Hozzávalók
-
20 dkg áztatott DióbélÉn diótej készítéséből visszamaradt pépet használtam
-
8 dkg Káposzta
-
10 dkg LeveszöldségVegyesen: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé
-
5 db olajban eltett Aszaltparadicsom
-
1 kisebb Vöröshagyma
-
1 nagyobb gerezd Fokhagyma
-
1 mokkáskanál organikus Mici néni sülthús fűszerkeverékHa nincs itthon Mici néni keverék, akkor a saját franciás fűszerkeverékemet szoktam használni.
-
1 mokkáskanál Himalaya só
-
Ízlés szerint őrölt Majoránna
-
Ízlés szerint őrölt Borsikafű
-
Ízlés szerint őrölt Kakukkfű
-
Ízlés szerint őrölt Bors
-
Ízlés szerint őrölt Köménymag
-
Ízlés szerint őrölt Szerecsendió
-
Aki szereti, kevés Csilipaprika
Leírás
Lénárt Gitta barátnőm diófasírtja ihletett meg ennek a különleges ízvilágú fasírtnak az elkészítéséhez. Mivel diótejet készítettem, és maradt 20 dkg diópépem, valamint volt némi leveszöldség maradékom is, és egy kis darab káposztám (amit már a pipiknek akartam adni, annyira kevés volt bármilyen tisztességes mennyiségű étel elkészítéséhez), minden adott volt egy jó kis káposztás-diós aszalt fasírthoz.
Azt szeretem az aszalt zöldséges magfasírtokban, hogy annak ellenére, hogy nyers ételek, nem hidegek, hanem melegek. Barátaim, amikor kóstolták – még melegen -, akkor meg voltak róla győződve, hogy sütve van. Pedig nem. És pont ennek köszönhető, hogy az aszalt ételek összes hőérzékeny tápanyagtartalma megmarad, ráadásul a sütés során keletkező oxidatív zsíroktól is megóvjuk magunkat.
Aki rendszeresen készít magtejet, annak könnyű dolga van, ugyanis minden „fejésből” visszamarad egy jó nagy adag magfasírtra való anyag, amit aztán bármilyen zöldséggel és fűszerrel dúsíthatunk.
A receptben megadott mennyiségből körülbelül 30 fasírtgolyó készíthető.
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
Ha nincs készen áztatott diópépünk, akkor egy éjszakára áztassunk be 20 dkg dióbelet tisztított vízbe, amiről másnap öntsük le a vizet, mossuk át újra, majd szűrjük le. |
2
Kész
|
A zöldségeket, a fűszereket és a diót aprítógépbe tesszük, és apró morzsásra aprítjuk. Olyan masszát készítünk, ami akkor jó, ha laza az állaga, de összetapad, ha két ujjunk közé csippentjük. Ha túl darabos, és nem áll össze, akkor egy részét (kb. a felét) vissza kell tenni az aprítógépbe, és finomra, krémesre kell dolgozni. |
3
Kész
|
Dió nagyságú fasírtokat formázunk belőle, és aszalógépben vagy sütőben megaszaljuk 50°C-on két-három óra alatt. |
4
Kész
|
Akkor kész, ha már kívül száraz, belül puha. Ilyenkor a legfinomabb, pláne, ha melegen tálaljuk! |
5
Kész
|
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
A köszönetemet szeretném kifejezni, a sok munkáért!Nagyon megörűltem a kimcsi recept miatt! Hálás köszönet!
Fogyaszd egészséggel! Örülök, hogy segíthettem!