Hozzávalók
-
6 közepes üveg lecsóhoz
-
2 kg Paradicsom
-
4 kg lecsónak való ZöldpaprikaÉn vegyesen szoktam bele rakni mindenfélét, amilyen épp itthon termett
-
Egy kevés Extraszűz olívaolaj
-
Ízlés szerint Himalaya só
Leírás
Klasszikus lecsót sokan tesznek el télire. Ez a receptem gyakorlatilag nem a klasszikus lecsó recept, hanem inkább egy olyan lecsó ízalap, amivel bármilyen ételbe belecsempészhetjük a nyári paprika és paradicsom ízét. Dúsíthatunk vele pörkölt féléket, rakottasokat, ragukat, de tovább ízesítve akár lecsóként is tálalhatjuk barnarizzsel, kölessel, bulgurral, vagy tojással, esetleg kolbászkarikákkal – annak, aki eszik húst is. Ki-ki ahogy szereti.
Olyan egyszerű elkészíteni, hogy eddig eszembe sem jutott, hogy közkinccsé tegyem ezt a receptemet, aztán amikor egyszer megemlítettem a szokásos pénteki déli rádióműsoromban, akkor többen jelezték, hogy hasznos lenne a recept.
Nos, hát tessék, íme itt van! Befőzésre fel!
Antal Vali
Lépések
1
Kész
|
A paradicsomot a paradicsomdarálon ledaráljuk, vagy elturmixoljuk, és egy nagyobb fazékban a tűzhelyre tesszük főni. |
2
Kész
|
A jól megmosott paprikát felszeleteljük vagy karikára vágjuk, megsózzuk, és a paradicsomban 15-20 percig főzzük. |
3
Kész
|
Forrón üvegbe töltjük, de az üvegeket nem rakjuk egészen tele. A tetejére kb. 0,2 cm vastag rétegben olívaolajat vagy langyosított kókuszolajat, esetleg mangalicazsírt öntünk. |
4
Kész
|
Figyelem!Ezt a lecsóalapot felhasználáskor úgy kell használni, mintha friss paradicsom és paprika lenne, tehát ne készételként kezeljük. |
2 Hozzászólás Hozzászólások Elrejtése
Mik azok a sötétebb kockák az üvegben?
Paprikák! Csak nem a hagyományos zöldpaprika, ami sárga, hanem sötétzöld színű almapaprika.