5 0
Kimchi – koreai erjesztett zöldségek AntalVali módra

Az erjesztett ételek a legkiválóbb probiotikumok és bélflóra regenerálók. Te mennyi erjesztett ételt fogyasztasz naponta? Próbáld ki ezt a pikáns káposztát, ami kiváló vírusgyilkos is.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 nagyobb Kínai kel
2 narancs nagyságú vagy 3 mandarin nagyságú Vajretek Sörretekből és jégcsapretekből is finom!
1 nagyobb szál Sárgarépa
1 csokor száras Újhagyma A zöld szára is kell! ' vastagabb póréhagymával helyettesítheted, ge akkár mindkettőből tehetsz bele, ha szereted.
1 zölddiónyi Gyömbér
1 egész fej Fokhagyma
3 friss Csilipaprika Vagy macskapöcse paprika
1 evőkanál Csilipehely Ha szereted a lángolóan csípős ízeket, akkor mehet több is! Koreában 5 evőkanál a minimum adag, de ez fehér ember számára ehetetlen szerintem.
2 evőkanál erjesztett Halszósz Vegánok - és aki nem szereti - tehetnek bele tamari szójaszószt helyette
3 evőkanál Kókuszvirágcukor Rapadurát vagy mézet is tehetünk bele
2 evőkanál Emóció Elhagyható, de Emócióval szebben erjed, és sokkal jobb lesz a beltartalmi értéke.
2 púpozott evőkanál Barnarizsliszt
3 dl Tisztított víz
Sok Himalaya só jó sok só kell hozzá, nem szabad aprózni!

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Kimchi – koreai erjesztett zöldségek AntalVali módra

Kiváló szimbiotikum, támogatja a bélflórát

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 3-5 nap érleléssel együtt
  • 1 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A kimchi azóta izgatja a fantáziám, amióta egy szakmai konferencián hallottam Jason Hawrelak professzor előadását a szimbiotikumokról és prebiotikumokról, valamint a szimbiotikus élelmiszerekről. Kiderült, hogy a világ 2 legkiválóbb szimbiotikus étele a savanyúkáposzta és a kimchi. Nos, akkor még azt sem tudtam, hogy a kimchit eszik vagy isszák, de azt tudtam, hogy meg kell tanulnom a készítését. Aztán azóta jártam Ázsiában is – bár Koreában nem – és megtanultam az ázsiai konyha csínját-bínját. Többek közt az erjesztést is.

A Kimchi nem egy olyan étel, amelyet egy bizonyos recept alapján készítenek Korea-szerte, hanem egyfajta szabadon választott receptúra szerint készülő, erjesztett zöldség-mix. Ahány ház, annyi titkos recept. Csak pár összetevő van, ami minden esetben kötelező. Ez a kínai kel, a sörretek és a csili. Valamint az, hogy rizskovásszal savanyítják. Több száz fajtája létezik és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest (김칫국, kimcshitkuk) és sült rizses egytálételt (김치볶음밥, kimcshi pokkumbap) is.

A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a bélflóra kutatók. A kimchiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy olyan különleges fajtáját, amelyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek, ami kiváló immunerősítő, és emésztést javító.

Egy átlagos koreai család állítólag 50 kg kimchit fogyaszt el egy télen. A kimchit hagyományosan késő ősszel teszik el télire nagy mennyiségben, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik.

Én az egyik legnépszerűbb receptet hoztam el nektek, amit téli időszakokban magas vitamin-, rost- és laktobacillus tartalma miatt rendszeresen fogyasztok. Párom annyira rákattant, hogy kikéri magának, ha épp nincs otthon. Önállóan, köretként és savanyúságként is fogyasztható. Én sem tudom megunni, ezen a télen már az ötödik nagy adagot készítettem.

(Visited 2 408 times, 1 visits today)

Lépések

1
Kész

A kínai kelt hosszában négyrét vágjuk, átmossuk - ha kell -, és keresztben 2-3 centis csíkokra vágjuk. A közepét hagyhatjuk egyben is.

