8 0
Kimchi – koreai erjesztett zöldségek AntalVali módra

Az erjesztett ételek a legkiválóbb probiotikumok és bélflóra regenerálók. Te mennyi erjesztett ételt fogyasztasz naponta? Próbáld ki ezt a pikáns káposztát, ami kiváló vírusgyilkos is.

Oszd meg a közösségi oldalakon:

Vagy csak másold ki és oszd meg ezt a linket

Hozzávalók

Adag Beállítása:
1 nagyobb Kínai kel
2 narancs nagyságú vagy 3 mandarin nagyságú Vajretek Sörretekből és jégcsapretekből is finom!
1 nagyobb szál Sárgarépa
1 csokor száras Újhagyma A zöld szára is kell! ' vastagabb póréhagymával helyettesítheted, ge akkár mindkettőből tehetsz bele, ha szereted.
1 zölddiónyi Gyömbér
1 egész fej Fokhagyma
3 friss Csilipaprika Vagy macskapöcse paprika
1 evőkanál Csilipehely Ha szereted a lángolóan csípős ízeket, akkor mehet több is! Koreában 5 evőkanál a minimum adag, de ez fehér ember számára ehetetlen szerintem.
2 evőkanál erjesztett Halszósz Vegánok - és aki nem szereti - tehetnek bele tamari szójaszószt helyette
3 evőkanál Kókuszvirágcukor Rapadurát vagy mézet is tehetünk bele
2 evőkanál Emóció Elhagyható, de Emócióval szebben erjed, és sokkal jobb lesz a beltartalmi értéke.
2 púpozott evőkanál Barnarizsliszt
3 dl Tisztított víz
Sok Himalaya só jó sok só kell hozzá, nem szabad aprózni!

Hozzáadás a kedvencekhez

Kattints ide a Bejelentkezés-hez vagy Regisztrálj ingyenesen és utána el tudod menteni kedvenceid közé ezt a receptet is! :)

Kimchi – koreai erjesztett zöldségek AntalVali módra

Kiváló szimbiotikum, támogatja a bélflórát

Mentesség:
  • Citrusféléktől mentes
  • Csokoládé mentes
  • Élesztőmentes
  • Gluténmentes
  • Hozzáadott cukormentes
  • Húsmentes
  • Kukoricamentes
  • Mogyoró- és dióféléktől mentes
  • Tejmentes
  • Tenger gyümölcsetől és kagyló-féléktől mentes
  • Tojásmentes
  • 3-5 nap érleléssel együtt
  • 1 Főre
  • Könnyű
  • Olcsó Olcsó

Hozzávalók

Leírás

Megosztás

A kimchi azóta izgatja a fantáziám, amióta egy szakmai konferencián hallottam Jason Hawrelak professzor előadását a szimbiotikumokról és prebiotikumokról, valamint a szimbiotikus élelmiszerekről. Kiderült, hogy a világ 2 legkiválóbb szimbiotikus étele a savanyúkáposzta és a kimchi. Nos, akkor még azt sem tudtam, hogy a kimchit eszik vagy isszák, de azt tudtam, hogy meg kell tanulnom a készítését. Aztán azóta jártam Ázsiában is – bár Koreában nem – és megtanultam az ázsiai konyha csínját-bínját. Többek közt az erjesztést is.

Kimchi-rizsA Kimchi nem egy olyan étel, amelyet egy bizonyos recept alapján készítenek Korea-szerte, hanem egyfajta szabadon választott receptúra szerint készülő, erjesztett zöldség-mix. Ahány ház, annyi titkos recept. Csak pár összetevő van, ami minden esetben kötelező. Ez a kínai kel, a sörretek és a csili. Valamint az, hogy rizskovásszal savanyítják. Több száz fajtája létezik és más ételek alapját is kimchi-levesképezheti, például készítenek belőle levest (김칫국, kimcshitkuk) és sült rizses egytálételt (김치볶음밥, kimcshi pokkumbap) is.

A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a bélflóra kutatók. A kimchiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy olyan különleges fajtáját, amelyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek, ami kiváló immunerősítő, és emésztést javító.

Egy átlagos koreai család állítólag 50 kg kimchit fogyaszt el egy télen. A kimchit hagyományosan késő ősszel teszik el télire nagy mennyiségben, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik.

Én az egyik legnépszerűbb receptet hoztam el nektek, amit téli időszakokban magas vitamin-, rost- és laktobacillus tartalma miatt rendszeresen fogyasztok. Párom annyira rákattant, hogy kikéri magának, ha épp nincs otthon. Önállóan, köretként és savanyúságként is fogyasztható. Én sem tudom megunni, ezen a télen már az ötödik nagy adagot készítettem.

Antal Vali

(Visited 3 957 times, 5 visits today)

Lépések

1
Kész

A kínai kelt hosszában négyrét vágjuk, átmossuk - ha kell -, és keresztben 2-3 centis csíkokra vágjuk. A közepét hagyhatjuk egyben is.

2
Kész

Ha kész, akkor beletesszük egy nagy tálba, és jó alaposan lesózzuk, összekeverjük. Erőből lenyomkodjuk, majd annyi tisztított vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Tegyünk rá nehezéket - ami lehet egy nehezebb tányér -, és lefedjük. Félretesszük érni. Minimum 2 órát kell így állnia, de akár egész éjszakára is így hagyhatjuk. Én 4-5 órát szoktam érlelni a sóban.

3
Kész

A sárgarépát leheletvékony karikákra vagy zsülienre vágjuk, a retket kisebb hasábokra, a hagymát szárával együtt karikákra szeljük. A gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, a friss csilit apróra karikázzuk.

