs otthon és most csak ezért az egy receptért nem szerezném be. Nem vagyok gluténérzékeny. Zabpehelyliszt használható helyette?

Hagyd ki! Simán kihagyható, én csak azért szoktam tenni bele, mert a sütőport abban oszlatom el. Ha nagyon akarod, akkor helyettesítheted zabpehely liszttel, de akár tönköllyel is.

Lehet, hogy már elkéstem a válasszal, de bevallom, én soha nem szoktam méricskézni a tepsit, hanem csak úgy “szemre” választok tepsit. Meglátom a tészta mennyiségét, és megtippelem, hogy mekkora tepsi kell hozzá. Ráadásul nehéz pontos méretet mondani, hisz mindenkinél más a bögre mérete is. 🙂
Ehhez nem túl nagy tepsit használtam, ha jól emlékszem olyan 30×20-ast.

Megcsináltam. Szuper lett. Igaz ez az egészséges verzió is igen tömény nekem. De legalább nincs büntudat és nehéz gyomor érzet fogyasztás után. Amúgy kíváncsian vártam mikor jön a gyanús kérdezés evés közben, hogy “te mégis mit raktál ebbe a sütibe?” -de a család csak nyelte a csokis falatokat. Egyedül a páromat avattam be a titkos összetevöre (utólag). Azt mondta, ha nem mondom, meg se gondolta volna. Egyáltalán nem érzödött a cékla ìze.

Örülök, hogy ízlett! Ha töménynek érezted, akkor csökkentheted a kakaó vagy a csoki mennyiségét! Vagy akár a kókuszvirágcukorét is. 🙂

Hozzászólás Elküldése