Hozzávalók
-
4 jó nagy kalapú Gombapl. Portobello
-
Gomba pácolásához
-
2 gerezd Fokhagyma
-
1 picike fej Vöröshagymapigpong labda nagyságú
-
2 cm friss Gyömbérreszelve
-
1 evőkanál Kókuszvirágcukor
-
4 evőkanál SzójaszószTamariszósszal helyettesíthető
-
1 csapott mokkáskanál Füstölt fűszerpaprika
-
1/2 mokkáskanál őrölt Köménymag
-
1 mokkáskanál Kakukkfű
-
2 teáskanál Citrom leve
-
1 mokkáskanál Tarkabors
-
50-100 ml Tisztított víza pác sűrűségétől függően
-
Brokkolimártáshoz
-
500 g Brokkolirózsáira szedve
-
2 evőkanál Sörélesztő pehely
-
1 közepes fej Vöröshagyma
-
3 gerezd Fokhagyma
-
Növényi tejszín
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
Ízlés szerint Tarkabors
-
1 csapott mokkáskanál Kurkuma por
Leírás
Hévízi Dórát 2024 nyarán ismertem meg Boda Barbi barátnőm születésnapi hétvégéjén. Ha lehet ilyet mondani, akkor emberileg és szakmailag is első látásra „szerelem” volt a mi találkozásunk olyannyira, hogy meg is hívtam egy beszélgetésre a „Mindenmentes Antal Valival” című rádióműsorunkba. (A beszélgetés felvételét itt lehet visszahallgatni.)

Megbeszéltük azt is, hogy inspirálódunk egymás receptjeiből, és Dóri megengedte, hogy a Nagy Vegán-Téné kihívásom apropójából közzétegyem néhány receptjét, ami beleillik az „antalvalis” ízvilágba. Amit változatlanul fogok megjelentetni, az az ő neve alatt fut majd, amibe kicsit belenyúltam, és kicsit máshogy készítettem el, de a végeredmény ugyan az lett, azt a saját nevem alatt, de az ő receptjére hivatkozva fogok megosztani.
Az első ilyen recept, ami megihletett, az a gombasteak volt brokkoli mártással. A recept eredetijét itt találod. Az általam felhasznált fotó is a veganblog.hu tulajdona.
Hasznos tippek:
- Ha csak gombafejeket használok, akkor a gomba tönkjeit én nem szoktam kidobni, hanem karikákra vágva kiszárítom, majd kávédarálóban vagy mozsárban porrá őrlöm, és gombás ételek vagy bármilyen leves ízesítésére használom.
- Szójaszósz helyett használhatsz tamariszószt is.
- Ha faszenes grillt használsz, akkor a gomba páclevébe nem kell füstöltpaprikát tenned, mert a füstízt a faszén fogja adni.
Lépések
1
Kész
|
Először dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát, adjuk hozzá a brokkolit, fűszereket, öntsünk hozzá kevés tisztított vizet, és pároljuk puhára fedő alatt. |
2
Kész
|
Készítsük el a gombához a páclevet - turmixoljuk össze a hozzávalókat, Kóstoljuk meg, igazítsunk rajta ha szükséges - annyi vizet tegyünk hozzá, hogy kenhető állagot kapjunk. Majd alaposan pácoljuk be vele a tönkjeiktől megfosztott gombafejeket, és hagyjuk állni a pácban legalább 15 percig. |
3
Kész
|
Amíg a gomba pácolódik, tegyük fel főni a rizst, és fejezzük be a brokkolimártást: a készre főtt brokkolihoz adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet, és egy kevés növényi tejszínt. Botmixerrel turmixoljuk simára - még fűszerezhetjük, és igazíthatunk az állagán a növényi tejszínnel. Akkor jó, ha krémesen mártásos állagú, azaz sűrűbb, mint egy krémleves, de folyékonyabb, mint egy püré. |
4
Kész
|
Ha letelt a gomba pácolási ideje, akkor helyezzük kontakt grillbe /gofri sütőbe / szendvics sütőbe, vagy faszenes grillbe a gombákat, és süssük aranybarnára nagyjából 10 perc alatt. |
5
Kész
|
Mikor mindennel elkészültünk, tálalhatunk is. Rizs helyett főzhetünk hozzá kölest, hajdinát, gerslit vagy bulgurt is - ki mit szeret jobban. Tegyünk bőven friss zöldeket is a tányérra! |