Hozzávalók
-
1 kisebb LilakáposztaVagy egy nagyobbnak a fele
-
1 nagyobb fej Vöröshagyma
-
1 szép nagy Alma
-
1 mokkáskanál egész Köménymag
-
3 evőkanál Balzsamecet
-
1 diónyi friss Gyömbér
-
1 csipet morzsolt Kakukkfű
-
1 késhegynyi őrölt Fahéj
-
Ízlés szerint MézMedvehagyma mézzel a legfinomabb
-
2 evőkanál Kókuszolaj
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Imádom a káposztát minden formában! Különösen a pároltkáposztát. Bevallom, hogy én nem köretnek, hanem főételnek szoktam enni… Ráadásul a káposzta azon ritka tápláléknövények egyike, amit mindenkor, mindenkinek és minden betegség esetén lehet fogyasztani megkötések nélkül.
A pároltkáposztát nagyon sokféleképpen el tudom készíteni: áfonyával, aszaltszilvával, borosan, pezsgősen, narancsosan, karamellizálva, de talán a fahéjas-almás a kedvencem.
Én burgonyapürével vagy hagymás törtkrumplival szeretem a legjobban. Legutóbb kurkumás burgonyapürét készítettem mellé. De szeretem medvehagymás, currys, köményes, sütőtökös, spenótos-fokhagymás és tejfölös-hagymás burgonyapürével is!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
30 perc
|
Legyalulom a káposztát szálasra, és lesózom, majd jól lenyomkodom, befedem, és állni hagyom legalább 20 percig. |
2
Kész
|
Amíg a káposzta pihen, addig legyalulok egy nagyobb fej vöröshagymát is szálasra, majd egy fedeles serpenyőben kókuszzsírt hevítek, és beleszórok 1 mokkáskanál köménymagot, és hagyom egy kicsit a forró zsiradékban "kipattogni", majd hozzáadom a hagymát, és megdinsztelem. |
3
Kész
|
Ha már majdnem kész, akkor beledobom a reszelt nyers gyömbért is, és egyet sercintek rajta, majd leveszem a tűzről. |
4
Kész
|
Hozzáadom a sós levétől kinyomkodott káposztát, összeforgatom a hagymával, ráöntöm a balzsamecetet, és visszateszem a tűzre. Lefedőzöm, és lassú tűzön összepárolom. Víz nem kell hozzá, ha tényleg lassú tűzön párolod, mert pont annyi levet ereszt, amennyiben meg is párolódik! |
5
Kész
|
Az almát nagylyukú reszelőn szálasra reszelem, és csak félúton teszem hozzá a káposztához, hogy ne főjön szottyosra. Amikor az almát is hozzáadtam, akkor szoktam meghinteni egy kis fahéjjal és egy kis kakukkfűvel (a friss lenne ebből is a legjobb!) |
6
Kész
|
A mézet csak akkor keverjük hozzá, ha már megfőtt, és levettük a tűzről. |