Hozzávalók
-
1 szál Torma gyökér
-
2 dl Tisztított víz
-
6 gerezd Narancs
-
1 kisebb Alma
-
1-3 evőkanál AlmaecetÍzlés szerint
-
1 teáskanál Méz
-
1-2 mokkáskanál Mézes mustárÍzlés szerint
-
1 evőkanál Narancs leve
-
2 evőkanál Rizstejszín
-
Pici Himalaya só
-
Csipetnyi őrölt Fahéj
Leírás
Íme egy újabb gyöngyszem tormás receptjeim közül. Főleg azoknak ajánlom, akik nem kedvelik, ha „vad” torma íze van a tormakrémnek. Tapasztalatom szerint ezt még a gyerekek sem szokták visszautasítani.
Ne ijedj meg a házi ecetes tormakrém készítéstől, mert lényegesen egyszerűbb, mint azt sokan gondolnák. Az alap mindig a friss reszelt torma, és az ecet. Ezt variálhatjuk aztán egyéb finomságos összetevőkkel, mint pl. a tejszín, rizstejszín, kókusztejszín, alma, narancs, medvehagyma, méz, mustár, majonéz, citrus-félék, stb.
Az én egyik legnagyobb kedvencem az alábbi narancsos-almás változat. Főtt tojáshoz, hidegtálak díszítésére, húsvéti sonkához, füstölt lazac mellé (és egyéb halfélékhez is) kiváló.
Hűtőszekrényben pár hétig eláll. Ne ijedj meg, ha idővel kissé bebarnul, ez teljesen természetes, hisz nincs benne citromsav, kén vagy egyéb tartósítószer, mint a boltiban, úgyhogy teljesen normális, hogy az alma enyhén oxidálódik. Ez az ízét nem befolyásolja.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A tormát apró lyukú reszelőn lereszeltem, majd leforráztam lobogó forró vízzel, és hagytam állni 10 percet. Ha friss a torma, akkor ez egy nagyon megható program lesz, és még az orrodat is "tiszticcsa" :) |
2
Kész
|
Lecsöpögtettem, jól kinyomkodtam, majd hozzákevertem a reszelt almát, az elpépesített narancsgerezdeket, a narancslevet az almaecetet, a mézet és a mustárt. Végül összekevertem a rizstejszínnel. Aki igazán krémesen szereti, az akár turmixolhatja is! |
3
Kész
|
Enyhén sóztam, fahéjaztam, majd megtömtem vele egy kisebb befőttes üveget, amit aztán betettem a hűtőbe. Jót tesz neki az állás, mert összeérnek az ízek, és az erejéből is veszít. |