2
Kész

Ha kész, akkor beletesszük egy nagy tálba, és jó alaposan lesózzuk, összekeverjük. Erőből lenyomkodjuk, majd annyi tisztított vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Tegyünk rá nehezéket - ami lehet egy nehezebb tányér -, és lefedjük. Félretesszük érni. Minimum 2 órát kell így állnia, de akár egész éjszakára is így hagyhatjuk. Én 4-5 órát szoktam érlelni a sóban.

3
Kész

A sárgarépát leheletvékony karikákra vagy zsülienre vágjuk, a retket kisebb hasábokra, a hagymát szárával együtt karikákra szeljük. A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, a friss csilit apróra karikázzuk.

4
Kész

A 3 dl tisztított vizet feltesszük a tűzre, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a barnarizslisztet. Nem kell felforralni, csak addig melegíteni, amíg sűrű pudingszerű masszát nem kapunk. Ha kész, akkor langyosra hűtjük.

5
Kész

Majd belekeverjük a csilipelyhet, a gyömbért, a fokhagymát, a halszószt vagy a szójaszószt, a kókuszvirágcukrot, rapadurát vagy a mézet és az Emóciót. Jól összekeverjük.

6
Kész

Ha már homogén az elegy, akkor belekeverjük a felaprózott retket, a sárgarépát és a hagymát is.

7
Kész

Ha letelt a káposzta sóban érlelésének az ideje, akkor a káposztáról leöntjük a levet, átöblítjük egy nagyobb szita segítségével, és visszatesszük a nagy tálba.
Ráöntjük a fűszeres rizspudingos elegyet, és alaposan összekeverjük. Én kézzel szoktam jól összegyurmolni.

8
Kész

Majd kíméletlenül beletuszkoljuk egy megfelelő méretű befőttes üvegbe vagy mázas cserépbe (Koreában vannak kimondott kimchis cserepek. Nekem is van, bár nem koreai, hanem magyar savanyító cserép). Tömködjük minél szorosabbra!

9
Kész

Ha már tele az üveg, akkor a tálat öblítsük ki egy deci vízzel, és ezzel a szószos vízzel öntsük fel az üveget, amíg épp el nem lepi.
Csavarjuk rá a tetejét, amely alól naponta legalább kétszer szisszentsük ki az erjedés miatt képződött gázokat. Szobahőmérsékleten tároljuk, amíg meg nem érik készre.

10
Kész

Elvileg már a harmadik naptól fogyasztható - ha szobahőmérsékleten tartjuk -, de az ötödik napon a legfinomabb. Bátran kóstolgassuk menet közben, és ha már úgy tűnik, hogy kész, akkor tegyük hűtőbe vagy hideg helyre, mert a hidegen nem érik tovább.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1
Zoolee68

Rabja lettem! Nem tudom elképzelni a telet kimcsi nélkül.

előző
Antal Vali franciás fűszerkeveréke
következő
Nyers káposztás diófasírt – aszalva
előző
Antal Vali franciás fűszerkeveréke
következő
Nyers káposztás diófasírt – aszalva

5 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Van ennek egy olyan modja is, amikor a felapritott zoldsegeket kovaszos ubirkas uvegbe tesszuk, es annyi sos vizzel ontjuk fel,hogy az uveg szajatol visszafele az aljaig kb 10 cm levegos hely maradjon.
Termeszetesen lesulyozzuk itt is a kimchi zoldseget.
A do aranya a zoldseghez kepest 30 %.
Megerlelodik par het alatt,utana pedig elall a spajzban.
Egyszeru, nagyon finom es egeszseges!

Emocio helyett mit lehet bele tenni?- Koreában biztosan nincsen. Ha nem helyettesíthető, akkor megveszem, bár én most a bélflórára fermentált zöldséget készítek és fogyasztunk. Köszönöm a választ.

Az Emóció kihagyható, én csak “gyorsítónak” szoktam beletenni, mivel a mi éghajlatunkon nehezen, vagy nem minden esetbe indul be a kimchi erjedése, és olyankor megromlik. De ha jó lett a rizskovászod, és meleg helyen tartod az erjesztő edényt, akkor Emóció nélkül is tökéletesen működik.

Hozzászólás Elküldése