Hozzávalók
- 1 nagyobb Padlizsán
- 5 ml Extraszűz olívaolajNekem házi szűretlen van most itthon, ezzel készítettem
- 1 nagyobb duci gerezd Fokhagyma
- 50 ml házi fűszeres ParadicsomszószHa nem főztél be, vagy már elfogyott a tavalyi, akkor Rapunzel Toscana szósszal helyettesíthető
- 4 nagyobb levél bazsalikom Bazsalikom
- 1 ágacska friss Kakukkfű
- 1/2 mokkáskanál morzsolt Oregano
- 1 csipet Borsikafű
- 1 pici levélke Zsálya
- 1 csipet Rozmaring
- Ízlés szerint Tarkabors
- 1 evőkanál Lenmagcsíra őrlemény
Leírás

Bármennyire is szeretem a padlizsánkrémet, nem tudnék minden nap enni belőle, mert a legtöbbször mindig mindenki nagyjából ugyanúgy készíti, ahogy azt a hagyományos erdélyi receptből megtanultuk. Én nagyon szeretem variálni az ízeket, és mivel padlizsánom mindig van itthon, ma reggelire egy olaszos változatot készítettem.
Tippek:
- Ha nem főztél be idén házi fűszeres paradicsomszószt (házi kechupot), vagy már elfogyott a tavalyi, akkor Rapunzel Toscana szósszal helyettesíthető
- A sok-sok fűszer helyett tehetsz bele olasz fűszerkeveréket is, csak vigyázz, olyat válassz, amiben nincs adalékanyag, ízfokozó, és valódi fűszernövények alkotják az összetételét!
- A legfinomabb behűtve, aszaltparadicsommal és friss bazsalikom levéllel tálalva
- Szénhidrát anyagcseréjűek pirítóssal, zsíranyagcseréjűek zöldséghasábokkal mártogatva fogyasszák.
Antal Vali
Lépések
1 Kész | Kb. 180-200°C-on megsütöm héjában a padlizsánt. Akkor jó, ha kérgesen kopog a héja. |
2 Kész | A langyosra hűtött padlizsánbélhez állandó keverés mellett apránként adagolok annyi olívaolajat, amennyit felvesz. Fél deci biztos, hogy kell, de van úgy, hogy egy decit is elnyel. Fontos, hogy fakanállal keverd, mert a padlizsán nem szereti a fémet! |
3 Kész | Ha már szépen összeállt, akkor hozzáadom a paradicsom szószt és a lenmagcsíra őrleményt. Ezeket is jól eldolgozom a fakanállal. |
4 Kész | Ha már homogén, akkor jöhet a többi hozzávaló: a fokhagyma - amit fokhagymanyomón préselek át -, a só és a fűszerek. A kakukkfüvet lemorzsolom a száráról, a bazsalikomleveleket apróra vágom a zsályalevélkével együtt. |
5 Kész | Ha kész, akkor általában behűtöm, és olajban pácolt aszalt paradicsommal és friss bazsalikommal tálalom. |