Hozzávalók
-
2 kg Sütőtök
-
1 nagyobb BirsalmaFelkockázva
-
50 ml Almalé
-
1 Citrom leve
-
1 mokkáskanál őrölt Fahéj
-
1/2 mokkáskanál őrölt Szegfűszeg
-
1/2 mokkáskanál őrölt Kardamom
-
1/2 mokkáskanál őrölt Ázsiai citromfű
-
1/2 mokkáskanál Bourbon vanília por
-
1 csipet őrölt Szegfűbors
-
6 csepp Citrom illóolaj
Leírás
Az egyik kedvenc téli ételem a sütőtök. Számtalan sütőtökös receptet osztottam már meg, de ahogy végiglapozgattam őket, rá kellett döbbennem, hogy elfelejtettem a sütőtöklekvár receptjeimet közzétenni. Pedig kiváló lekvárok készíthetők a tökfélékből – pláne a sütőtökből. És aki szeret befőzni, és eltenni nyári ízeket télire, az most kiélheti magát télen is, hogy eltegye a sütőtököt tavaszra és nyárra. 🙂
Érdemes belevágni, mert nem csak az ízét menthetjük át a sütőtöknek, hanem gazdag A-vitamin tartalmát is, amire kimondottan szükségünk van a tavaszi időszakban. Ráadásul a legtöbb sütőtök lekvárom – mivel nem tartalmaznak hozzáadott cukrot – bébiételnek is kiváló.
Úgyhogy kezdeném a fűszeres sütőtöklekvárommal.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A sütőtököt vágjuk kétfelé, magozzuk ki, és sütőben süssük puhára. |
2
Kész
|
Közben a felkockázott birsalmát pároljuk puhára az almalében. |
3
Kész
|
Ha megsült a tök, akkor a belsejét a héjából kanalazzuk a birsalmás lábosba, majd főzzük tovább. Ha túl száraz lenne, akkor önthetünk alá még fél deci almalevet vagy tisztított vizet. |
4
Kész
20-25 perc
|
Pürésítsük össze krumplitörővel szétnyomkodva vagy botmixer segítségével, majd adjuk hozzá a fűszereket és a citrom levét. |
5
Kész
|
A tűzről levéve keverjük bele a citromolajat, majd öntsük át előkészített, fertőtlenített csavaros tetejű befőttesüvegekbe, és vagy tegyük az automatába 20 percre, vagy 5 percre állítsuk a feje tetejére, majd aki akarja, tegye szárazdunsztba. (Nekem dunszt nélkül is el szokott állni! Ha befőzőautomatát használsz, akkor nem kell dunsztolni, csak hagyd kihűlni a gépben) |
3 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Ismét két receptet is leírtam . Nagyon köszönöm. Isten áldjon , Szeretettel .
Köszönöm a receptet. A birs almának mi a szerepe a töklekvárban?
Nagyon magas a pektintartalma, ennek köszönhetően kiváló zselésítő. Valamint a lekvár savasságát is be lehet állítani vele. Ízlés szerint lehet többet is hozzáadni a sütőtökhöz. Én néha rendes almát is szoktam beletenni, és nem csak a pektin miatt, hanem azért is, hogy édesítsen.