Hozzávalók
-
4 szál Póréhagyma
-
1 nagy vagy 2 kicsi főzni való Burgonya
-
1 evőkanál Kókuszolaj
-
Ízlés szerint Himalaya só
-
80 ml Fehérbor
-
1,5 liter Zöldségalaplé
Leírás
Bármilyen zöldségből képes vagyok krémlevest kreálni. Szeretem a bizarr alapanyag társításokat is, mint például ebben a receptemben. De most egy közismert és kedvelt receptet mindenmentesítettem és vegánosítottam – a póréhagyma krémlevest.
A krémlevesek nagy többsége általánosságban úgy készül, hogy valamilyen zöldséget vagy zöldségeket megfőzünk vízben sóval és fűszerekkel, majd szétpasszírozzuk vagy botmixerezzük, és tejszínnel vagy tejföllel meg némi liszttel besűrítjük. Sok krémlevest tojássárgájával krémesítenek. Nos, tojásra. tejtermékre és lisztre valójában semmi szükség, hogy a krémes hatást elérjük.
Nézzük, mik a trükkjei, hogy mindenmentesen is lágy és krémes legyen a krémleves:
- Dobj a levesbe már a főzés elején literenként egy marék rizst. A ragacsosra és „szüttyősre” fővő rizsefélék a legjobbak. Barnarizzsel, vadrizzsel, vörösrizzsel és fekete rizzsel nem lehet krémesre sűríteni. Rizzsel való súrítésnél mindig kalkuláld bele, hogy a rizs „ízrabló” – azaz elég sok ízt felvesz – ezért bátrabban kell fűszerezni.
- A magas keményítő tartalmú (úgynevezett főzni való) burgonyákkal is kiválóan lehet krémesíteni. Felkockázva szintén a főzés elején kell a leveshez adni. A burgonyánál az a trükk, hogy sokkal több só kell hozzá, mert „sórabló”. Én 4 személyenként 1 db közepes méretű burgonyával szoktam számolni.
- Ha a krémleves sült zöldségekből készül (mint például ez a sütőtök krémleves) zöldség alaplé hozzáadásával turmixgépben vagy blenderben, akkor sok esetben elég egy marék kesudiót hozzádobni, amikor turmixolod. (Mondjuk a sütőtökhöz pont nem kellett, mert önmagában is krémes.)
- Sok vegán receptben izolált keményítőkkel sűrítenek, de azokat én nem tartom sem teljesértékűnek, sem egészségesnek.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A póréhagymát felkarikázzuk ( a szárából is mehet bele bőven, nem csak a fehér részből!) |
2
Kész
|
A kókuszolajat felforrósítjuk, majd beledobjuk a póréhagymát, pirítjuk egy kicsit, sózzuk, és hozzáadjuk a fehérbort. Pároljuk egy kicsit (3-4 pec), majd, felöntjük a zöldségalaplével (használhatunk forróvizben oldott bio zöldségleves kockát is). |
3
Kész
|
Ha újra felforrt, pár perc forralás után hozzáadjuk a krumplit, és készre főzzük. Akkor jó, ha már a krumpli puha. Botmixerezzük, és már lehet is tálalni. |
4
Kész
|