4
Kész

A 3 dl tisztított vizet feltesszük a tűzre, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a barnarizslisztet. Nem kell felforralni, csak addig melegíteni, amíg sűrű pudingszerű masszát nem kapunk. Ha kész, akkor langyosra hűtjük.

5
Kész

Majd belekeverjük a csilipelyhet, a gyömbért, a fokhagymát, a halszószt vagy a szójaszószt, a kókuszvirágcukrot, rapadurát vagy a mézet és az Emóciót. Jól összekeverjük.

6
Kész

Ha már homogén az elegy, akkor belekeverjük a felaprózott retket, a sárgarépát és a hagymát is.

7
Kész

Ha letelt a káposzta sóban érlelésének az ideje, akkor a káposztáról leöntjük a levet, átöblítjük egy nagyobb szita segítségével, és visszatesszük a nagy tálba.
Ráöntjük a fűszeres rizspudingos elegyet, és alaposan összekeverjük. Én kézzel szoktam jól összegyurmolni.

8
Kész

Majd kíméletlenül beletuszkoljuk egy megfelelő méretű befőttes üvegbe vagy mázas cserépbe (Koreában vannak kimondott kimchis cserepek. Nekem is van, bár nem koreai, hanem magyar savanyító cserép). Tömködjük minél szorosabbra!

9
Kész

Ha már tele az üveg, akkor a tálat öblítsük ki egy deci vízzel, és ezzel a szószos vízzel öntsük fel az üveget, amíg épp el nem lepi.
Csavarjuk rá a tetejét, amely alól naponta legalább kétszer szisszentsük ki az erjedés miatt képződött gázokat. Szobahőmérsékleten tároljuk, amíg meg nem érik készre.

10
Kész

Elvileg már a harmadik naptól fogyasztható - ha szobahőmérsékleten tartjuk -, de az ötödik napon a legfinomabb. Bátran kóstolgassuk menet közben, és ha már úgy tűnik, hogy kész, akkor tegyük hűtőbe vagy hideg helyre, mert a hidegen nem érik tovább.

Antal Vali

Antal Vali vagyok, természetgyógyász, fitoterapeuta, táplálkozási tanácsadó és böjtszakértő. Idestova 30 éve foglalkozom természetgyógyászattal és az egészséges életmód propagálásával. 2017-ben Béky László tanár úrral mi lettünk ketten az év természetgyógyász szakemberei. Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy még több embernek tudjak segíteni abban, hogy méreg és mérgelődés mentes, tiszta és egészséges életet éljen, hízás nélkül finomakat egyen, illetve eligazodjon a diéták útvesztőjében.

Recept Értékelések

Átlagpontszám:
(5)
Összes Értékelés:1

Rabja lettem! Nem tudom elképzelni a telet kimcsi nélkül.

francias-fuszerkeverek
előző
Antal Vali franciás fűszerkeveréke
diofasirtok
következő
Nyers káposztás diófasírt – aszalva
francias-fuszerkeverek
előző
Antal Vali franciás fűszerkeveréke
diofasirtok
következő
Nyers káposztás diófasírt – aszalva

10 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése

Van ennek egy olyan modja is, amikor a felapritott zoldsegeket kovaszos ubirkas uvegbe tesszuk, es annyi sos vizzel ontjuk fel,hogy az uveg szajatol visszafele az aljaig kb 10 cm levegos hely maradjon.
Termeszetesen lesulyozzuk itt is a kimchi zoldseget.
A do aranya a zoldseghez kepest 30 %.
Megerlelodik par het alatt,utana pedig elall a spajzban.
Egyszeru, nagyon finom es egeszseges!

Igen, ez is nagyon finom, de a sós érlelés tejsavas erjeszést eredményez, míg ez a koreai kimchi esetében kovászos. Mindkettő nagyon finom, mi mindegyiket szeretjük.

Emocio helyett mit lehet bele tenni?- Koreában biztosan nincsen. Ha nem helyettesíthető, akkor megveszem, bár én most a bélflórára fermentált zöldséget készítek és fogyasztunk. Köszönöm a választ.

Az Emóció kihagyható, én csak “gyorsítónak” szoktam beletenni, mivel a mi éghajlatunkon nehezen, vagy nem minden esetbe indul be a kimchi erjedése, és olyankor megromlik. De ha jó lett a rizskovászod, és meleg helyen tartod az erjesztő edényt, akkor Emóció nélkül is tökéletesen működik.

Én az eredeti kimcsit készítettem amibe halszósz is kell, egy kis savanyúkáposzta levet tettem bele, finom de nagyon büdös lett, ki kellett dobni, mert sehol nem bírtuk elviselni a szagát. Ez a recept is ilyen büdös?

Nem, ez egyáltalán nem büdös. A savanyúkáposzta volt a ludas, ugyanis a kimchit rizskovásszal erjesztjük, míg a savanyúkáposzta tejsavas erjedésű. A kettő együtt nem megy, és a kovásztól a savanyúkáposzta megbüdösödik.
Egyébként én is szoktam bele halszószt tenni.

Kihagyható belőle, de ha ragaszkodsz hozzá, akkor a legtöbb olyan boltban kapható, ahol van ázsiai polc. Én már láttam a nagy multikban is, de ázsiai élelmiszerboltokban biztos, hogy kapsz. Én az Ázsia centerben szoktam venni.

Hozzászólás Elküldése

három × 5 =

Fel a lap tetejére