0 0
Grillezett gombafejek brokkolimártással és rizzsel

Hitted volna, hogy egy gofrisütővel, vagy egy melegszendvics sütővel is isteni füstös ízű grillezett gombát lehet készíteni? Már csak egy fincsi mártás, és némi köret hiányzik egy tökéletes főételhez.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
4 jó nagy kalapú Gomba pl. Portobello
Gomba pácolásához
2 gerezd Fokhagyma
1 picike fej Vöröshagyma pigpong labda nagyságú
2 cm friss Gyömbér reszelve
1 evőkanál Kókuszvirágcukor
4 evőkanál Szójaszósz Tamariszósszal helyettesíthető
1 csapott mokkáskanál Füstölt fűszerpaprika
1/2 mokkáskanál őrölt Köménymag
1 mokkáskanál Kakukkfű
2 teáskanál Citrom leve
1 mokkáskanál Tarkabors
50-100 ml Tisztított víz a pác sűrűségétől függően
Brokkolimártáshoz
500 g Brokkoli rózsáira szedve
2 evőkanál Sörélesztő pehely
1 közepes fej Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
Növényi tejszín
Ízlés szerint Himalaya só
Ízlés szerint Tarkabors
1 csapott mokkáskanál Kurkuma por

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Grillezett gombafejek brokkolimártással és rizzsel

Teljesértékű és mindenmentes növényi főétel Hévízi Dóra és Hévízi Ákos receptje alapján

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Gluténmentes
  • Halmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 40 perc
  • 2 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

  • Gomba pácolásához

  • Brokkolimártáshoz

Leírás

Megosztás

Hévízi Dórát 2024 nyarán ismertem meg Boda Barbi barátnőm születésnapi hétvégéjén. Ha lehet ilyet mondani, akkor emberileg és szakmailag is első látásra „szerelem” volt a mi találkozásunk olyannyira, hogy meg is hívtam egy beszélgetésre a „Mindenmentes Antal Valival” című rádióműsorunkba.  (A beszélgetés felvételét itt lehet visszahallgatni.)

Palkó Zsuzsi, Antal Vali, Hévízi Dóra és Boda Barbara a Mindenmentesben

Megbeszéltük azt is, hogy inspirálódunk egymás receptjeiből, és Dóri megengedte, hogy a Nagy Vegán-Téné kihívásom apropójából közzétegyem néhány receptjét, ami beleillik az „antalvalis” ízvilágba. Amit változatlanul fogok megjelentetni, az az ő neve alatt fut majd, amibe kicsit belenyúltam, és kicsit máshogy készítettem el, de a végeredmény ugyan az lett, azt a saját nevem alatt, de az ő receptjére hivatkozva fogok megosztani.

Az első ilyen recept, ami megihletett, az a gombasteak volt brokkoli mártással. A recept eredetijét itt találod. Az általam felhasznált fotó is a veganblog.hu tulajdona.

Hasznos tippek:

  • Ha csak gombafejeket használok, akkor a gomba tönkjeit én nem szoktam kidobni, hanem karikákra vágva kiszárítom, majd kávédarálóban vagy mozsárban porrá őrlöm, és gombás ételek vagy bármilyen leves ízesítésére használom.
  • Szójaszósz helyett használhatsz tamariszószt is.
  • Ha faszenes grillt használsz, akkor a gomba páclevébe nem kell füstöltpaprikát tenned, mert a füstízt a faszén fogja adni.

Lépések

1
Kész

Először dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát, adjuk hozzá a brokkolit, fűszereket, öntsünk hozzá kevés tisztított vizet, és pároljuk puhára fedő alatt.

2
Kész

Készítsük el a gombához a páclevet - turmixoljuk össze a hozzávalókat, Kóstoljuk meg, igazítsunk rajta ha szükséges - annyi vizet tegyünk hozzá, hogy kenhető állagot kapjunk. Majd alaposan pácoljuk be vele a tönkjeiktől megfosztott gombafejeket, és hagyjuk állni a pácban legalább 15 percig.

3
Kész

Amíg a gomba pácolódik, tegyük fel főni a rizst, és fejezzük be a brokkolimártást: a készre főtt brokkolihoz adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet, és egy kevés növényi tejszínt. Botmixerrel turmixoljuk simára - még fűszerezhetjük, és igazíthatunk az állagán a növényi tejszínnel. Akkor jó, ha krémesen mártásos állagú, azaz sűrűbb, mint egy krémleves, de folyékonyabb, mint egy püré.

4
Kész

Ha letelt a gomba pácolási ideje, akkor helyezzük kontakt grillbe /gofri sütőbe / szendvics sütőbe, vagy faszenes grillbe a gombákat, és süssük aranybarnára nagyjából 10 perc alatt.

5
Kész

Mikor mindennel elkészültünk, tálalhatunk is. Rizs helyett főzhetünk hozzá kölest, hajdinát, gerslit vagy bulgurt is - ki mit szeret jobban. Tegyünk bőven friss zöldeket is a tányérra!

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 40 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. 2024-ben pedig elnyertem a Szakmai Elit Női Kiválósága díjat. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Még nem érkezett értékelés ehhez a recepthez. Légy Te az első, aki értékeli a lenti formula használatával
thai-zoldsegesrizs-antalvali
előző
Thai zöldséges rizs wokban
következő
Póréhagyma krémleves – mindenmentesen
thai-zoldsegesrizs-antalvali
előző
Thai zöldséges rizs wokban
következő
Póréhagyma krémleves – mindenmentesen

Hozzászólás Elküldése

tizenöt − 12 =

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here